Страхът, че изчезваме, трябва да ни обедини

Защо са ни магистрали, ако след 30 г. по тях няма българи, пита проф. Божидар Димитров

Страхът, че изчезваме, трябва да ни обедини | StandartNews.com

България празнува 128 г. от Съединението в хватката на безпрецедентна вълна от протести и контрапротести. Дали сега сме по-разделени от тогава? Кой герой от освободителното движение ни вдъхновява днес? Правилно ли би лишен френският посланик от орден? И какво се крие зад вампирската мода? С тези въпроси "Стандарт" потърси директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

- Проф. Димитров, популярна приказка е, че през 1885 г. от последния селянин до княза сме били единни зад каузата на Съединението, а днес сме по-разделени от всякога...

- Това е първата фалшива мантра в нашата история и специално в историята на Съединението. Не е вярно, че българският народ, княз, политици и армия тогава са били обединени. Наистина на 6 септември 1885 г. всички са били обединени и следващите два месеца са били единни, тъй като въпросът не се решава веднага. На 2 ноември избухва Сръбско-българската война, след това има преговори и едва на 4 март 1886 г. с Топханенския акт се решава въпросът. Източна Румелия остава, единствената промяна е, че българският княз (а не някой османски чиновник като Алеко Богороди или Гаврил Кръстевич) ще бъде назначаван на всеки 5 г. от султана за генерал-губернатор. Естествено българският народ и политици ликвидират бързо тази зависимост през 1908 г., когато покрай обявяването на независимостта става и истинското Съединение. По много други въпроси българският народ и неговите политици са фатално разделени.

Реално първият бюджет на държавата е през 1880 г. При гласуването му има яростни кавги, стигащи до бой в парламента, които са описани много добре от Симеон Радев в "Строители на съвременна България". През 1881 г. княз Батенберг прави преврат и отменя Търновската конституция. На следващия ден след Съединението пък отново започват яростни схватки, довели до два преврата и два контрапреврата, абдикация на княза, последвана от практическо въвеждане на диктатура от Стефан Стамболов през 1887 г.

Няма начин при демокрацията да има пълно единство на българския народ по всички въпроси. Може да има по отделни теми. Сигурен съм, че ако утре правителството на Македония излезе по телевизията, разкъса си ризата и каже: "Македонски народе, извиняваме се, че те лъгахме 60 г. Ние сме българи и оттук нататък ще бъдем само българи и се присъединяваме към България, ако тя иска", аз съм сигурен, че 240-те ни депутати ще гласуват единодушно. Единственото обединение на българския парламент през тези 23 г. стана, когато се прие да изпратим 150 танка и 150 оръдия на Македония. Тогава нито един депутат не беше против, нито един не се въздържа.
Няма начин да бъдем напълно обединени и не знам защо някой го иска. Ние сме много различни - нищо, че сме все българи. Трябва да се обединяваме обаче по 5-6 приоритетни въпроса.

- Кой е най-важният проблем, за чието решение трябва да впрегнем сили?

- Според мен това е демографският въпрос. Съвършено ясно е, че всичко, което строим - магистрали, железници и инфраструктурни обекти, ще бъде излишно, ако по тези магистрали и железници след 30 г. се движат съвършено други хора. Ако се запазят досегашните тенденции на демографския ни упадък, след 30 г. може да няма българска нация. Знам как трябва да се оправят нещата. Колкото и странно да звучи, могат да се оправят за 1 г. Ако се осъзнае, че проблемът е важен и се отделят за процедури "ин витро" не 15 милиона, а 250 милиона лева, за да могат всичките нуждаещи се 270 хиляди двойки да направят опити за зачеване. Ще се родят не 70 000 деца годишно, а 170 000. Същевременно, ако дадем гражданство не на 20 000 годишно, а на 100 000, нацията ще нарасне. Трябва да се опрости процедурата, както го направиха Румъния и Унгария. Двете страни дават годишно по 300 000 гражданства. Те имат огромни диаспори - румънците в Молдова, а унгарците в Словакия, Войводина и Трансилвания.

- Коя фигура от Съединението може днес да ни служи за пример?

- Естествено Стефан Стамболов. Всички фигури трябва да почетем, тъй като иначе Съединението нямаше да успее. Групово бих отличил всички дейци от Пловдив, от Източна Румелия. На тях им е ясно, че ликвидират държавата, в която биха могли да станат депутати, министри, генерали и т.н. Подобни жертви в нашата история рядко са правени. Проф. Андрей Пантев е прав, когато пише, че ако Източна Румелия се беше запазила още 5-6 г., щеше да им се услади властта. Можеха да създадат румелийски език на базата на тракийския диалект. Вероятно сега щеше да има друга държава, която щеше да казва: "Ние с България да имаме нещо общо? С тия шопи? Никога! Та ние сме потомци на Ситалк, Терес и на великото Одриско царство, на което скоро му намерихме столицата".
Втората огромна заслуга е на Стамболов, тъй като княз Батенберг се колебае дали да подкрепи Съединението. Тогава Стамболов му казва: "Княже, оттук имаш два пътя - единия е към Дармщат, другия е към Пловдив. Към Шумен и София нямаш път". Той направо го заплашва с детронация и то - незабавна.

- Друга популярна история е за българските капитани, спечелили Сръбско-българската война...

- Твърди се, че нашите нещастни капитани се изправили срещу сръбските генерали с необучена армия и успели да ги победят. Армията ни е била 128 000 души, а сръбската - 68 000. Имаме пет пъти повече оръдия от тях. Единственият проблем е бил как да докараме войската от турската граница до Сливница. Пише се, че войниците вървели пеша по 100 км на ден, но истината е, че баронхиршовата железница е била построена още по турско време.
Българите побеждават сърбите по всички правила на военното изкуство за 14 дни. Защото те формално са капитани, тъй като не са били повишавани 9 г. в армията, понеже щатните офицерски места са били заети от руски военни. Всички те са завършили генерал-щабни академии, нищо че са капитани.

- Тези дни в Несебър беше намерен трети вампир - след созополския и перпериконския. Превръщат ли се в мода родните таласъми, чието начало поставихте вие?

- Не съм поставил началото. Аз бях коректен - когато излезе вампирът в Созопол, казах, че това е обикновена находка и досега са намерени над 100 вампира. PR акция не съм правил, направиха я медиите и то чуждестранните. Лесно обяснимо е - през последните години са снимани няколко филма за вампири с големи актьори - Том Круз, Брад Пит и Нина Добрев. Ето, македонците ни отнемат и вампирите - издали са книга "Вампирите в македонските вярвания и предания". И като я четеш, излиза, че вампирите са чисто македонска традиция. Там има 73 случая на вампири. Само в Дебелт обаче сме намерили над 100, но най-голям шум се вдигна около созополския. С 300% се е вдигнала посещаемостта на музея в Созопол през това лято. Туристите идват и направо питат: "Къде е вампирът?" Какво да направим, след като хората вярват и им е интересно? Признавам, че за мощите на св. Йоан Предтеча организирах кампания, но за вампира не съм си мръднал пръста. Това е обичайна практика, дори още се практикува забиването на кол в сърцето на мъртвец срещу вампирясване в някои затънтени села в Пернишко и Видинско.

- Как ще коментирате скандала с правителството, което отказва да награди френския посланик Филип Отие преди неговото заминаване?

- Аз съм против традицията да се дава орден "Стара планина" на абсолютно всеки посланик, тъй като това води до девалвиране на най-високото отличие. Но отказът да бъде награден френският е много демонстративен и това не е хубаво. Франция е наш съюзник - политически и военен. Трябва да уважаваме съюзниците и не е хубаво им нанасяме обиди. Филип Отие наистина съдейства за пробива ни в Лувъра и в други музеи. Какво да се прави? Властта решава и го прави.

- Правителството сега е много обидчиво, а посланик Отие подкрепи протестите срещу кабинета...

- Истина е и това, че посланиците не бива да се бъркат в живота ни. За съжаление, ние го допуснахме още в началото на прехода, когато американският посланик Сол Полански се качваше по трибуните на митингите и викаше: "Долу правителството на БСП!". Трябваше още тогава демократите да го отрежат, но това не се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай