Вашите пилоти са гордост и за нас

Страните ни са прекрасно място за туризъм, който трябва да насърчаваме

Вашите пилоти са гордост и за нас | StandartNews.com

Илхам Ахмед, извънреден и пълномощен посланик на Република Судан в София

- Ваше Превъзходителство, само преди месец вие връчихте акредитивните си писма на президента. Обсъдихте ли бъдещи планове в развитието на отношенията между двете страни?

- Срещата ми с президента Росен Плевнелиев мина изключително добре, носеше чисто информативен характер. Той любезно обсъди с мен хоризонтите на сътрудничество, както и съществуващите възможности на България в икономическия и технически сектори.

- Какви са първите ви впечатления от България?

- Преди да дойда в България, никога не ми е минавало през ума, че ще отида в регион, който е толкова богат на история и култура. От пристигането ми в София успях да посетя национални музеи, няколко исторически катедрали, паметници и сгради на културата, бях и в основните големи градове. Това, което ми направи впечатление, са хората - много са приятни, учтиви и отзивчиви. Според мен София е много красив и спокоен град - най-малко пренаселената и същевременно най-тихата столица, която съм виждала!

- Какво възнамерявате да подобрите за времето на мандата ви в утихналите българо-судански отношения?

- България и другите страни на Балканите, за които съм акредитирана - Сърбия, Македония, Черна гора и Албания, са много добра възможност за мен да дам нов тласък на взаимоотношенията. Начертала съм работен план, който обхваща всички аспекти на сътрудничеството, особено що се касае до насърчаването на икономическото, техническото и културното такова. Имаме пред себе си много възможности също в селското стопанство, икономиката, образованието и културата. Много инвестиционни възможности очакват своето развитие, включително и вече съществуващи такива, особено в областта на минното дело. Стремим се да засилим и сътрудничеството между двете страни в частния сектор. Много сме горди и от дългогодишното сътрудничество с български инженери и пилоти, които работят в селскостопанската ни авиация още от 60-те години.

- Напоследък се наблюдава една закономерност - няколко арабски държави изпратиха посланици жени в България. Това не е ли също начин за противопоставяне на радикалния ислям?

- На първо място, е много важно да се направи разграничението, че всички основни религии са дошли с едно и също послание за мир, толерантност и състрадание. Ислямът е религия на смирението и състраданието. Той отрежда на жените високо положение преди повече от 15 века. Днес жените мюсюлманки съвместяват няколко роли и са основен фактор в обществото на всички нива на дейност, било то политическа, икономическа, социална или културна.
Да си жена посланик, не е нещо уникално или странно в моята страна. Много се гордея с моите колеги - жени посланици, от Африка, арабските страни и други части на света, които са тук в България.

- В Хартум се сливат Белият и Син Нил. В страната ви има много залежи на природен газ, злато, плантации от памук и каркаде. Какви ще правите за развитието туризма от България към Судан и обратно?

- Туризмът остава като един от основните аспекти на сътрудничество. Наясно сме с необятните възможности на страната ви в тази област. България е много красива страна, с богата история, археологически обекти и природни богатства. Много бихме искали да създадем туристически коридор между страните ни. За целта първо трябва да привлечем инвестиции в Судан, за да развием този важен сектор от икономиката ни.

Судан също има огромни ресурси - сафари паркове, круизи по Нил, различни речни спортове, дълбоко гмуркане в Червено море, имаме пирамиди, исторически местности и паметници, наследство от нубийската цивилизация, както и много разнообразна култура.

Ще се радваме да обменим техническо ноу-хау и опит с България, както и да спомогнем повече судански туристи да посетят страната ви. Бих искала да подчертая, че вече много туристи от България посещават Судан.

- Възнамерявате ли да подобрите и отношенията в културната сфера между двете страни?

- Подписано е споразумение за сътрудничество и обмен на кадри между различни висши учебни заведения. То включва както образованието, така и геологията, минното дело и космическите науки. Надеждата ни е да се увеличи приемът на студенти от Судан в българските университети. Ние пък сме отворени към привличането на студенти от България, които могат да изучават арабски език и африканска култура в най-елитните университети в Хартум.

Планираме съвместни културни и обществени прояви. Като начало, дипломатическата ни мисия ще участва в 20-ия Годишен благотворителен коледен базар, организиран от Международния женски клуб в България (IWC). Надявам се, читателите на вестник "Стандарт" да посетят щанда на Судан, за да се докоснат до африканската и арабската култура и да опитат от невероятната и уникална суданска кухня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай