Руски вирус заразил електроцентрали в Европа

Руски вирус заразил електроцентрали в Европа | StandartNews.com

Над 1000 енергийни компании в Европа и САЩ са били заразени със сложно кибероръжие, което е дало на хакерите достъп до системите за управление на електроцентрали, мрежи за пренос на горива и др. Атаката е била разкрита от компанията за интернет сигурност "Симантек".

Вирусът е наречен "Енергийна мечка" и позволявал на авторите си да следят консумацията на електроенергия в реално време, както и да контролират физически системи като вятърни турбини, газопроводи и електроцентрали само с натискането на един бутон. От атаката са били засегнати над 1000 организации в 84 страни, като кампанията е продължила 18 месеца. Най-много жертви е имало в САЩ, Испания, Франция, Италия, Германия, Турция и Полша, обясняват от "Симантек".

Не е ясно какви щети е нанесла атаката върху енергийните системи. Потенциално хакерите са имали възможност да нарушат доставките на електричество в засегнатите страни.
От компанията обясняват, че атаките били извършвани основно в работно време, между понеделник и петък. Като се имат предвид активните часове, се смята, че нападателите са базирани в източна Европа. Според британския специалист по разузнаване Стюарт Пул-Роб хакерите работят за руската агенция за електронен шпионаж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай