Понеделник,

Прилагат новата методика за хората с увреждания

От: Редактори -
A
A
A

Започва прилагането на Методиката за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания, която беше приета от Министерския съвет на 27 март 2019 г. Тя е базирана на Международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето на Световната здравна организация (ICF). Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на кръгла маса „Прилагане на ICF за оценка на функционалността“.

Министър Петков обясни, че целта е с методиката да се създаде ефективен модел на индивидуална оценка. Той ще бъде съобразен с функционалните затруднения на хората с увреждания и с препятствията в обкръжаващата среда. Предвидено е да бъде идентифицирано и желанието на човека за извършването на конкретни действия. С тази методиката ще се прави и оценка за нуждата от социални услуги, лична помощ или друг вид подкрепа при условия и по ред, определени със закон.

Прилагането на цялостен и комплексен подход, какъвто предлага ICF, може да подобри реализацията на хората с увреждания на пазара на труда, заключи министър Петков. По неговите думи това ще доведе до повишаване на ефективността на предоставяните средства и услуги и до повишаване на жизнения стандарт на хората с увреждания. По този начин капацитетът на ангажираните институции и финансовият ресурс ще се насочат целево към хората с увреждания, които реално се нуждаят от подкрепа и да се подпомогне тяхната интеграция и реинтеграция в обществото.

За да се усъвършенства законодателството и да се постигне ефективно управление и контрол на финансовите средства, МТСП разработи Закон за хората с увреждания. Той бе приет през декември 2018 г. Документът е изготвен в контекста на Конвенцията за правата на хората с увреждания. С него се определят нови форми на подкрепа, идентифицирани чрез индивидуална комплексна оценка на потребностите на хората с увреждания.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички