Петък,

Реставрират Евксиноград, пускат екскурзоводи

От: Failed to load user -
A
A
A

София. Обществена поръчка за реставрация на дворец Евксиноград беше пусната на сайта на Министерския съвет. Сумата, която е спечелена по европейски фондове, е над 6 млн. лв.
Фирмите, които отговарят на изискванията, могат вече да подават своите документи в администрацията на "Дондуков" 1. Според описанието на поръчката става дума за  реставрация и консервация на дворец „Евксиноград“ и прилежащия му парк.

 

За целта ще се възложат стротелно ремонтни дейности на сградите, археологическите разкопки, оранжериите, оборудване за тях, ще се реставрира и парка на двореца.

 

Преди година стана ясно, че от министерство на регионалното развитие са подсписали договор резиденцията на властта да бъде обновена за 9,8 милиона лева. Проектът се осъществява по Оперативна програма „Регионално развитие”. Реставрацията на резиденцията трябва да продължи 24 месеца. Предвидено е с част от средствата за реконструкцията да се проведе маркетингова и рекламна кампания на комплекса като туристическа атракция.
Ще бъдат обучени и екскурзоводи, които да развеждат туристи из резиденцията.

 

Комплексът разполага с 850 дка обща площ, 550 дка от тях заема дворецът с прилежащия парк, а останалата част включва пристанище, плажове, лозя. Първоначално резиденцията е била наречена Сандрово, но през 1893 г. княгиня Мария Луиза я преименува на Евксиноград - Гостоприемният град. Дворецът е бил резиденция на трима български царе, а след отменянето на монархията става лятна резиденция на новата власт.

Днес паркът се стопанисва от Министерския съвет, чиято амбиция е Евксиноград, след предвидената реставрация, да се превърне в достъпен туристически обект с богата музейна експозиция.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички