Понеделник,

София против поскъпване на парното

От: редактори -
София против поскъпване на парното
A
A
A

Столичният общински съвет ще настоява за компенсации от държавата заради и е против поскъпване на парното за софиянци. Това обяви на брифинг председателят на СОС Георги Георгиев.  Според него ръстът в цената на природния газ ще наложи поскъпване на топлинната енергия и това ще се отрази негативно не само на столичани, но и на всички, които се отопляват по този начин.

„За да осигурим работата на дружеството, с която в момента няма проблеми, свикваме извънредна сесия, за да вземем решение и да сформираме преговорен екип от всички политически групи, обединени заедно, с който да искаме компенсации от държавата, защото няма поскъпването на природния газ да се плаща от софиянци. Това не е честно и справедливо“, подчерта Георгиев.Председателят на СОС обясни шоковото поскъпване с ръста в цените на природния газ, който „Топлофикация“ купува, както и с квотите. „Това са 95% от разходите на дружеството. В момента купуваме на 80 лв. за мегават/ час.Цената, която е одобрена от КЕВР, е 47 лв., която се фактурира в парното. Категорично сме против промени в цените, но държавата трябва да стъпи така, че буферът да не става "Топлофикация София" и всички други дружества в такова положение..

Държавата чрез Фонда за енергийна сигурност и Министерство нфинансите трябва да представят компенсации“, посочи Георгиев. По думите му столичани няма да издържат финансово на подобно поскъпване. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" заявление за утвърждаване на цена за месец октомври 2021 г. в размер на 94,54 лв./MWh, по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички