Проблемите с болниците тепърва предстоят

Проблемите с болниците тепърва предстоят | StandartNews.com

Досегашният зам.-управител на НЗОК д-р Димитър Петров подаде оставка в сряда. Потърсихме го, за да разберем какви са били мотивите му.

- Д-р Петров, защо подадохте оставка?

- Поради дълбоки несъгласия с някои политики на касата в областта на лекарствата и болничната помощ. Имаше искания и от страна на здравния министър. За да предпазя от по-нататъшно усложняване отношенията между институциите реших, че е по-добре да си тръгна.

- Какъв е проблемът с лекарствата?

- Неясното желание да се наложи силово т.нар. национално споразумение за отстъпки. То облагодетелстваше няколко фирми - две или три, които правят много голям растеж, и той трябваше да се плати от останалите. Това споразумение даваше някаква финансова стабилност на НЗОК, но не лишаваше касата от възможността да въздейства върху разпределението му. Така една фирма можеше да пренасочи портфолиото си от по-евтини и ефективни към по-скъпи и неефективни медикаменти, но с голям марж на печалба, а това щеше да е неизгодно за касата. Тя трябва да се интересува точно от това да заплаща ефективни медикаменти, може и да са скъпи, но действително да лекуват. Това споразумение беше отхвърлено от депутатите в два закона. Междувременно ние приехме наредба според ЗЗО, която МЗ прекрои. Сега работим по нея, където също е направен опит да се вкара националното споразумение, но този път самите фирми го отхвърлиха като вариант.

- Има ли други проблеми, забави ли се договарянето на отстъпки например?

- Ако не беше опитът да се наложи национално споразумение, можехме да договорим отстъпки още през пролетта. Практически досега само на база засилен контрол нямаме ръст на разходите за лекарства спрямо миналата година. Но не трябва да забравяме, че тези разходи бяха заложени с 92 млн. лв. по-малко от м. г. В същото време 80 млн. лв. бяха прехвърлени от НЗОК към МЗ, ако това не беше станало, сега нямаше да имаме никъде дефицит.

- Какъв размер на отстъпките ще събере НЗОК според сегашната наредба?

- Съмнява ме, че тази година ще успее да събере предвидените 20% от фирмите. Защото никъде не е казано, че те трябва да се дадат авансово. Най-вероятно сега ще се съберат 17 млн. лв. за периода 15 август-30 септември. А октомври и ноември ще се внесат февруари догодина. Проблем е и че се минава на отстъпки от фиксирани проценти - 10 и 20 за т.г. Защото те отново са на база оборота на фирмите, а не на база ръста им, както ние предвиждахме. Тоест пак са облагодетелствани компаниите с голям ръст. А това ще стимулира фирмите да си преориентират портфолиото към по-скъпи продукти. Проблеми ще има и с критериите за включване на диагнози за реимбурсиране на лекарствата за домашно лечение. Ако касата вземе предвид всички критерии на МЗ, ще отпаднат някои от диагнозите, например ревматоидният артрит.

- Какви са различията ви за болнична помощ?

- Всеизвестен факт е, че не съм фен на методиката с твърдите лимити. Тя практически възпроизвежда историческото бюджетиране и няма нищо общо със здравноосигурителния модел. Ние махнахме лимитите за ражданията, хемодиализата, онкологията, интензивните грижи, но не можем да избягаме от тях за другите пътеки. Получава се обаче така, че има болници, които не могат да усвоят средствата си, а други правят надлимитна дейност, която нямаме право да платим. Това не означава, че някой ден те няма да осъдят НЗОК и тя да трябва да им плати с лихвите. До момента тази надлимитна дейност е 31 млн., но вероятно ще стигне 60 млн. лв. Проблемите с болниците тепърва предстоят, защото вече изтеглиха авансово тези 5%, които им позволява методиката и в края на годината, когато имат най-много пациенти, ще са с най-малки лимити - 80% от 2014 г. Друг проблем е неяснотата около разделянето на пакетите, остойностяването също е проблем, то трябва да се прави от НЗОК и БЛС, а не от някаква фирма. Проблеми ще има и със селективното договаряне.

- Какви проблеми очаквате със селективното договаряне?

- Въпреки че депутатите смекчиха текстовете и така предпазиха системата от доста проблеми, селективното договаряне остава и НЗОК, която е монополист, ще определя с кого да сключва договор. Тези, с които не сключи договор, административно ще бъдат закрити. Това е много драстично и ще предразположи към доста корупционни практики. Освен това вместо пациентите решаваме къде те да се лекуват. Това не са подходи на дясна политика, а аз съм човек с дясно мислене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай