С промени в закона ще спрем кражбата на фирми

С промени в закона ще  спрем кражбата на фирми  | StandartNews.com

Два пъти по-ниски такси, ако се ползват електронни услуги

Един от големите проблеми, от който инвеститорите се опасяват е, че у нас се крадат фирми. Министерството на правосъдието пусна за обществено обсъждане един законопроект, за да няма такива кражби. Как да се противодейства срещу това порочно явление? Има ли истински ефект от есемес- оповестяването? Ще могат ли от 1 май бизнесът и гражданите да се възползват от изцяло електронния регистър БУЛСТАТ? Потърсихме за отговор на този и други въпроси от изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Елена Маркова.

- Госпожо Маркова, предстоят промени в Търговския закон, свързани с регламентиране нотариално да се заверява не само подписът, но и съдържанието на документите, с които се продават дружества и прехвърлят фирми. Мислите ли, че с този комплекс от мерки ще се ограничат престъпленията, свързани с кражбата на фирми?

- Смятам, че комплектът от мерки, които предвижда проекта за промени в Търговския закон, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на правосъдието, не само ще служи за превенция, но и силно ще ограничи този вид престъпления. В проекта за изменение на ТЗ /на обсъждане в момента/ се предвижда да се заверяват не само подписите, но и съдържанието на документа в случаите, когато се прехвърлят предприятия и дружествени дялове. В тези случаи екземляр от съответния договор ще се пази в архива на нотариуса. Наличието на тези реквизити задължително ще се проверяват от длъжностните лица по регистрация в Агенция по вписванията. Законопроектът предвижда да се заверяват нотариално /подписи и съдържание/ и решенията за изменение на дружествения договор, решението за приемане и изключване на съдружник, решението за избор на управител и решението за придобиване и отчуждаване на недвижима собственост при дружествата с ограничена отговорност. Това са направените предложения от работната група в МП, която анализира конкретните проблеми, свързани с явлението „кражба на фирми". Факт са вече и промените в Наредба № 32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори и Наредба № 1/14.02.2007 г. за водене, съхраняване и достъп до Търговския регистър. Чрез тези промени ще се осигури възможност на длъжностните лица по регистрацията в Търговския регистър да извършват проверка в информационната система на Нотариалната камара относно наличието на конкретен документ, който е с нотариално заверени подписи и/или съдържание. В момента се работи върху текстовете на Инструкция за взаимодействие между Нотариалната камара, Агенция по вписванията и банките за практическото реализиране на достъпа до системата, поддържана от Нотариалната камара, чието приемане е предвидено в Наредба № 32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори

В проекта за изменение на ТЗ /на обсъждане в момента/ се предвижда също така да се заверяват не само подписите, но и съдържанието на документа и при решенията на Общото събрание на ООД за: промяна на дружествения договор, приемане и изключване на съдружници; избор и освобождаване на управител; решения за придобиване и отчуждаване на недвижими имоти и вещни права върху тях.

Проверката ще се прави в Информационната система на нотариусите, до която служителите на Търговския регистър ще имат достъп.

С предлаганото изменение се въвежда по-строга форма за валидност – едновременно удостоверяване на подписи и съдържание, подобно на пълномощните за разпореждане с недвижими имоти, при която форма на нотариално удостоверяване задължително остава екземпляр от документа при нотариуса. Това, от своя страна, би действало като превенция срещу съставяне на неистински документи, които стоят в основата на подобни измамни схеми, а от друга страна тази форма ще улесни доказването при евентуален спор или ще улесни наказателното преследване, защото оригинал на оспорения документ ще се съхранява при нотариус.

Както министър Екатерина Захариева информира, Министерство на правосъдието обмисля и предложение за квалифициран състав в НК – да се инкриминирт вредните последици от подобни явления като опитите за „кражби на фирми".

- Колко са засечените опити за кражба на фирми с електронен подпис за миналата година?

- Към момента в България има регистрирани 810 000 фирми. Доста по-малко от 10 са опитите да бъдат откраднати с електронен подпис. От началото на годината няма информация за опити за кражба. Искам да успокоя българския бизнес, че от първия момент на подаване на документ до постановяване на решение, те могат да следят на сайта на агенцията какво се случва по партидата на дружеството. Има абсолютен контрол какво се случва. Документите влизат, получават съответния входящ номер, който представлява – година, месец, дата, час, минута и секунда. Те се разглеждат незабавно в рамките на следмащия ден. В този период записът, който се вижда на сайта е "обработва се" .Системата работи на случаен принцип. Разпределят се между длъжностните лица по регистрация в София и на територията на окръжните съдилища. Длъжностното лице има три възможности - или да постанови вписване, или да даде указание, което веднага се отразява на сайта по партидата на дружествата или да постанови отказ. Когато се постанови вписване, длъжностното лице подписва с е-подпис, то попада в системата и никой оттук-нататък не може дори да нанесе редакционни бележки. Законът е предвидил тридневен срок, в който всяко заинтересовано лице, има възможност да се запознае с документите. Би могъл да напише жалба до съответния окръжен съд по адреса на дружеството с искане за спиране на вписването. Важно е да се отбележи, че абонатите на SMS оповестяване, което е безплатно, получават SMS в момента на подаване на документи по партидата на дружеството и биха могли да се информират, ако документите не изхождат от тях за тяхното съдържание. Законодателят е предвидил достатъчен срок, в който те да предприемат действия срещу вписването по тяхна преценка.

Работната група, изследвайки случаите на кражбите на фирми прие наредбата за съхранение на архивите на нотариусите и за вписване в Търговския регистър. В рамките на двумесечния срок след публикуване, трябва да се изготви съвместна инструкция и нотариусите да публикуват в техния регистър Единство всички онези документи, които подлежат на нотариална заверка. В момента сме в процес на изграждане на връзка между регистъра Единство на Нотариалната камара и системата на Търговския регистър, което ще даде възможност на длъжностните лица по регистрация да проверяват всички онези документи, които са изискуеми по закон и подлежат на нотариална заверка, дали реално са заверени от съответния нотариус и дали съществуват в регистъра Единство. През миналата година е осъществена и връзка с регистър ГРАО на МРРБ. Прави се още една проверка.

- Колко са актовете за спиране на регистърно производство, постъпили в системата на Търговския регистър?

- За цялата 2015 година от 8706 броя определения на съда, постъпили в системата на Търговския регистър, 217 са актовете за спиране на регистърно производство.

- Подготвят ли се промени в Наказателния кодекс, които касаят кражбите на фирми?

- Да. До момента единственият състав, който съществува, е документно престъпление. Подготвят се текстове да се създаде квалифициран състав, за да може да се инкриминират вредните последици от подобно влияние. Съответно наказанията е предвидено да бъдат по-високи, съобразно на вида и щетата, нанесени на съответното търговско дружество.

- А таксите, които ще се вземат съобразно интереса ли ще бъдат?

- Искам да успокоя българския бизнес, че ще бъдат обикновените такси по тарифа на нотариусите. Няма да бъдат променени таксите, за да не се увеличи административната тежест. Тарифата на Търговския регистър предвижда два пъти по-ниски такси, което също представлява улеснение и стимул за подаване на документи по електронен път, което е и поредната стъпка към електронно управление. Подаването на документи и използването на електронни услуги предоставя възможност да се заплащат два пъти по-ниски такси, отколкото подадените на гише.

- Има ли истински ефект от SMS - оповестяването?

- Има за всички, които са се абонирали за тази услуга, както за Търговския регистър, така и за Имотния. От началото на 2015 г обаче са се абонирали само 5309 фирми. Първият SMS се получава в деня, в който се подадат документи по партидата и вторият - когато е извършено вписването. Искам да помоля представителите на търговските дружества, които имат или се канят да си направят такъв абонамент, който е безплатен, да реагират при получаване на първия SMS, защото само тогава може да се осъществи тази превенция и биха могли да заявят дали документите са подадени от съответното търговско дружество или от неправоимащо лице. Имотният регистър има около 7000 абонати за SMS-оповестяване. Съответният абонат, който има партида, получава съобщение за това какъв вид документ е получен по тази партида и дали е издаден той. Има възможност след това да се защити, ако някой извърши движение по тази имотна партида. Всички, които имат някакъв проблем, могат да се обадят на телефоните - има дежурни телефони, а на сайта на Агенцията е публикуван и моят e-mail. Старая се да отговоря на всички изпратени до мен съобщения. Работата на АВ е да предоставя услуги на гражданите и бизнеса. В този смисъл трябва да сме максимално прозрачни, да обясняваме каква ни е работата и да бъдем достатъчно ясни с указания към гражданите. Приемното ми време е в понеделник, обявено е на сайта ни.

- Докъде стигна обновяването и надграждането на Имотния регистър?

- Очакваме да има възможност да кандидатстваме с проекти по новата оперативна програма „Добро управление". Очакваме първо да приключи процедурата по Закона за кадастъра и след това да свържем Имотния регистър с кадастъра. Това ще бъде изключително улеснение за гражданите, защото те ще могат във всеки един момент да установяват наличието на партидите по имотите си.

- Предстои взаимното свързване на регистрите на държавите членки на ЕС. Ще може ли това да стане до 8 юни 2017 г.?

- Да, наистина една от най-важните задачи, която ни предстои, е взаимното свързване на регистрите на държавите членки на ЕС. Агенция по вписванията през тази година ще предприеме необходимите мерки, за да осигури тази взаимна свързаност и да приведе системата на Търговския регистър в съответствие с изискванията на Регламента. Срокът ще бъде спазен. В момента сме на фаза превод на цялата техническа спецификация от английски език, за да идентифицираме предмета на поръчките.

- Измененията и допълненията на Закона за Регистър БУЛСТАТ предвиждат той да стане изцяло електронен от 1 май 2016 г. Как ще се осъществи пълната електронизация на регистъра? И по какъв начин гражданите ще се възползват от изцяло електронния регистър БУЛСТАТ?

- Първо и най-важно. Информационната система на регистър БУЛСТАТ ще стане единна централизирана и публично достъпна за всеки гражданин, ще съдържа подлежащите на вписване обстоятелства за всички регистрирани субекти, с изключение на субектите, регистрирани в специалния регистър по чл.2, ал.2 от ЗРБ.

Новата платформа на регистъра ще позволи приемането на заявления и искания, подавани по електронен път 24 часа, 7 дни в седмицата, а разглеждането им ще се извършва в законовоопределения еднодневен срок. Няма да е необходимо на гражданите, на които се налага пререгистрация или нова регистрация да пътуват и да подават заявленията си по местоживеене. Във всеки един офис на Агенцията нашите потребители ще могат да подават заявленията си на хартиен носител, а от дома или офиса си – с електронен подпис. Така, както се подават заявленията към Търговския регистър. По този начин ще се изпълни и основната цел на законопроекта - намаляването на административната тежест върху гражданите и бизнеса. Предвижда се водене на дело в електронна форма за всеки регистриран субект, в което ще се съдържат и документите, въз основа на които е извършена регистрацията му.

Предвижда се и отпадането на изискванията за издаване на идентификационни карти на регистрираните лица, тъй като информацията за тях ще е публична и безплатно достъпна чрез интернет на страницата на регистъра.
Възможни са произнасяния от страна на длъжностните лица по регистрация. В случаите, когато към заявлението не са приложени всички, изискуеми по закон документи, същите да могат да дават указания на заявителите за изправяне на допуснатите нередовности. Предвидена е възможност за оспорване на отказите за вписване в регистър БУЛСТАТ, съгласно Административно-процесуалния кодекс.

Грешки и непълноти при вписване и заличаване на обстоятелства ще могат да се отстраняват по искане на заинтересованото лице или служебно от служители на регистъра.

Изключително важен елемент с положителен ефект от новите предложения е, че ако е посочен ЕИК по БУЛСТАТ, съдът, държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация, както и лицата, на които е възложено упражняването на публична функция, организации, предоставящи обществени услуги, включително банките, нямат право да изискват доказването на обстоятелства, вписани в Регистър БУЛСТАТ. Забраната се прилага и за възложителите по чл.7 от Закона за обществените поръчки. При нарушение на това задължение виновните длъжностни лица ще се наказват с глоба от 100 до 500 лв.

Регистър БУЛСТАТ ще е публичен, с изключение на информацията за субектите, съдържащи се в специалния регистър по чл.2, ал.2 от ЗРБ и самоосигуряващите се лица. За да няма противоречие със Закона за защита на личните данни информацията за физическите лица, ще е публична само по отношение на това дали лицето има регистрация като осигурител или не (регистрацията на физическите лица).

Достъпът посредством интернет до информацията в регистъра ще бъде изцяло безплатен. По регламентирани критерии ще могат да се извършват безплатни справки от информационната система на БУЛСТАТ, а за извършваните от служител на Агенцията писмени справки ще се дължи държавна такса, съгласно Тарифата за държавните такси, събирани от Агенция по вписванията. Предвидено е издаване на удостоверения както на гише, така и по електронен път. Регистър БУЛСТАТ е интегриран с други регистри и системи, в съответствие със съвременните изисквания за съвместимост на електронните информационни системи.

Надграждането на Регистър БУЛСТАТ се извършва изцяло със средства по оперативна програма „Административен капацитет". В момента се провеждат тестове по изградената вече система.

Електронизацията на Регистър БУЛСТАТ е още една сериозна стъпка, която прави Агенция по вписванията в посока на електронното управление. БУЛСТАТ ще бъде публичен и безплатен. 26 са регистрираните субекти - посолства, консулства и търговски представителства се регистрират по БУЛСТАТ.

- Ще има ли промени в Регистъра за имуществените отношения на съпрузите?

- И по отношение на този регистър се надявам, че ще имаме възможност да кандидатстваме по оперативна програма „Добро управление", тъй като от преминаването на РИОС към Агенция по вписванията с влизането в сила на новия Семеен кодекс – октомври 2009 г. по него нищо не е пипано. А съгласно проекторешение на МС за приемане на Списък с набори от данни по приоритетни области, които да се публикуват в отворен формат имаме ангажимент до 31.10.2016 г. това да се случи по отношение точно на РИОС.

Договорите, които определят режима на семейната имуществена общност, всъщност се заявяват в общините по местонахождение на имота. В АВ пристига само обработената информация от общините. Този регистър е само информационен на този етап.

- Проектът за изменение на Закона предлага администрирането на Централния регистър на особените залози да се поеме Агенция по вписванията и той да стане публичен и достъпен, точно като Търговския регистър.Какво следва от това?

- Проектът за изменение на Закона предлага администрирането на Централния регистър на особените залози да се поеме АВ. Той да стане публичен и достъпен, точно като Търговския регистър. Оттам следва най-важното ново правило, предназначено да пази търговците: занапред залогът да се счита за учреден едва след вписването му в този регистър. Срокът за обсъждането му изтече на 9 февруари. Очаква се Министерският съвет да го внесе в Народното събрание, да се съобразят с бележките от междуведомственото обсъждане. Предстои първо и второ четене и промени. Въвеждането на възможността за ползването на електронни услуги ще доведе до намаляване на административната тежест и спестяване на значителен организационен и финансов ресурс при изпълнение на законовите процедури. Със създаването на възможност за електронен достъп до информацията се доразвива въведеният принцип на публичност на Централния регистър на особените залози.Ще се повиши качеството на административното обслужване, пълноценно ще се използват организационният и технически ресурс на Агенцията по вписванията. С преминаването на Централния регистър на особените залози към Агенция по вписванията услугите, предоставяни от регистъра, ще са достъпни за гражданите и бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай