Създателите на "Туитър" четат Мария

Попова прави сайта "Брейн пикингс", наречен от "Ню Йорк таймс" магазин за идеи

Създателите на "Туитър" четат Мария | StandartNews.com

Писателят Уилям Гибсън, певецът Джон Гробан, комикът Дрю Кери, актрисата Мия Фароу и създателите на Туитър Биз Стоун и Еван Уилямс четат статиите на Мария Попова. Тя е блогърка, която живее в Бруклин. Направи сайта Brain Pickings, който има над милион читатели месечно. Това е мястото, където 29-годишната българка публикува откъси от непознати или забравени книги, забележителни карти и илюстрации, извадени от архивите.

 

"Брейн пикингс" е моят опит да създам библиотеката на XXI век. Аз съм читател, който пише. Не съм експерт и никога няма да бъда. Франк Лойд Райт казва, че експертът е човек, който е спрял да мисли, защото "той знае". Започнах сайта, за да складирам там познанията си. Писането е просто средство да запазиш смислените неща", казва младата жена.

 

Списание Wired тиражира списък на най-добрите жени репортери, писатели и мислители в интернет - "хората, които разбират какво се случва", както се изразява изданието. Списъкът е озаглавен "101 Signals" и Мария фигурира в него. От huffingtonpost.com пък направиха собствени номинации за достойните и интелигентни дами в интернет пространството. Мария е между 28-те. Преди година вестник "Ню Йорк таймс" също разказа за българката. А списание "Фаст къмпъни" я поставя на 51-во място сред 100-те най-творчески личности в бизнеса на 2012-та.

"Мария Попова е основател на смайващия магазин за идеи "Брейн пикингс"

с 500 000 посетители и 150 000 абонати

Броят на последователите й в Туитър минава 260 хиляди. Тя е човекът зад успеха на една от бързо растящите литературни империи в интернет. Тя е закрилник на старомодните идеи, страстен защитник на книгите, въпреки да е категорична, че никога няма да напише своя", коментира "Ню Йорк таймс".

 

Сайтът на Мария е удивителна смесица от научни куриози, забравени фотографии, откъси от стари любовни писма, интересни факти и бележки. "Човек може да почувства огромното удоволствие, което тя изпитва, намирайки тези неща и споделяйки ги с околните. Като да се разхождаш из музей на съвременното изкуство е, само че получаваш персонализирана обиколка с гид", казва Ан-Мари Слотър, професор от Принстън.

 

Попова смята, че за дисциплината са допринесли детските й години, прекарани зад Желязната завеса. Родителите й се запознали съвсем млади, когато били на студентски обмен в Русия. Тя се родила малко по-късно. Баща й е инженер, който започнал да продава продукти на "Епъл". Майка й е учила библиотекознание. През 1991-ва Мария получава като подарък от баба си по майчина линия, която била библиофил, първата си енциклопедия. Момичето просто отваряло томовете, за да задоволи страстта си да открива старите познания. След като завършила средното си образование в американско училище в България, кандидатствала в Университета на Пенсилвания - първо бизнес администрация, но завършва комуникации.

Бързо се отегчила от "индустриалния модел"

на образование и докато била студентка, работела почасово в рекламна фирма. Един ден колега й изпраща имейл с извадки от работата на конкурентите - като извор на вдъхновение за екипа. Но според Мария това бил погрешният начин. Обадила се на шефа си и му казала, че ще започне да изпраща собствени имейли всекидневно. Щели да съдържат всякакви неща - от нови изследвания на биомимикрията до хайку на японски поети. Без да му мисли много, го кръстила "Брейн пикингс". Това се случва преди 7 години. "Караше ме да се чувствам по точно обратния начин на училището. Нещо като машина за любопитство и открития", казва Мария. Не след дълго приятелите й започнали да си препращат нейните имейли, а тя решила да направи прост уебсайт, за да ги събере на едно място. Продължила да го поддържа, докато едновременно с това работела в рекламата, пишела статии за списания, а дори се върнала и в България, за да изчака визата си.

 

Мария започва деня си с тренировки, като редува 20 набирания с 50 лицеви опори, разказва изданието. После се качва на кростренажора и точно 70 минути по-късно се връща в своя апартамент, за да се захване с блога си, който се обновява три пъти дневно, и да подготви туитовете си за деня, 50 на брой.

 

"Опитвам се да стоя мирно, докато работя. Но умът ми се разпилява навсякъде. А когато тялото ми се движи, се чувствам сякаш отвява всичките ми странични мисли и успявам да се концентрирам", разказва българката пред изданието. Преди време тя се натъкнала на книга от 1942 г., в която се говори за хората с подобни навици. Марк Твен ходел, докато диктувал. Бетовен пък се разхождал край реката, докато прекрасна музика зазвучавала в главата му.

 

Сега сайтът осигурява на Мария по-голямата част от нейния доход. Тя се въздържа да слага там реклами, но потребителите му могат да правят дарения за него. Освен това българката печели и процент от продадените в "Амазон" книги, които са привлекли вниманието на нови читатели след нейна препоръка. Парите са "достатъчно, за да живея прилично и да мога да правя това, което правя", казва Попова. И допълва, че нейната работа е "да помага на хората да разберат за нещата, от които се вълнуват, без да са подозирали преди това за тях". Линковете в нейния сайт могат да ти помогнат да откриеш своята истинска страст.

 

"Работата на госпожица Попова има толкова почитатели и заради начина, по който тя представя информацията - текстовете й имат много графики, снимки, причудливи илюстрации. По някакъв начин това отразява нейния стил - тя носи прости черни дрехи и игриви жълти аксесоари.

Апартаментът й е пълен с жълти неща

- от боксови ръкавици до гигантско парче лего", пише "Ню Йорк таймс". Мария Попова развива интерес към "идеята, че хората намират смисъл в себе си чрез вещите, които притежават или искат да си купят." "Брейн пикингс" взима идеи, които са абстрактни, дори тайнствени, за да ги преработи във вид, достъпен за широката аудитория. "Постоянно ме питат как ще се развие проектът, какво следва. Правя това, което правя, и не мисля, че някога ще го променя", казва българката.

 

Макар да се противопоставя на съвременната тенденция да се обръща гръб на книгите, тя самата не смята да пише книги - само сътрудничи на списанията The Atlantic, Good и Design Observer. Разчита на интернет, въпреки че разбира - много от съдържанието в мрежата принизява хората, а голяма част от най-ценното остава скрито.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай