Точен план за ремонта е ключ към мечтаната баня

Точен план за ремонта е ключ към мечтаната баня | StandartNews.com

Ваната и душът са любимо кътче за релакс
Цените за измазване на стените започват от 10 лв./кв.м

Освен да изглежда добре, банята трябва да е уютна и удобна за ползване. Тя е сред най-често използваните помещения в дома, а е и любимо кътче за релакс на мнозина. Ако е настъпило времето за ремонт на вашата баня, първо, трябва да сте наясно с това как искате да я преобразите. Доста от специализираните магазини за обзавеждане на баня предлагат услугата "3D проект" и то безплатно. Чрез нея ще видите как ще изглежда банята от вашите представи и дали искате точно нея в действителност. Мечтаната баня обаче може да излезе скъпо, затова е добре да се замислите колко средства можете да заделите за нея и да си съставите бюджет още преди началото на ремонта. Така ще си спестите излишни нерви и тревоги по възникнали непредвидени разходи. При планирането на ремонтните дейности трябва да сте наясно и че те ще отнемат най-малко 8-10 дни, и то ако попаднете на много добър майстор. Работата по банята е трудоемка, а помещението е малко и обикновено ремонтът се прави от един майстор. Един цялостен ремонт на банята включва изкъртване на старите плочки по стените и пода, направа на нова подравнителна мазилка и подова замазка, поставяне на новите плочки, монтаж на санитарията. Ако ВиК инсталацията не е подменяна с години, ще се наложи да я смените с нова. В старите жилищни сгради се налага подмяна на вече корозиралите метални водопроводни щрангове и хоризонтални тръби с нови, като е добре те да са полипропиленови, съветват търговци. При ремонта може да се наложи да смените душа, тоалетната и мивката. Някои фирми на пазара предлагат пакет "цялостен ремонт на баня", който включва освен изброеното и извозване на строителните отпадъци. Цената е около 1200 лв., без да се брои стойността на материалите, като се дава и 2-годишна гаранция. Ако не желаете пълен пакет, само за разбиването на старите плочки и санитария, както и за извозването на отпадъците ще трябва да платите 350-500 лв. Стандартна ел. и ВиК инсталация, включваща две точки за осветление и два контакта, струва около 120 лв. Но за самите ключове, контакти и осветителни тела се плаща отделно. Подмяната на хоризонтален щранг струва 350 лв., а на вертикален - около 200 лв. За монтаж на водомер майсторите взимат по 30 лв., а за смяна на кранове по 25 лв. за брой.

Цените за измазване на банята започват от 10 лв./кв.м, лепенето на плочки струва около 25 лв./кв.м, а фугирането и подмяната на фуга - 2 лв./кв.м. Ако сте избрали плочки с размер 30х40 см, с четири ъглови лайсни и един ред фриз, ще платите около 750 лв. за пода и стените на неголяма баня, изчисляват майстори. Монтажът на водооткатни и ъглови лайсни струва 3-3,50 лв./м. За изграждане на праг за врата майсторите взимат 25 лв., а за преграда за душ кабина - 100 лв. Двупластова хидроизолация под плочките струва 7 лв./кв.м. Цените за монтаж на санитария варират според вида й. За монтиране на моноблок майсторите вземат 50 лв., на тоалетна чиния - 35 лв., на мивка, батерия и сифон - 40 лв., а на бойлер до 100 л - 70 лв. Душ кабина монтират срещу 130 лв., а вана за 230 лв. Монтаж на шкафове и огледала струва 20-30 лв., а на допълнителните аксесоари по 5 лв. за брой.

Релефният фаянс е подходящ за пода

На пазара се предлага огромно разнообразие от обзавеждане за баня, което е подходящо за всеки вкус и джоб. В специализираните магазини има както родни стоки, така и на производители от Турция и цяла Европа. Българинът избира най-вече според джоба си, а не гледа кое е модерно, категорични са търговците. Ето защо няма трайни тенденции при търсенето. Плочките варират изключително много по отношение на цена и качество. В зависимост от марката те се продават между 15,90 лв. и 97 лв. за кв. м. Теракотата струва 15,90-61 лв./кв.м, гранитогресът 24-97 лв./кв.м, а клинкерът 28-43 лв./кв.м. Мраморът не е подходящ за баня, а и все по-малко се търси, защото попива влага и се чисти трудно, обясняват консултант-продавачи. Те препоръчват да заложим на плочките тип гранитогрес, макар че са по-скъпи, защото теракотата се износва по-бързо. Повърхността на плочките също е от значение. Въпреки че настилката с гладка повърхност ще придаде блясък на банята, за пода е по-добре да заложите на релефна, защото предпазва от подхлъзвания, категорични са търговците.

Търсят се имитации на камък и мрамор

За банята предпочитаните цветове са сивото, синьото, бежовото, зеленото и лилавото, като се търсят и плочки имитация на камък, мрамор и дърво. Българинът все още предпочита класическия тип бани и не харесва искрящите цветове, както и ексцентричните дизайнерски решения. Плочките в светли тонове ще "отворят" малките бани, но за пода е по-практично да изберете тъмен цвят. Едноцветните бани отдавна не са модерни, затова можете да изберете един цвят за две от стените, а друг - за останалите две, съветват продавач-консултанти. След стените и пода е добре да помислите и за тавана на банята. Актуални са окачените тавани от леки алуминиеви или стоманени профили върху носеща конструкция. Те позволяват монтиране на осветителни тела тип "луна", а търговците твърдят, че са "вечни", защото са изцяло от метал. За да се сдобиете с такъв таван, трябва да заделите 110 лв./ кв.м, като в цената са включени и материалите. Санитарен фаянс, както цветен, така и бял, се намира на цени между 45 лв. и 1497 лв. Българинът обаче си остава верен на класиката и купува бял, казват търговци. Харчат се най-вече конзолните мивки и тоалетни чинии, защото с тях почистването на банята е по-лесно. Предпочитана е и комбинацията от тоалетна чиния с биде, защото спестява място. Можете да намерите конзолна тоалетна чиния и биде 2 в 1 на цена от 277 лв. Ако пък искате детска тоалетна чиния, ще трябва да се бръкнете с 80 лв.

Направете си личен спа център в дома

Ако разполагате с повече пространство в банята, можете да си вземете вана. Стандартните вани се търсят все по-рядко, за сметка на хидромасажните, които струват от 1600 лв. нагоре. При душ кабините също актуални са хидромасажните на цени 1000-3000 лв. Ако пък нямате място или пари, може да се задоволите и с хидромасажен душ за 360 лв. С него в банята ще се чувствате като в спа център. Стандартна душ кабина може да си вземете и за 400 лв., а преградни паравани за около 250 лв. При смесителите за баня най-актуални са квадратните форми. Смесител за мивка може да се купи на цени между 93 лв. и 1168 лв., а за душ и вана от 110 лв. до 1740 лв. Най-търсени сред плотовете за баня са тези от технически камък. Хит при подовите сифони са линейните, защото с тях направата на наклон и праг в банята става излишна, а цената им е около 250-400 лв. Има търсене и при лирите за баня, които в зависимост от марката и дизайна се продават от 60 лв. до 8000 лв. За да спестите пространство в банята, можете да си вземете хоризонтален бойлер, съветват продавачи. Осветлението в банята също не е маловажно, като луните за вграждане са много актуални. Те струват по 7-8 лв. Традиционните огледала са 40-50 лв., а тези с енергоспестяващо вградено осветление - 90-130 лв. Що се отнася до аксесоарите, по-добре е да си вземем комплект, вместо да ги търсите поотделно. На пазара ще откриете и стилни дизайнерски решения, които обаче не са по джоба на всеки, а и според търговци на качеството им не отстъпва и по-нискобюджетното обзавеждане. Така че можете да се сдобиете с мечтаната баня или поне с желания комфорт в нея и без да се разорявате, стига да сте нащрек за изгодните оферти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай