Водоноски спасяват гражданите на Стрелча

От днес градът трябва да се снабдява с вода с водоноски

Водоноски спасяват гражданите на Стрелча | StandartNews.com

Втори ден Стрелча, където вчера беше обявено бедствено положение, е без вода. Единственият водопровод в района е замърсен с тиня и кал след пороите от последните дни. Прогнозите на експертите в общината са бедственото положение да остане в сила до 17 юни, когато се надяват водопреносната мрежа да заработи нормално. Комисия от специалисти днес ще направи оглед на компрометираните водни съоръжения, за да определи какви точно възстановителни дейности е необходимо да се предприемат.

В момента водата може да се ползва само за битови нужди. От днес градът трябва да се снабдява с вода с водоноски. Осигурена е и безплатна минерална вода от общината. В балнеосанаториумите има минерална вода, която на този етап е алтернатива, но количествата не са достатъчни.

По данни на местната администрация обстановката около водовземните съоръжение е усложнена, а съоръженията са компрометирани, каза за БНР кметът на общината Стойно Чачов.

"Компрометиране на участъци от довеждащия водопровод, разрушени подпорни стени и оголени тръби вследствие на проливния валеж, който се случи преди няколко дни в града. От днес окончателно няма вода в целия град. Писани са писма до областния управител, информирали сме със същото писмо и министъра на вътрешните работи, премиера господин Бойко Борисов и МС. Реагирали сме. Още днес ще бъдат позиционирани две водоноски на територията на града плюс минерална вода, която, разбира се, е безплатна за населението, ще бъде позиционирана в общинска администрация-Стрелча и всички желаещи могат да дойдат да си вземат питейна вода", допълни Чачов.

Градът е курортен и това е основният поминък на хората, затова те са още по-притеснени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай