Сушени плодове спасяват обяда

Проф. д-р Донка Байкова: "Да не се бърка постът с диета"

Сушени плодове спасяват обяда | StandartNews.com

На 18 март т. г. започват 40-дневните великденски пости. За първи път чух думата "пост " от баба ми. Тя беше доста религиозна и помня, че през това време готвеше предимно боб, леща и грах. Днес осъзнавам значението на думата не само като пречистване на душата и тялото в религиозен, но и в здравословен смисъл. Всъщност много от хората се крият от капана на удоволствията поради чисто религиозни подбуди, а други са решени в определените дни да си променят всекидневието. Единствената неприятна грижа през тези дни е за домакинята, която трябва да промени изцяло менюто.

Да постим или не, е въпрос на личен избор, твърди експертът по здравословно хранене и диететика проф. Донка Байкова. 40-дневният пост е само за здрави хора от 18- до 60-годишна възраст - те могат да си позволят да постят. Според проф. Байкова всички останали трябва да направят преценка в кой период - може една седмица, за да се спази традицията, ще си позволят да го направят. Но това духовно и телесно пречистване не бива да бъде възприемано като диета. "Идва време да разтоварим организма си от прекомерното преяждане и препиване през зимата и в това няма нищо лошо. Как обаче за 40 дни да направим така, че организмът да не линее и да не изпада в дефицити. За около 20 дни имаме депа на всички жизненоважни хранителни вещества в човешкото тяло, след което ги изчерпваме", обяснява специалистката. Затова на 20-22-ия ден и християнската културна институция по емпиричен път, т.е. по пътя на наблюдението, е разбрала, че трябва да се включи един "благовец". Това е великденският период, в който по средата му се включва ден с консумиране на риба - храна, в която има достатъчно желязо. Мъдрото решение от страна на християнската религия

позволява на човек

да попълни запасите си от тези жизненоважни съставки (с растителния модел на хранене не можем да си ги доставим).

"Сутрин, обед и вечер при вегетарианския пост трябва да включваме непрекъснато в менюто си желязосъдържащи растителни храни - коприва, лапад, спанак, зеле", казва проф. Байкова. "През този период трябва да се изключат всички животински и млечни храни и да се хапват само продукти с растителен произход. По време на постите е необходимо да се приемат повече течности, а храните подходящо да се съчетават. Добре е да се приемат бобови и зърнени храни при едно хранене - боб и хляб, леща и царевица, грах и ориз, нахут и царевица. Аминокиселинните състави на двете групи храни ще се съчетаят и така ще оформят една белтъчна композиция, наподобяваща месото. Тъкмо тогава белтъчният прием ще е с най-добро качество", пояснява проф. Байкова. Тя препоръчва също да не се лишаваме от пълнозърнестите храни - овесени ядки, всякакви зърнени като жито, соя, нахут. За набавянето на необходимите витамини пък трябва да се посяга по-често към плодовете. Не трябва в никакъв случай да се набляга на хляба и олиото, а да се приемат най-различни

сезонни плодове и зеленчуци

За работещите хора проф. Байкова препоръчва за обяд по 100 г сушени плодове.

Според докторката дългите пости може да се спазват само от хора в добро здраве и от тези, които не са боледували скоро. Известно е, че белтъчните животински храни, които няма да приемаме по време на пост, са и много добър стимулатор на имунната защита на организма. Затова хора, които са с понижена имунна защита, каквито са случаите след тежко боледуване, децата и юношите, бременните и кърмещите жени, старците, не би трябвало да постят в прекалено дългия период, какъвто е 40-дневният великденски пост. Страдащите от различни видове хронични болести - например тези с остеопороза, ако не приемат дълго време мляко и млечни продукти, рискът да обострят болестта си е голям; хората с желязодефицитни анемии, ако не обогатяват храната си с хранителни добавки или железни препарати, в никакъв случай не бива да постят.

Както желязото, така и витамин В12 влиза в кръвотворенето, а почти не присъства в растителните храни. Витамин В12 е дефицитен до пълно отсъствие в тях, намира се предимно в животинските белтъчни храни - месо, риба, мляко, яйца. Когато не приемаме животински белтъчни храни, рискът да направим някаква  анемия е голям.

Ако падне захарта, помага чай с мед

"За определени групи хора обаче е добре да постят", коментира проф. Байкова. "Това са болните от различни хронични неинфекциозни болести - болестите на обмяната, бъбречно болните, хората със затлъстяване или подагра. За тях е много добре да преминат на растителни храни. За тези с висок холестерол и сърдечни заболявания също е добре да спрат животинските продукти."

Ако ви падне кръвното налягане, специалистката по хранене препоръчва да се изпие чаша подсолен доматен сок и две чаши вода. Той ще повиши кръвното налягане, защото съдържа натриев хлорид. Ако пък на някой му падне кръвната захар, тогава трябва непременно да се изпие чаша билков чай, задължително подсладен с пчелен мед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай