Токуда е болница, която работи като часовник

Токуда е болница, която работи като часовник | StandartNews.com

В случая със съмнение за ебола нямаше паника, защото бяхме отиграли ситуацията, казва д-р Явор Дренски

Днес най-голямата частна болница у нас МБАЛ "Токуда" навършва 8 години от основаването си. Каква е равносметката, накъде продължава и какво я чака, попитахме нейния директор д-р Явор Дренски.

- Д-р Дренски, каква е равносметката 8 години по-късно?

- Моята равносметка е, че Токуда болница е все по-стабилна, разгръща дейността си все повече и в посока авангардни и щадящи дейности и екипите ни са все по-признати от пациентите. Всяка година нашата дейност се увеличава между 3 и 5 процента, което означава, че все повече пациенти припознават Tокуда като болницата, в която се решава техният проблем.

- Вече имате първата чернодробна трансплантация и първите двама донори, които дадохте, накъде оттук нататък?

- Напред (усмихва се). Първата трансплантация е огромен успех за колегите ми от чисто професионална гледна точка. Освен това тя е успех на Токуда, за това, че за пореден път наложихме идеята, че частната болница не е структура, в която задължително се приемат така наречените благодатни пациенти, които са с по-ниски разход за лечение. Напротив, все повече ще се налага противоположното мнение. В развитите страни частните болници са абсолютно равностойни на обществените - те извършват цялата гама на лечение, но дори с по-добро качество. Сега пред нас следват още трансплантации - бъбречни, сърдечни.

- Трудна ли беше подготовката, за да стигнете до чернодробните трансплантации?

- Две години ни отне борбата със системата, трябваше да се промени правната уредба, защото тя не позволяваше трансплантации да се правят в частни болници. Неведнъж ставаме основание за промяна на нормативната уредба към по-добро, така че да могат всички, които отговарят на критериите за качество, да извършват тази дейност.

- Има ли шанс скоро да станете и университетска болница?

- Отдавна се борим за това. Ние вече сме университетска болница в Македония. В момента работим, за да покрием акредитацията за научна организация. Университетска болница се става по два начина. По-лесният е да се сключи договор с университет и след това здравният министър да даде предложение за промяна на статута на болницата в Министерски съвет. Ние избрахме по-тежкия път - да докажем, че имаме статута на университетска болница, като минем през акредитация.

- Защо държите да обучавате студенти?

- Искаме да станем университетска болница, за да дадем възможност на своите кадри да израстват професионално, както и да разширим своята гама от дейности в областта на клиничните проучвания, в изпитването и прилагането на нови методи на лечение. До този момент споделяхме своя опит и знания с колегите, които специализират, а след това ще можем да предаваме нашия опит и начин на мислене на студентите по медицина още от първия им ден в университета.

- Има ли диагноза, която не се лекува тук?

- Области, в които не се развиваме, са психиатрията и инфекциозните болести, тъй като изискват условия като отделни сгради и прочие. Но това не значи, че ако се сблъскаме с подобни пациенти, не можем да реагираме и да окажем първата стъпка от нужната им помощ.

- Открихте ли спешно отделение, както възнамерявахте?

- Да, ние имаме спешно отделение, което работи 24 часа 365 дни в годината. Изработихме и протоколи за действие между спешното отделение и сърдечно-съдовия център. Те осигуряват възможност максимално бързо пациентите с инфаркти например да достигнат до адекватно лечение на високо ниво, защото златният час тук е много важен. Аналогична е организацията и при неврологията, където са хората с инсулти. Дори участваме в международно проучване, в което се отчита времето за реакция до секунда. Токуда е центърът в България, където се правят най-много тромболизи и с най-добър резултат, защото механизмът ни работи като часовник. Това спасява живота на хората и намалява инвалидизацията, защото, ако не починеш от инсулт, обикновено настъпват трайни увреждания.

- През годините оборудвахте болницата с много модерна апаратура, предстоят ли нови изненади?

- Така е, миналата година взехме нов ангиограф, обновихме ядрено-магнитния резонанс (ЯМР), така че да отговаря на последните изисквания в тази област. Също така обновихме линейния ускорител и спокойно мога да кажа, че от януари той вече ще е с възможностите за радиохирургия като на кибернож. На практика вече и в България ще се прави съвременна радиохирургия и хората няма да има нужда да ходят до Турция или други държави.

От друга страна, колегите непрекъснато участват в обучения, за да повишават квалификацията си, а други идват тук. Прекрасен пример в това отношение е лечението на сколиози - много тежки гръбначни изкривявания при деца. Повече от шест години италиански, американски и немски професори идваха тук и заедно с нашия екип по ортопедия, воден от д-р Яблански, провеждаха това лечение. Нашите лекари обаче вече повече от година могат да оперират сколиоза самостоятелно, а и разполагат с уникален апарат за невромониторинг, който повишава сигурността по време на операцията и Токуда ще отвори още по-широко врати за всички деца със сколиоза. В Европа има само три или четири такива центъра. Отваряме врати все по-широко и за гостуващи лекари както от страната, така и от чужбина. Колегите могат да се възползват от добрата апаратура, която имаме, добрите условия и тук да провеждат лечението на своите пациенти. Целта е да дадем възможност на хората да се възползват от нашата болница. Паралелно с това колегите взаимно ще се учат и ще се повишават качеството си на работа.

- Какво става с онкологичния център, който започнахте да развивате?

- От миналата година работим по развитието на онкологичен център. Идеята беше всичко от диагностиката през хирургията, химиотерапията и лъчетерапията до проследяването на пациентите да се прави тук. Това вече е факт и ще се борим все повече да развиваме този център. Освен това ще направим семейни стаи, за да може близките на недоносените деца да отсядат тук, докато те са в болницата. Ето например вчера при нас се родиха и проплакаха за първи път тризнаци. Рая, Поли и Иво - и трите деца с тегло около 2 килограма. Това е голямо постижение за проследяващите акушер-гинеколози и неонатолозите. Тук е моментът да благодаря на д-р Сигридов, който повери пациентката си на нашите специалисти от отделенията по акушерство и неонатология. Това е и най-големият подарък за рождения ни ден - здравето на една родилка и нейните деца като резултат от взаимодействието на различни специалисти дори от различни лечебни заведения. Ще развиваме и все повече лапароскопската хирургия - коремна, кардиохирургия, инвазивна, ендуваскуларна. За да има качество обаче, освен кадри и апаратура трябва да има и ясни стриктни правила. Те ограничават работата на колегите, но повишават качеството. Ние имаме такива и дори догодина очакваме да покрием най-високите критерии за получаването на американската акредитация за качество - JCI. Тази оценка е най-авторитетната в света.

- Правилата ли помогнаха и в случая с еболата?

- Абсолютно, ние имахме ясни правила за работа в подобна ситуация. Те бяха готови още с появяването на темата ебола. През август имахме костюми за лекарите, бяхме проиграли реакцията в подобен случай, затова и мотото ни беше - "Бяхме подготвени".

- И все пак нямаше ли паника?

- Паниката е обратната страна на подготовката. Колкото по-подготвен е човек, толкова по-малка е тя. Всеки изпълняваше стандартните стъпки в такива случаи и не остана място за паника. Колеги, които не бяха в болницата като началника на неотложното звено, който беше в отпуск, веднага дойдоха. Хората бяха готови да поемат риска и съм много впечатлен.

- Това звучи успокояващо, дали здравната система се нормализира?

- Все още не мога да кажа, но съдейки по първите действия на МЗ в ситуацията с еболата, има надежда за това. Екипът, който е там, знае какво прави. Въпреки че се появиха твърдения за преиграване, по-добре да засилим нещата и да се убедим, че сме готови, отколкото да ги неглижираме. Това даде възможност да се направят много изводи.

- 3.1 млрд. лв. се очаква да е бюджетът на НЗОК за догодина - добре или зле е това?

- За да се обуздае системата и да се овладее екстремното нарастване на разходите, бюджетите на болниците за следващата година, трябва да са колкото реално изплатените пари за тази. Тогава можем да седнем с касата и да проведем договорен процес, защото за нас е важно да има плановост и предвидимост. АКо бюджетът ни покрива разходите за миналата година и има един умерен ръст от 3-5 на сто, тогава всяко лечебно заведение ще може да планува дейността си, без да има проблеми и преразходи. Тази година беше много тежка, защото разбирахме бюджета си месец за месец.

- Оправдан ли би бил от потребностите на хората този ръст от 3-5 на сто?

- Ръстът може да бъде на база обем или цена. Появяват се нови техники, модерни лечения, които са по-скъпи. От друга страна населението застарява и става по-болно. Нещата са комплексни. За да се оптимизира системата, част от дейностите в болниците трябва да се изместят в извънболничната помощ.

- Време ли е за промени?

- Да. В момента министерството има добър експертен потенциал, както и екипът на касата. Искрено вярвам, че ще има възможност за приемственост и последователност в здравната политика, която се провежда.

274 000 пациенти минават за година

МБАЛ "Токуда Болница София" е създадена преди 8 години. Тя е най-голямата частна болница в България с разкрити 525 легла и капацитет за 1000.

Токуда е 100% чуждестранна инвестиция, част от една от най-големите международни болнични вериги в света - Токушукай Медикъл Корпорейшън и носи името на собственика си д-р Торао Токуда.

Болницата е построена на разгърната площ от над 52 000 кв. м в южната част на столичния квартал "Лозенец". Има 11 етажа, 1 от които подземен. Структурата й е многопрофилна - състои се от над 30 клиники и отделения, в които са застъпени почти всички медицински специалности.

Токуда разполага с три операционни блока с 22 операционни зали. За осемте години, в които съществува, през болницата и диагностичните й кабинети преминават средно по 274 000 пациенти на година, 2500 от които са чужденци. Всяка година се раждат по 900 деца и се извършват по 13 000 високоспециализирани операции. Болницата е носител на множество отличия - през 2008 г. й е присъдена наградата "Босей - стремеж към звездите" за тотално управление на качеството на JAIKA България, през 2009 година е носител на отличието на Mark Institute за най-добър здравен бранд. В края на 2012 година министърът на здравеопазването връчи на Токуда наградата "Малкия принц" за принос в борбата с аутизма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай