Спестените пари от здраве после ни излизат по-скъпо

Спестените пари от здраве после ни излизат по-скъпо | StandartNews.com

Д-р Станимир Хасарджиев, председател на Националната пациентска организация

Министерство на здравеопазването (МЗ) изготви проект за промяна на наредбата за лечение на възрастни хора в чужбина. С нея се премахва таванът от 180 000 лв. Заради него пациенти, които се нуждаят от трансплантации, оставаха без лечение. Доволни ли са от промяната неправителствените организации? Попитахме д-р Станимир Хасарджиев, председател на Националната пациентска организация (НПО).
----------------------------------
Приветстваме решението, защото досега се ограничаваше възможността за лечение. В същото време дори не ставаше дума за толкова много хора, които имат нужда от по-скъпа терапия. Но колкото и да са малко тези случаи, показваха колко тромава е системата.

Дори днес ще имаме пресконференция за жена, която се нуждае от трансплантация на бял дроб в чужбина и среща огромни затруднения, за да я получи. Болестта обаче напредва бързо и й стискаме палци да се пребори с администрацията, преди да се е случило най-лошото. А това е млада жена, която тепърва може да бъде полезна на страната си.

Държавата най-накрая е изчислила, че е по-паздобре да има здрави граждани, отколкото болни, които тежат и на здравната, и на социалната система. Поставянето на ограничения в здравеопазването, каквото беше и това, винаги води до изразходването на повече средства. Това бе потвърдено и от редица световни изследователи. Вероятно и нашата държава се е убедила в правотата им. Да се надяваме, че занапред ще отпадат и други ограничения - като броя направления. Нелогично е да говорим колко големи са разходите в болниците, а да ги лишаваме от извънболнична помощ. Дано правителството продължава в този дух - да не ограничава достъпа до лечение, а да го либерализира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай