Трагедията в Македония – какво се знае досега?

Екипи на македонското МВР прелетели над останките на самолета - оцелели пътници няма

Трагедията в Македония – какво се знае досега? | StandartNews.com

Самолет „Чесна“ с четиричленно българско семейство на борда, летящ от Охрид за София, се разби в Северна Македония. Всичките четирима пътници – мъж, съпругата му и двете им деца са загинали. От посолството ни в Скопие информират, че македонските паспортни служби са потвърдили, че става дума за български граждани. По все още непотвърдена официално информация загиналите са 49-годишният бизнесмен Георги Бошнаков, съпругата му Калина - столичен адвокат, и двете им дъщери – на 19 и на 14 г.

Машината е пилотирана от мъжа, който се занимава с преработка на отпадъци и има клонове на фирмата си в няколко градове в България. Според македонски медии изчезнал от радарите около 17.16 ч. българско време. Контактът е изгубен западно Солунска Глава - най-високият връх на планината Якубица в Северна Македония. 

От македонската гражданска въздухоплавателна служба съобщиха, че заради лошите метеорологични условия пилотът поискал да кацне в Скопие, а след това съобщил, че ще продължи към София. Преди да изчезне от радарите той е казал, че има  силна турбуленция.

Два полицейски хеликоптера са се включили в издирването на самолета. За инцидента е информиран министър-председателят Бойко Борисов. Той е издал съответните разпоредби на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, който е в контакт с македонския си колега.

Българското вътрешно ведомство е предложило на МВР на Северна Македония да изпрати хеликоптер, който да облети планината Якубица за издирване на падналия самолет „Чесна“, съобщил пред няколко медии вътрешният министър Младен Маринов, който е в постоянна връзка с македонския си колега.

Засега македонците отказват помощта, те са облетели района, разказа Маринов, цитиран от „24 часа“. Самолетът е паднал на над 2000 м надморска височина, на голи склонове, където още има сняг. Преценката на македонците е, че няма оцелели. Чак утре (днес – бел. ред.) по светло обаче спасители ще опитат да качат планината и да стигнат до останките, обяснил македонският вътрешен министър пред Маринов.

Все още България няма официална информация за жертвите, каза министърът на вътрешните работи. На летище Охрид в самолета обаче е трябвало да се качат бизнесменът Георги Бошнаков, съпругата му Калина и двете им дъщери, уточни той. При получаване на официалната информация и откриване на жертвите обаче можем да сме сигурни, че те са били на борда, подчерта министърът.

„В постоянен контакт съм с колегата от Северна Македония. Засега не им трябва повече помощ, понеже метеорологичните условия не го позволяват. Прелетяно е над самолета и е потвърдено, че няма оцелели. Ние сме в готовност да помогнем, операцията ще се поднови сутринта”, съобщил Младен Маринов пред бТВ.

"Някъде преди Скопие, заради турбуленция, пилотът поисква аварийно кацане, което му е разрешено, след което казва - преминала е бурята, ще продължа за София", обяснил българският посланик в Северна Македония Ангел Ангелов.

В издирването на останките от машината се включиха два полицейски хеликоптера. "Местното МВР вдига хеликоптерите, те отиват и виждат, че действително е паднала в планината и гори. Тази непристъпна висока планина има сняг и силен вятър, с падането на тъмнината хеликоптерите се изтеглят, тъй като не могат да работят на тъмно”, казал още българският посланик. 

Пилотът е притежавал български лиценз за правоспособност, уточнил пред Нова телевизия директорът на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" Станимир Лешев. „На всички малки самолети и най-малкото подухване оказва влияние. Може би това е причината, но към момента все още нищо не можем да кажем. Цялото досие ще бъде прегледано утре”, казал той.

Нова телевизия съобщи още, че българският експерт по самолетни катастрофи Христо Христов ще се включи в разследването на трагедията. Той обяснил, че при подобни инциденти се разследва подготовката на пилота, метеорологичната обстановка, техническата изправност на самолета и здравословното състояние.

„Според информацията, която имам, времето е било много неподходящо за този полет. Той е по правата на визуалните полети, което е създало проблем за заобикаляне на облачна маса и това е довело до събитието. Самолетите от този клас нямат черни кутии”, казал още Христов.

Самолетът „Чесна P210N” е лека едномоторна машина с пет места за пътници и един пилот. Двигателят е с мощност 310 конски сили. Производството на тази модификация на „Чесна“ е започнало през 1978 година, като до 1983 г. са направени общо 834 бройки. Максималната му скорост е 370 километра в час, а с едно зареждане на резервоарите може да измине около 1200 километра.

Самолетът се е разбил край Солунска глава - най-високия връх на планината Якубица. Върхът е с височина 2540 метра и според метеоролози времето в района се променя изключително бързо и динамично, което може да е една от причините за падането на самолета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай