"Топлофикация Русе" работи за запазване на квалифицираните кадри и откриване на нови работни места

С навлизането на новите технологии ще имаме нужда от все повече висококвалифицирани експерти

"Топлофикация Русе" работи за запазване на квалифицираните кадри и откриване на нови работни места | StandartNews.com

"Екипът прави едно предприятие успешно. В този смисъл продължаваме да инвестираме ресурси в обучение и квалификация на служителите си. Целият енергиен сектор се развива бързо, за това ние трябва да сме готови за тези промени със съответните знания, умения и компетенция. Работим активно за осигуряване на добри и безопасни условия на труд." коментира инж. Севдалин Желев, директор на "Топлофикация Русе". По думите му особено през последните години са затвърдили доверието от страна на екипа към предприятието, защото са доказали, че са сигурен работодател, на който служителите могат да разчитат в трудни моменти. „Заедно успяхме да останем стабилни въпреки предизвикателствата на пазара на труда и несигурната икономическа ситуация в условия нa пaндeмия. Запазихме целостта на колектива, без да стигаме до съкращаване на работни места. Напротив, ние продължаваме и до ден днешен да търсим висококвалифицирани експерти. Особено след като тази година бъдат включени в експлоатация газовите когенератори ще имаме нужда от професионалисти с опит и познания за работа с подобен тип съоръжения. Ние ще предоставим възможност на младите хора да прилагат на практика знанията си при тяхната професионална кариера в добри условия на труд.“ коментира още инж. Желев и изрази надежда, че с реализацията на проекта им ще се повиши интересът на кандидатстващи за работа. 

По думите на инж. Желев при осъществяване на плавен и справедлив енергиен преход, българската икономика може да стане още по-конкурентоспособна. "Ще се открият нови работни места в предприятията, както и индиректно в тези браншове, свързани с отрасъла ни. Новите зелени индустрии имат нужда именно от специалисти инженери и такива експерти могат да допринесат за развитието и на самите региони.", посочи инж. Желев.

"Смятам, че младите кадри имат възможност да развият потенциала си в предприятие като нашето. Всеки, започнал работа при нас, показал качества и с постигане на определени резултати, получава нужното признание и израстване. Като дългогодишен директор вярвам, че е необходимо ние като работодатели да отваряме вратите на предприятията за талантливите кадри.", заяви инж. Севдалин Желев.

Директорът на предприятието сподели, че сред постоянните задачи в кадровата политика на "Топлофикация Русе" са повишаването на квалификацията, подготовката и преподготовката на служителите. "Всички наши експерти подлежат на задължително специализирано обучение, свързано с експлоатацията и поддръжката на съоръженията. Професията на енергетика често се наследява - предава се от баща на син. Надявам се обаче, че "фунията ще се разтвори" и все повече кадърни млади хора ще изберат да развиват нашия сектор. Енергетиката в България е отрасълът с най-голяма роля за държавата и от всеки един от нас зависи бъдещето му." подчерта инж. Желев.

На въпрос какви качества ценят и търсят в служителите си, инж. Севдалин Желев посочи, че за тях водеща е отговорността към поетите задължения. "Комбинацията от професионализъм, инициативност и положително отношение са от голямо значение за мен като ръководител. Излишно е да посочвам лоялността и доверието. Не на последно място и желанието на човек да се учи." заяви инж. Желев. По думите му успешните работодатели са тези, които общуват пълноценно с колектива. "Пред "Топлофикация Русе" предстои сериозна трансформация и е необходимо заедно да обсъждаме визията за бъдещето на предприятието. Диалогът и приемствеността са двигателната сила за успех." подчерта инж. Желев.

Директорът на „Топлофикация Русе“ коментира, че разширяването на партньорството между бизнеса и образователната сфера е също така важна стъпка за успешната трансформация на енергийния сектор. "За постигане на целите за въглероден неутралитет на икономиката е необходим обменът на кадри и осигуряване на кариерно развитие в структурите на предприятията. Новото поколение специалисти в енергетиката са носителите на иновативни знания, които ще гарантират успешно постигане на климатичните цели на Европейския съюз." посочи инж. Желев, като сподели, че "Топлофикация Русе" има дългогодишни традиции в съвместната работа с учебни заведения. "Вратите на предприятието са прекрачили редица млади специалисти, които са придобили практически опит в дружеството. С подкрепата на дългогодишните ни експерти, са успяли да се докоснат до реалната работна среда, да се запознаят отблизо със съоръженията и процесите, както и да получат нови знания не само на хартия." посочи инж. Желев. Той заяви, че много млади хора вече са част от големия екип от висококвалифицирани специалисти на "Топлофикация Русе".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай