СДВР: По-добре полицаите да плачат от спрея, а не хората

Шофьор на буса с униформените напръскал колегите си, не хванал посоката на вятъра

СДВР: По-добре полицаите да плачат от спрея, а не хората | StandartNews.com

След като цял свят се присмя на родните полицаи, които в събота сами се обгазиха при опит да използват спрей, днес шефовете им от СДВР се опитаха да обяснят как се е стигнало до гафа.

Използването на лютивия спрей на протеста в събота в София е било регламентирано и с цел спасяване на затиснати хора, но частично провалено от вятъра, заяви началникът на "Охранителна полиция" в столичната дирекция на МВР Борислав Муеров.  

Той изрично подчерта, че протестът е бил нерегламентиран. В него са участвали около 250 човека, които не се подчинявали на полицейските разпореждания и се държали вулгарно към униформените, но същевременно от полицията не били изненадани.

Така, по думите му, се стигнало до ситуация в района на Партийния дом, при която няколко души били притиснати от останалите протестиращи до паркиран полицейски автомобил. Водачът му преценил, че единственият начин да се предотврати инцидент с тежко пострадали в бутаницата е да използва спрея. Заради обърнатото течение на вятъра точно в този момент, спреят попаднал и в очите на униформените.

"Там са доста променящи се атмосферните условия. Когато натиснал бутона на спрея е било нормално, но после веднага се е обърнало течението на вятъра така, че всички са пострадали от самия спрей", обясни Муеров. После философски  заключи: "По-добре е че полицаите са се разплакали, грижейки се за обществения ред. Важното е, че хората не са били притиснати и наранени".

Началникът на "Специализирани полицейски сили" и ръководител на операцията Радослав Стойнев беше категоричен, че униформеният е имал добър поглед върху ситуацията и е решил, че няма време да слиза от буса.

"Провежда се обучение, всеки един служител, който използва такова средство, предварително е изпитал върху себе си действието му", подчерта той.

Защо обаче полицаите не са със защитно облекло? "Когато има такова мероприятие и оборудваме полицейските служители със снаряжение, ефектът е отрицателен спрямо гражданите", даде още по-абсурден отговор Муеров.

Той беше категоричен, че и друг път се е налагало да се използва такъв спрей. "При грубо нарушаване на обществения ред в циганските махали можем да използваме такова нещо", коментира Муеров.  И увери, че лютивият спрей не е бил пръскан по футболни агитки досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай