За РБ вътрешни избори са най-добрият вариант

За РБ вътрешни избори са най-добрият вариант | StandartNews.com

Не трябва да си затваряме очите пред неистовото желание на левицата за реванш

Румен Христов, зам.-председател на СДС

- РБ обяви, че ще има собствен кандидат за президент. ДСБ пък опонира, че това е прибързано, и искат конгрес. Има ли наистина съгласие?

- На Изпълнителен съвет на РБ във вторник всички партии, включително и ДСБ, отчетохме, че това е стратегията, която е печеливша за блока в настоящата политическа ситуация. ГЕРБ заявиха, че имат вече кандидат. Затова ние потърсихме варианта, който ни обединява вътре в РБ, а не ни разделя. ДСБ не бяха съгласни да се говори за обща кандидатура на управляващото мнозинство заради Патриотичния фронт. ДБГ не искаха да имаме кандидатура само с ГЕРБ, за да не се обезличим. От СДС още през ноември миналата година излязохме с предложение РБ да има собствен кандидат за президентските избори, издигнат след отворени вътрешни избори. Радвам се, че и останалите партии разбраха, че собствен кандидат е най-добрият вариант. Но все още не е изяснена технологията за номинирането му. Ето оттук идват и различията и затова ДСБ казват, че все още позицията не е изчистена.

- Нека да разсъждаваме и по другите опции. Мислите ли, че това е най-правилната?

- Самостоятелната кандидатура на РБ показва, че ние имаме потенциал да излъчим кандидат-президентска двойка, в което аз нямам съмнение. И второ, даваме възможност на нашите избиратели да гласуват за свой кандидат. Защото, когато нямаме кандидат, а нашите поддръжници са решили и искат да гласуват, те ще пуснат бюлетина за друг. Това не е добре, защото така губим твърдите си избиратели.

- Защо СДС настоява за отворени вътрешни избори?

- Защото имаме традиция в това отношение. Спомняме си откритите вътрешни избори за президент през 1996 г. между покойния президент Желю Желев и Петър Стоянов, който после безапелационно спечели и стана държавен глава. Тогава на вътрешните избори гласуваха близо 1,5 млн. българи, от което демокрацията само спечели. След това традицията беше продължена и СДС три пъти избра председател на вътрешни избори и излъчи кандидат. Ценното е, че кандидатите са публични и влизат в предкампания, излагат тезите си пред цялото общество, обикалят страната. Тоест, те правят много по-дълга кампания от останалите кандидати и стават популярни. Освен това така се тушират противоречията, които често са налице между десните партии.

- Как ще коментирате втория вариант - формат ЕНП и защо беше предложен, при положение че ГЕРБ заявяваха многократно, че ще издигнат самостоятелна двойка?

- Не трябва да си затваряме очите пред неистовото желание на левицата за реванш. Това ще ги обедини за тази президентска кампания. Не може да допуснем да се повтори 2001 г., когато президентът Стоянов беше сигурен победител според всички предварителни проучвания. Тогава подценихме възможностите на левия кандидат и бяхме много неприятно изненадани. Ако това се повтори и сега, ще доведе до засилване на позициите на левицата и нова конфигурация на политическите сили в следващия парламент. В такава ситуация, опасността от промяна на ориентацията на България към евроатлантическите ценности е голяма. Това не бива да се случва. Затова вариантът кандидат за президент на ГЕРБ и РБ за нас беше възможност да обединим десните сили още на първия тур и нашият общ кандидат да спечели без балотаж. Според мен ГЕРБ малко подценяват възможността за обединение на всички сили в център-ляво на втория тур, както и някои несистемни играчи, срещу техния кандидат, независимо от това, че ние ще ги подкрепим на балотажа. Но те са управляващата партия, най-голямата и силна. Затова уважаваме решението им да играят самостоятелно. Дано са си преценили риска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай