Военното училище става новото сърце на Търново

Военното училище става новото сърце на Търново  | StandartNews.com

Чакаме 50 000 зрители на спектакъла "Величието на Асеневци"
Популизмът убива политиката както нищо друго, казва Даниел Панов

- След като "Хемус" се доближи до града, ще се задвижи по-бързо и концесията за летището в Горна Оряховица
- Панорамен асансьор ще слиза до нивото на река Янтра
- Препоръките от ръководството на ГЕРБ е да бъдем по-близо до хората и техните проблеми

Кметът на Велико Търново Даниел Панов коментира пред "Стандарт" подготовката за празника на града в неделя. Той разкри и бъдещите проекти, които ще преобразят старата столица, както и очакванията за туристическия сезон.

- Г-н Панов, подготвяте ново 3D шоу "Величието на Асеневци" за празника на града в неделя, 22 март. Колко време отне на екипа да го създаде? Обикновено за празника на града пристигат около 30 000 гости от цялата страна, колко хора очаквате сега ?

- Горд съм от възможността да представим на великотърновци и на десетките ни хиляди гости един уникален спектакъл.
С "Величието на Асеневци" ще започнат поредицата от събития, с които в рамките на една календарна година ще честваме 830-годишнината от въстанието на Асен и Петър и полагане основите на Втората българска държава. Екип от близо 70 души работи няколко месеца по едно наистина уникално шоу. С най-модерните технологии и авангардни изразни средства ще бъде показана и разказана историята на възхода и разцвета на династията на Асеневци и на българската средновековна държава.

В рамките на концептуален синтетичен спектакъл с лазерни ефекти, машини за сценичен дим, анимация, пироефекти ще се създаде едно уникално усещане.

Надявам се зрителите на спектакъла да бъдат не по-малко от 50 000.

- Велико Търново е градът, който привлича най-много туристи през последните години. Какъв сезон очаквате предвид притесненията на експерти, че в пъти по-малко руснаци ще пристигнат у нас това лято? Каква е средната сума, която гостите оставят при престоя си в града?

- Велико Търново е благословен от Бог, историята и съдбата да има ресурси и капацитет за перманентен туристически сезон.

На практика предлагаме всички видове туризъм без морския. Особен акцент е културният и познавателен туризъм. Вече 12-та поредна година организираме и провеждаме мащабно събитие Международно изложение "Културен туризъм". Годишно Велико Търново е посещаван от близо 1 милион туристи. Царевец е най-посещаваният туристически обект в България. Въпреки продължаващата криза за 2014 г. имаме над 12% ръст на туристическия поток. Туристите, привлечени от културния туризъм, са хора в средния и висок сегмент на туризма.

Не очаквам чувствителен спад на руските туристи във Велико Търново, а и техният относителен дял не е особено висок.

- Със 750 000 лева от Норвежката програма ще бъде реставрирана Шишмановата баня. Какви други проекти имате за културното наследство, какво става с разширяването на Музея на фигурите от Второто българско царство?

- Реставрирането на Шишмановата баня е проект, който чакаме от десетилетия. Неговата реализация ще "затвори" цикъла от реставрирани, консервирани и експонирани културни паметници в подножието на крепостта "Царевец". Заедно с три средновековни храма, Владишкия мост в квартал "Асенов" се оформят нови туристически маршрути и се създават условия за културни пространства на открито.

Мултимедийният посетителски център се радва на огромен интерес от наши и чуждестранни туристи. В него по атрактивен и популярен начин е представен животът през Средновековието. Заедно с мултимедийните продукти и презентации това го прави предпочитано място за посещение от децата и младите хора.

Работим много активно с подкрепата на премиера Бойко Борисов за реализация на мащабен проект на хълма Трапезица. Надяваме се до есента да имаме резултат и той да стане част от честване на 830-годишнината от въстанието на Асен и Петър.

На празника на Велико Търново ще бъдат представени няколко нови туристически атракции на крепостта "Царевец".

- Трудно ли успяхте да убедите управляващите да преместят по-близо до Велико Търново трасето на магистрала "Хемус"? Какви според вас ще са икономическите ползи, след като аутобанът бъде завършен?

- Не беше много трудно, но ми се искаше да е по-бързо. Давам си сметка колко са дълги, сложни и тежки процедурите по предпроектните проучвания и самото проектиране, но ми се искаше да може да стане още по-бързо.
Икономическите, социалните и екологични ползи от преминаването на трасето на магистралата близо до Велико Търново са не само за града и общината, а за целия регион.

Убеден съм, че след като стана ясно трасето на магистралата, ще се задвижи по-бързо и концесията за летището в Горна Оряховица. Това е друг стратегически приоритет за града и региона. Заедно с жп връзката и пътния възел с международния път Русе-Свиленград - това са устойчивите фактори, които ще стимулират и генерират инвестиционен интерес и икономическо развитие за години и десетилетия напред.

- Какви са приоритетите на общината през 2015-а?

- Да продължим да правим Велико Търново и региона още по-добро място за живеене, още по-привлекателно за инвестиционни проекти и още по-атрактивна и желана туристическа дестинация.

За този програмен период имаме проекти за 52 млн. лв., с които се надявам чувствително да подобрим състоянието на обществената инфраструктура, обществените пространства, да имаме по-екологичен транспорт, по-добро спортна и туристическа инфраструктура.

- Какъв е планът ви за развитие на зоната край река Янтра?

- Според програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния имаме мащабен проект за улица "Крайбрежна". Неговата реализация ще постигне няколко ключови цели. Ще позволи изграждането на улици, които да разтоварят автомобилния трафик и дори да го "изнесат" от старата градска част. В поречието на река Янтра в красивите и живописни меандри ще бъдат изградени атрактивни и модерни спортни съоръжения - катерачни стени, места за кану, велоалеи, места за каране на скейборд и ролери. Един от проектите предвижда панорамен асансьор за слизане до нивото на реката.
Река Янтра е едно слабо проучено и разработено място от гледна точка на урбанистиката. Възнамеряваме в рамките на този проект да преодолеем усещането към реката като граница и да насочим мисленето си към това да я възприемаме като връзка и възможност.

- Имате ли вече идея и планове какво ще стане с бившето военно училище, което е едно от най-големите в България?

- Обърнах се към 7 проектантски екипа, които да предложат идейни проекти за тази изключително важна за развитието и бъдещето на Велико Търново територия. За моя радост над 80% от идеите им са в една посока. Има единомислие за стратегическите приоритети и визии.

Над 50% от територията ще бъде озеленена. Това ще бъде новият градски център с пешеходна зона. Без високо и плътно застрояване. Нови паркове, зелени площи, спортни площадки и територия за деца и млади хора. Много се надявам тя да се превърне в новото "сърце" на града.

- По време на дебатите за приемането на бюджета от БСП поискаха да се намалят с около 100 000 лв. разходите за улично и площадното осветление. Предложението им бе отхвърлено. Само три седмици по-късно се случи трагедията с Вероника. Въпреки че теренът е държавна собственост, вие направихте улично осветление. По какъв начин още ще обезопасите района? Има ли и други подобни зони, които ще бъдат обезопасени?

- Винаги съм казвал, че популизмът убива политиката както нищо друго. Ситуационните и популистки решения обикновено са глупави, неефективни и са излишно харчене на грешни пари в неправилна посока.

Трагедията, която сполетя града и общността ни, за мой ужас бе използвана и за скрити политически спекулации. Това е нечовешко.

С разрешение на областен управител със съдействието на собствениците на частни парцели в района, с подкрепата на полицията и бизнеса направихме онова, което в момента и с наличните ресурси може да бъде направено. Осветихме пътеката, поставихме камери и жива охрана.

С моя заповед съм назначил комисия, която до две седмици трябва да ми представи експертен доклад след огледи кои са потенциално опасните места в града. Веднага след като получа този доклад, ще набележим мерки, за да решим съществуващите проблеми.

Сигурността на гражданите и гостите е приоритет, от който не можем и няма да отстъпим, въпреки ограничените правомощия и ресурси, с които местната власт разполага.

- Преди седмица участвахте в националното съвещание на ГЕРБ в Пловдив. Какви препоръки получихте от ръководството на партията за местните избори?

- Препоръките от самото начало са едни и същи: Да бъдем близо до хората. Да познаваме всички проблеми. Да реагираме максимално бързо със загриженост, с душа и сърце. Да бъдем първо хора, българи, да бъдем солидарни с всички, които имат нужда от помощ и подкрепа, да направим всичко по силите си и едва тогава да говорим за политика и партии.
През лятото на миналата година, когато ни връхлетя водното бедствие, видях с очите си и усетих с "кожата" си как хората искрено и сърдечно изказват благодарността си, когато виждат, че отиваш при тях и правиш всичко по силите си, за да помогнеш.

Изборите идват и си отиват. Особено на местни избори е важно да правим кампании и да се държим така, че да не противопоставяме общността. Да не "събаряме" граденото от хората преди нас, а да надграждаме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай