Варна навакса петилетките на Бургас и Пловдив

Варна навакса петилетките на Бургас и Пловдив | StandartNews.com

Важното е всеки да усети промяната до своя дом

На 15 юли се навършват две години, откакто кметът на Варна Иван Портних положи клетва и каза: "Всеки варненец от днес е мой работодател". През юни 2013 г. той спечели частични избори и застана начело на града. ГЕРБ отново издигна кандидатурата му за местния вот наесен.

- Г-н Портних, изминаха две години, откакто положихте клетва като кмет на Варна, какво ви казват хората за свършеното, разговаряте ли с тях на улицата, спират ли ви?

- Знаете, че Варна е град, в който хората имат активна гражданска позиция. Поддържам постоянен диалог с варненци както по време на срещи, формални и неформални, така и в социалните мрежи - получавам много препоръки, сигнали, има, разбира се, и критика, която е един полезен коректив и ни помага бързо да реагираме при посочени проблеми. Тази обратна връзка с хората за мен е много важен ориентир за работата, която вършим. Радва ме, че голяма част от варненци оценяват усилията, които полагаме, и динамичните промени, които се случват. Варна тръгна напред, наложихме ударно темпо на работа и за две години наваксахме петилетките на Бургас и Пловдив.

- Какво всъщност се свърши за малко повече от 700 дни след дългогодишния застой?

- Задачите бяха много, но се захванахме с най-спешните проблеми, посочвани от хората - възстановяване на уличната инфраструктура, осигуряване на нов обществен транспорт, решаване на проблема с дефицита на места в детските градини, рестартирахме много европейски проекти. Работим по всички тези задачи паралелно, за да вървим бързо напред.

- Чуха се обаче и оплаквания, че градът е превърнат в една голяма строителна площадка?

- Да, ремонти има и те ще продължат - разкопаваме Варна, защото дълги години е била закопавана! Има известен дискомфорт, но работим активно, резултатите вече са факт и хората на практика се убеждават, че търпението си струва! Входно-изходните артерии на морската столица - и откъм магистрала "Хемус", и откъм Бургас, са обновени, така че маршрутът на туристите към курортните комплекси през града е с напълно променена визия. До момента изцяло са рехабилитирани или вървят ремонти на бул. "Владислав Варненчик", бул. "Сливница", бул. "Цар Освободител", ул. "Сахаров", ул. "Брегалница", бул. "Мария Луиза", бул. "Христо Ботев" , бул. "Княз Борис I", продължаваме с бул. "8-ми Приморски полк", бул. "Васил Левски", бул. "Трети март", бул. "Константин и Фружин", бул. "Ян Хуниади". Смея да твърдя, че това е една радикална промяна в инфраструктурата на града и още нещо важно - целият ресурс, който досега се е харчил за кръпки и кърпежи на дупки по тези улици, вече ще бъде пренасочен към по-малките пътни артерии. Там ситуацията е плачевна, затова догодина ще влезем по-активно в кварталите, в междублоковите пространства и хората ще видят обновена инфраструктура пред домовете си. Разбирам, че варненци са били лъгани с десетилетия и не вярваха на това, което казвахме, че ще се случи в действителност, но вече пътуват по новите булеварди, возят се в новите тролейбуси и автобуси, водят спокойно децата си в детски градини и ясли, ползват новите пешеходни зони - изграждаме над 150 000 кв. м тротоари, 16 км велоалеи, предстоят ремонти на подлезите.

- Почти е завършен ремонтът на централната пешеходна част на Варна, кога ще видим готов пешеходният ринг, свързващ центъра с пристанището и Морската градина?

- Проектът за централния пешеходен ринг е изключително важен за Варна и се реализира с европейско финансиране. Първият етап, на стойност около 5 млн. лв., включва пълна рехабилитация на пешеходната зона на бул. "Княз Борис I" - до хотел "Черно море", и пл. "Независимост". В момента сме на финалната права - остават малко довършителни дейности, а до края на месеца ще бъде пуснат обновеният фонтан на площада, който - убеден съм, ще стане една от любимите атракции не само на варненци, но и на гостите на града. Успяхме да осигурим финансиране и за втория етап на проекта, който предвижда обновяване на още 10 обекта, с които пешеходният ринг на Варна ще бъде готов на 100% - затова престоят ремонти на ларгото - от Севастопол до входа на Морската градина, на пл. "Митрополит Симеон", на участъци от ул. "Преслав", "Сан Стефано" - до Морската градина, и др. С обновената градска среда и възможностите за пешеходна обиколна на музеи, на галерии и други културно-исторически обекти ще привлечем туристите от курортните комплекси в града. Логично е при средно 100 000 туристи в курортите при 7-дневен престой да очакваме поне по 15 000 гости на ден във Варна - това означава и популяризиране на морската столица, но и приходи за малкия и средния бизнес.

- Как ще станат по-привлекателни за туристите "Чудесата на Варна"?

- Като ги направим по-достъпни и удобни - в момента изграждаме нов посетителски център в Римските терми, които са част от пешеходния ринг. До тях вече се стига лесно пеша от Морска гара - това е важно за круизните туристи, а автобусите, които извозват чужденците от курортите, вече имат специален паркинг - до пристанището. Оттам по красивата и обновена ул. "8-ми ноември" разходката до Малките и Големите терми е лесна и приятна. Амбицирани сме да облагородим и възродим и други обекти от богатото историческо минало на града, а с експертите от РИМ-Варна търсим възможности за обединяване на всички манастири в единен проект. Вече сме поискали от държавата да ни предостави за управление части от историческите местности Джанавара, където има останки от раннохристиянски манастир, и от Караач теке, където се извършват разкопки на средновековния манастир "Св. Княз Борис I" - най-големият извънстоличен духовен център на България, строен в края на ХIХ в. Тези райони са труднодостъпни, а могат да бъдат превърнати в атрактивни туристически обекти, които - заедно с Аладжа манастир, ще привличат стотици посетители. Пак от държавата искаме и терена, където е открито най-старото обработено злато в света. Целта е да отделяме средства от бюджета, но и да търсим европейско финансиране като бенефициенти, за да можем в максимална степен да социализираме и покажем истинската стойност на тези ценни забележителности от културно-историческото наследство не само на Варна, но и на цяла България.

- Имате афинитет към историческата памет на Варна, стартирахте и големи проекти за обновяване на сградите - символи на града. Една от тях е зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта, но какво ли не чухме за там - ремонтът се оскъпил 100 пъти, взели сте под наем новите 5000 седалки от столичната зала "Арена Армеец"?

- Да, мнозина си упражняват фантазията. Чудно е например как се провеждат спортни събития и концерти в зала "Армеец", докато ние им ползваме седалките... Ремонтът в Спортна зала мина през много трудности, но резултатът е видим! Благодаря на правителството на Бойко Борисов, че осигури нужните средства, и на Федерацията по волейбол, която ни повярва , гласува ни доверие и стоя плътно до нас. Днес, след успешното провеждане на две елитни спортни състезания, мога категорично да заявя - ако не бяхме увеличили капацитета на залата, ако не бяхме оправили параметрите на игрището, нямаше как Варна да бъде домакин нито на Световната лига по волейбол, нито на Световната купа по акробатика и гимнастика! Най-голямата награда и признание за усилията ни бяха зрителите, които ентусиазирано и всеотдайно подкрепяха своите любимци. Предстои да приемем и Европейското първенство по волейбол, с което окончателно ще затвърдим имиджа на Варна като столица на волейбола. А в Двореца на културата и спорта предстои още работа - по проект за енергийна ефективност, с който ще освежим фасадата и ще дадем нов облик на авангардната визия на сградата - един от най-ярките символи на Варна. Така ще оптимизираме и разходите за експлоатация, за да бъде по-достъпен като домакин на много повече културни и спортни събития. Започнахме работа и по възстановяването на друг символ на спортната слава на Варна - Юнашкият салон, а след разговори с Министерството на отбраната, очакваме старт и на реконструкцията на Дома на флота, построен в далечната 1899 г. Като община сме съдействали с необходимите документи и имаме уверението, че ремонтът ще стартира скоро, за да може тази прекрасна сграда да върне достолепието си. За Аспаруховия мост - другата емблема на Варна, отделихме 600 000 лв. в общинския бюджет за проектиране, което до есента трябва да е завършено. Догодина трябва да започне ефективна работа по ремонта на това изключително важно съоръжение от националната пътна инфраструктура, като лично премиерът Бойко Борисов се ангажира в държавния бюджет за 2016 г. да бъдат заложени около 35 млн. лева за пълна рехабилитация. И не на последно място - обновяваме зеленото сърце на Варна - Морската градина. Част от алеите вече са преасфалтирани, фонтаните са ремонтирани, има ново осветление, нови пейки, зацветихме. Наесен продължаваме, за да направим парка още по-красив.

- Каква е готовността на Варна за следващия програмен период?

- Работим изключително координирано, динамично и пълноценно с правителството, а когато местната инициатива има компетентна подкрепа от държавата - резултатите идват бързо. Скоро подписахме в МРРБ документи за 84 млн. лева по ОП "Региони в растеж" 2014-2020" за обновяване на градската среда. Наесен проектите ще бъдат готови и от началото на следващата година ще можем да разполагаме изцяло с този финансов ресурс. Това са пари за паркове, градини, училища и детски градини, междублокови пространства, улици, така че - резултатите ще бъдат видими и всеки варненец ще усети промяната до своя дом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай