Увеличение на минималната заплата! Кого зарадва социалният министър

Заплащането на труда в сектора достига до 150% от средното за страната

Увеличение на минималната заплата! Кого зарадва социалният министър | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров зарадва металургичната индустрия с чудесна новина.

"Новият браншови колективен трудов договор в металургичната индустрия предвижда минималната работна заплата в сектора да достигне 950 лв., което е с 21% повече от най-ниското възнаграждение в България. Опитът в бранша за определяне на възнагражденията може да бъде използван при правилното транспониране на европейската директива за минимални работни заплати", заяви Лазаров, който днес присъства на подписването на новия Браншови колективен трудов договор в сектора. Договорът беше подписан между Българската асоциация на металургичната индустрия, синдикална федерация „Металици“ към КНСБ и Национална федeрация „Металургия“ към КТ „Подкрепа“.

Вицепремиерът подчерта, че благодарение на доброто сътрудничество на социалните партньори в металургичния бранш са постигнати добри резултати, устойчиво развитие и висока конкурентоспособност. Браншовият колективен трудов договор предвижда значително повишение на заплащането на нощния труд и стойността на безплатната храна. Новост са договорените механизми за компенсиране на доходите на заетите при увеличена инфлация.

Данните сочат, че в металургичните производства са назначени на постоянни трудови договори около 14 000 души. Непряко заетите, свързани със спомагателни дейности и услуги, са над 50 000 души. Заплащането на труда в сектора достига до 150% от средното за страната, а в цветната металургия е почти два пъти по-високо от средната заплата в преработващата промишленост.

„Браншовите организации са надежден партньор не само при провеждането на социални политики, но и при разработването на нормативни актове, доближаващи държавните интереси с тези на бизнеса. Министерството на труда и социалната политика ще продължи да оказва подкрепа на компаниите и работещите в металургията чрез поредица от инициативи като продължи да създава благоприятни условия за провеждането на колективни преговори за осигуряване на високо ниво на защита на наетите в сектора и за мотивиране на работодателите да гарантират безопасни и здравословни условия на труд и достойно заплащане на своите работници и служители“, добави министър Лазар Лазаров, предаде БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай