Стартира Киномания 2013

Стартира Киномания 2013 | StandartNews.com

София. Днес започна 27-то издание на най-големия киномаратон в страната – КИНОМАНИЯ. Традиционно в програмата ще бъдат представени най-новите и атрактивни заглавия за последните две години, непоказвани у нас досега. То ще продължи до 1 декември включително и ще представи над 50 заглавия от цял свят, много от които кандидати за статуетка. Програмата е разделена на следните категории: Детско кино, Фестивал на френското кино, Кулинарно кино, Фестивал на фестивалите, Класически удоволствия и биографичния нов модул Живот като на кино.

Заглавието, което ще даде официален старт на кинофорума, е биографичната драма "Иконом на седем президента", чийто сценарий е базиран на мемоарите на Юджийн Алън – първият чернокож иконом на подобна позиция. Актьорският състав е меко казано звезден – Опра Уинфри, Марая Кери, Джон Кюсак, Джейн Фонда, Куба Гудинг-син, Терънс Хауърд, Джеймс Марсдън, Дейвид Ойелоуо, Ванеса Редгрейв, Лийв Шрайбър и др.

Сред основните акценти в програмата на КИНОМАНИЯ 2013 са новият филм на братя Коен "Истинският Люин Дейвис", "Страст" на Брайън де Палма, "Петата власт" с Бенедикт Къмбърбач като Джулиан Асандж, "Полунощни деца", екранизация по романа на Салман Рушди, биографичният филм за принцеса Даяна с Наоми Уотс, "Само любовниците остават живи" на Джим Джармуш, биографичният "Филомена" с Джуди Денч, проследяващият събитията след убийството на Кенеди "Паркланд", продуциран от Том Ханкс, "Син жасмин" на Уди Алън с Кейт Бланшет и Алек Болдуин, "Миналото" с Беренис Бежо и мн.др.

За втора поредна година КИНОМАНИЯ прави специална програма за най-малките фенове на киното. Детската категория на изданието 2013 включва общо 6 заглавия – три анимационни и три игрални филма.

Категорията "Класически удоволствия" е изкушение и за най-големите кинаджии. Той ще представи 2 серии от легендарни филми. КИНОМАНИЯ 2013 прави ретроспектива на един от гигантите в киното – Федерико Фелини. В програмата са включени цели 12 заглавия от неговата филмографията. Също така ще може да видим и позабравени филми с Робърт де Ниро от 70-те - Raging Bull (Разяреният бик), New York, New York (Ню Йорк, Ню Йорк), Taxi Driver (Шофьор на такси) и The King of Comedy (Кралят на комедията).

Най-новата тематична програма "Живот като на кино" ще представи биографичните ленти „Зад свещника" на Стивън Содърбърг, "Дълбокото гърло" на Линда Лавлейс, "Убий любимите си", "Принцеса Даяна" и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай