Продължават символичните протести на спешните медици

Продължават символичните протести на спешните медици | StandartNews.com

Пореден ден на символични протести в спешните центрове в страната. Хората в бели престилки настояват новият парламент да гласува инкриминиране на посегателството над специалистите в „Бърза помощ". Те настояват и за поставяне на паник-бутони в линейките.
Служителите на филиалите на „Спешен център" в повечето градове в страната носят протестни лентички. На тях пише „Не на насилието". „Имаме протестни лентички, с които се присъединяваме към обявения протест „Не на насилието", но не може да си позволим да спрем работа. Това каза директорът на центъра за спшена помощ в Кюстендил д-р Анелия Георгиева. Със същите лентички са още медиците от „Бърза помощ" в Благоевград, Велико Търново, Смолян, Шумен, Монтана, Пазарджик, Сливен, Ямбол, Пловдив, Варна и други.

„Искаме с тези протестни действия да постигнем, категоризация на труда, уважение от хората и повишение на заплатите". Това каза пред Радио "Фокус" - Пирин Анка Димитрова, която е медицинска сестра в спешния център в Благоевград. Тя обясни, че до момента протестите са символични, но по-късно протестиращите могат да излезнат на улицата, ако не бъдат удволетворени исканията им. „Ще продължим дотогава, докато видим резултат", допълни още Димитрова.

Към протестите в страната се присъединиха и екипите от филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в Монтана, а също и работещи в спешното приемно отделение на монтанската болница. Пред „Фокус " д-р Цачо Маринов, началник на отделение по спешна медицина в МБАЛ – Монтана, обясни, че много често спешните екипи са нападани в ромските махали на града и близките села. Маринов каза още, че е имало посегателство над медици и в дискотеките. От там чето имало сигнали за припаднали. „Скандали има и в отделението по спешна медицина. Върху лекарите се нахвърлят пациенти с различни искания, настояват за различни изследвания, независимо от лекарските констатации. Лекарите и сестрите са обиждани, заплашвани, ругани", уточни д-р Маринов. Медикът е категоричен, че по-голяма част от арогантните пациенти нямат осигуровки, но пък имат големи претенции за изследвания, които не могат да заплатят.

Д-р Илиян Илиев, който е директор на центъра по спешна помощ в Шумен, също подкрепя своите колеги и се надява новият парламент да вземе необходимите мерки. Един от приоритетите на Народното събрание трябва да бъдат промените в наказателния кодекс, които искат лекарите, обяснява Илиев. „Оказа се, че законът в момента не може ефективно да ги накаже, както е в конкретния случай - насилниците са пуснати на свобода", коментира д-р Илиев. Той е категоричен, че случаят с нападение над лекар не трябва да се забравя.

Недоволство на медиците бе предизвикано след побоя над д-р Красимир Йорданов от Спешна помощ-София в събота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай