Неделя,

Психолог нарече българина трагичен. Защо

От: Редактор -
340
Психолог нарече българина трагичен. Защо
A
A
A

Как да разпознаем фалшивите новини и да се предпазим от дезинформация? Темата коментират Явор Колев, експерт по киберсигурност и д-р Велислава Донкина, клиничен психолог в СБАЛХЗ в ефира на NOVA.

Тя призова да се опитваме да бъдем разумни, да търсим проверени източници.

"Много пъти във форумите хората споделят собствените си преживявания от позицията на истина. Българинът е една много трагична личност, която винаги, когато нещо се постави като правило, го преживява като насилие", заяви психологът.

Според нея заплахата за здравето е най-дестабилизиращото нещо за личността, независимо колко е зрял човек.

Явор Колев алармира за това, че трябва да се следи за имената на сайтовете и да се проверява за домейните. И посъвтва да се търси информация само от традиционни медии и утвърдени сайтове.

"Фалшивите новини нямат право на регулация у нас. Нямаме легална дефиниция на понятието, което позволява да се публикува всичко, дори то да е обида и клевета.

Няма и необходимите инструменти, с които човек може да защити правата си. Не можеш да заведеш дело, защото обикновено авторите са анонимни, а сайтовете не са регистрирани у нас.

Няма и криминализация на извършителите. Единствената мярка е да се докладват на администраторите на платформите и информацията да бъде сваляна, а профилите да бъдат закривани, когато нанасят обида или клеветят", коментира специалистът.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички