Преброяването на милионерите

Преброяването на милионерите | StandartNews.com

Пак преброихме милионерите в България и резултатът беше положителен. В смисъл, че 147 души са изкарали над един милион лева доход през 2013 г., а общата сума е 305,3 млн. лв. Така и не стана ясно обаче това добре ли е или зле, какво означава за икономиката ни и в частност за благосъстоянието на всеки един представител на нацията. Много малко бяха онези, които направиха сметка как стои милионерският въпрос в последните години. Става ясно все пак, че големите богаташи в България намаляват. През 2013 г. са били 147, през 2012 г. - 167, а през 2011 - 205. Обяснимо е - криза, бизнесът се потопи дълбоко, да не припомняме колко фирми хлопнаха кепенци през тези години.


Никой обаче не се нае да анализира връзката на замогването на тези 147 души, както и отпадането на останалите, с това, което става в България. Най-странното е, че злобарските форуми останаха вяли, нямаше ги яростните нападки срещу богатите, които изобилстват в такива случаи. Дали това означава, че вече не мразим хората с много пари или просто всички са уморени - и техните защитници, и противниците им. Или просто всеки е зает със собственото си оцеляване и приема новите милионери "за сведение".

Погледнато от позицията на оптимиста, появата въобще на милионери е знак, че бизнесът все пак се избелва, че има хора, които работят и печелят много и то открито. Които внасят данъци и пълнят хазната. Предприемачи, които намират ниши в следкризисните времена и съумяват да осребрят подобаващо труда и инициативността си. Тази картина в розово се подкрепя и от данните на статистиката, според които повече от една трета от милионерите са станали такива от трудови и мениджърски договори. Което означава, че трудът им (вероятно) е достойно заплатен и доходите им гонят европейските. Друг е въпросът, че най-големите доходи и обороти са дошли от търговия със земя и продажби на имоти, и въобще от други преразпределителни дейности, а не от пряко производство. По този въпрос статистиката си мълчи, поне пред медиите. Тези съмнения се подхранват и от класиралите се на второ място по брой милионери - едноличните търговци, занимаващи се със стопанска дейност.

В същото време парите на останалата част от населението на България се топят въпреки отчитането месеци наред на дефлация. Работните места продължават да намаляват, макар и с не такива драстични темпове, както преди година-две. Но това не трябва да ни успокоява, защото по-вероятно показва, че е достигнат санитарният минимум и няма просто накъде повече да се съкращават хора. Това показват и анкетите сред работодателите, болшинството от които твърдят, че нямат намерение да откриват нови работни места. Ще са доволни и, ако запазят досегашните. Да не говорим пък за ножицата между бедни и богати, която в България застрашително се разтваря от година на година. Затова, ако кажа, че броят на милионерите също е повод за тревога, някои може да се изсмеят. Но това е така - тяхното намаляване е сигнал, че нещо не върви, че икономиката не работи както трябва и не може да храни добре нито бедните, нито богатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай