София затъва, предупрежденията на Терзиев

Той обясни какво ще се случи, ако утре не се избере председател на СОС

София затъва, предупрежденията на Терзиев | StandartNews.com

Редица са предизвикателствата, с които ще се сблъскаме, ако утре Столичният общински съвет (СОС) не избере председател. Това каза кметът на София Васил Терзиев пред журналисти, след като направи проверка на Столичното предприятие за третиране на отпадъци.

По думите му най-големият проблем е, че София остава с план-сметката от миналата година. Рамката на градския транспорт ще остане същата като миналата година, което ще доведе до много проблеми. Две от най-важните неща, които Столичната община трябва да прави е да се грижи за градския транспорт, както и за сметовизвозването, обясни столичният кмет, цитиран от БТА.

Няма да може да бъде приет бюджет, което значи, че ще трябва да работим с бюджета от 2023 г, допълни Терзиев. Според него да няма избран председател на СОС е голям проблем, защото системата работи така - ако нямаш избран председател, не може да се сформират комисии и СОС не може да заработи нормално.

Кметът посочи, че са водени и се водят разговори с политическите групи, за да може да се започне работата за София. Терзиев обясни, че от страна на администрацията, всичко, което е възможно, го вършат.

Столичният кмет обясни, че липсват над 70 млн. лева, за да се разплатят по проектите за водния цикъл. В сметките на общината пари за това няма, каза Терзиев и допълни, че те ще трябва или да бъдат заети, за което пък трябва решение на СОС, или да бъдат пренасочени от някъде другаде, за което отново трябва решение от СОС. Той обясни, че ако не успеят да намерят тези пари, ще се наложи да загубят 40 млн. лева безвъзмездна помощ и няма да могат да кандидатстват за над 200 млн. лева от следващия цикъл. Струва ми се безотговорно да загубим тези пари, само защото не сме успели да изберем председател на СОС, каза още столичният кмет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай