След цар и генерал идват мажоретките

След цар и генерал идват мажоретките | StandartNews.com

София. В неделя бял свят видя поредната нова партия - БАСТА. Георги Първанов също стартира своите дискусионни клубове. И въпреки уверенията му, че това не е партиен проект, очакванията, че и от там ще изскочи нов политически играч, остават. Какви са шансовете на новите формации и какво очаква родният електорат ? Потърсихме мненията на политолозите Румяна Коларова и Димитър Ганев.

С шоу се печелят гласове, но не се строят партии

Румяна Коларова

Да спечелиш електорат за нова партия у нас става все по-трудна мисия. След като няма вече харизматични лидери - нито цар, който да символизира историческата приемственост на държавността, нито генерал като Бойко Борисов, който да внушава усещането за ред и стабилност, и след като се изчерпа противопоставянето "комунизъм-антикомунизъм", партиите - особено новите - търсят нови механизми, символи и ценности, с които да привлекат вниманието на избирателите.
Така и пропагандирането на предизборните им кампании се превръщат в добре режисиран, репетиран и изигран спектакъл с артисти, мажорети и т.н. И всички те очакват и разчитат, че в един такъв политически спектакъл гражданите ще бъдат една екзалтирана публика, която бурно ще аплодира гастролиращите по градове и села светски знаменитости.
След като през февруари месец протестът заложи на спортни звезди като Христо Стоичков и на организационния потенциал на футболните клубове, сега на дневен ред са мрежите за културно-масова самодейност. Така се привлича тази част от електората, редуваща посещението на театър с дискотека. Но дори и в предизборните кампании да има много елементи на театър и шоу, партийното строителство е далеч от технологията на спектаклите. И времето ще го докаже.

Идеологиите умряха, търсят се атракции

Димитър Ганев

Още от февруарските протести стана ясно, че в България отдавна са се размили различията в идеологиите на партиите. В продължение на 4 години ГЕРБ се самоидентифицираше като дясна партия, а на практика провеждаше - или поне се опитваше - да провежда лява политика. В същото време БСП пък защитаваше десни позиции в икономиката. Но подобно политическо поведение далеч не е български модел. В неделя се проведоха избори в Германия. Каква бе разликата в платформите на социалдемократи и християндемократи? Толкова тънки нюанси, че може да ги различи само професионалният политолог. От тази гледна точка ставащото в България не е нещо по-особено или специфично. Явно идеологиите са мъртви. И днес всички прибягват до някакви нетрадиционни форми на предизборна агитация. Това в никакъв случай не е, разбира се, копиране на американския модел на водене на кампании с мажоретки, балончета и т.н. Просто никоя партия вече не може да предложи нещо по-различно от другите. А най-малкото - да защити някаква по-сериозна политическа или икономическа доктрина. И затова всички усилия отиват в търсене на повече атракции за привличане на вниманието на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай