Вашингтон насъсква Европа срещу Русия

Само федерализация може да спаси Украйна от икономически крах, казва проф. д.ик.н. Нина Дюлгерова

Вашингтон насъсква Европа срещу Русия | StandartNews.com

- Проф. Дюлгерова, присъединяването на Крим към Русия постави в нова плоскост цялата криза около Украйна. Започна ли нова Студена война?

- Студената война беше глобална война, противопоставяне на разделен на две свят. Днес такава ситуация няма, глобалната икономика породи политическа фрагментация. Има процеси, които като цяло не променят геополитическите граници. Имам предвид граници, които продължават да съществуват след Втората световна война. В случая с украинската криза присъединяването на Крим не променя границите на постсъветското пространство, още по-точно границите на бившия Съветски съюз.

- Мнозина наблюдатели говорят за "ефекта на доминото" - евентуални унгарски претенции към Закарпатието (или Рутения, както още го наричат), румънски към Северна Буковина, немскоговорещите от Южен Тирол искат да се върнат в Австрия, за каталунци и шотландци да нe говорим. Идва ли нова епоха на "аншлуси", от една страна, и на сепаратизъм, от друга?

- Не мисля. Това, което се случи в Украйна и с Крим, не трябва и не може да се сравнява с изброените по-горе желания за анексия или сепаратизъм. В постсъветското пространство процесите са със неколковековна давност. Трудно, а според мен и в близко бъдеще е невъзможно да се елиминират изградени с времето манталитет, култура и политически елит, който независимо от смяната на състава си остава с характерните за това геополитическо пространство манталитет и мислене. Друг въпрос са желанията в рамките на Европа, те винаги се разминават с реалностите. Анексията или сепаратизмът винаги са обвързани с политическа ситуация, икономически възможности и социална нагласа за самостоятелно съществуване като международноправен субект или част от друга държава. Тези елементи отсъстват при изброените от вас случаи. Освен това коментираме ситуации в предизборен за Европейския съюз период, което означава, че политическата риторика е в ход.

- Договориха ли държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров нещо "под масата"?

- Мога само да предполагам с оглед на излязлата в публичното пространство информация. Конструктивният диалог между представителите на Русия и САЩ го приемам като част от активната дейност на двамата първи дипломати. Всеки от тях коментира ситуацията и поставя условия в контекста на интересите на съответните държави. Склонна съм да приема, че предложението на руския външен министър е реално и е въпрос на време да тръгне да се осъществява. Единственият изход от ситуацията в Украйна е федерализация, което спасява държавата и запазва Западна Украйна от икономически крах. Що се отнася до искането за изтеглянето на руските войски от границата с Украйна, приемам това като част от войнствената риторика на Вашингтон. Искрено се надявам, че на срещата на държавите членки на НАТО няма да се използва подобен аргумент за консолидиране на редиците и промяна в устава на Североатлантическия пакт за вземане на решения с радикален характер - както за сегашната ситуация с Украйна, така и за в бъдеще.

- Защо дойде в България помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд?

- За да помогне на българския политическия елит да преодолее колебанията спрямо икономическите санкции, които биха се наложили на Русия, както и да повлияе върху забавянето, ако успее и върху преустановяване изграждането на газопровода "Южен поток" и да влее увереност в русофобските среди, че САЩ са зад тях в борбата им срещу "империята на злото" Русия.

- Ние сме в деликатно положение, но не може ли да извлечем полза от него? Особените ни връзки с Русия не могат ли да бъдат дипломатически мост за окончателно решение на кризата? През 1941 г. сме били член на Оста, но дори не скъсваме дипломатическите си отношения с Москва...

- Ние и сега няма да скъсаме дипломатическите си отношения с Русия. Не вярвам да се стигне и до сериозни икономически санкции, независимо от желанието на Вашингтон да обвърже държавите членки на Европейския съюз в една икономическа спирала в регресивна посока. Супер активността на американската дипломация да въвлече Съюза в една изтощителна и недвусмислено неизгодна икономическа война с Русия не мисля, че ще се осъществи.

Надявам се разумът също да надделее в европейските политици, които не трябва да забравят, че ги чакат евроизбори. Сериозен сигнал за обществената нагласа в Европа са резултатите от местните избори във Франция, където крайната десница постигна сериозни резултати. Национализмът е хубаво нещо, но когато се подклажда неговият краен спектър, едва ли е добре за ЕС.

- В Брюксел обсъждат вида и размера на санкциите срещу Русия. Ще застрашат ли сериозно българската икономика, или ще бъдат до голяма степен символични?

- Склонна съм да приема втория вариант. Риториката е успокоителна, когато не преминава в действия. Не трябва да се забравя, че от 30 март банка "Русия" в Москва официално обяви, че се отказа от долара в своите операции, които изцяло ще осъществява чрез руската рубла. Тепърва ще видим как това ще се отрази на американския финансов пазар. Що се отнася до нашите интереси в Украйна и Русия - икономиката е винаги по-силна от политиката, която има повече конюнктурен характер.

- Как се отнасяте към концепциите на Александър Дугин, личния съветник на президента Путин? Възможна ли е реставрация на СССР под формата на Евразийски съюз?

- Ако САЩ и европейските институции продължат да работят по този начин срещу Русия, могат и да предизвикат подобни процеси. Но аз се съмнявам в близко бъдеще да се осъществи този проект. Светът е вече друг. Времето на империите в техния класически вариант отмина. Съюз вероятно ще има в рамките на постсъветското пространство, но той ще бъде далече от СССР. По-реалистично е да се стигне до разширяване на митническия съюз в това геополитическо пространство, но и това е въпрос на бъдеще, което не можем напълно да предвидим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай