Почти милион готвят изнасяне от България. Причините

Повече от 775 хил. българи може да се преселят за постоянно в друга държава

Почти милион готвят изнасяне от България. Причините | StandartNews.com

Повече от 775 хил. българи може да се преселят за постоянно в друга държава. Това показват данните на Националния статистически институт при последното проучване за "Миграция и миграционно поведение", цитирано от БНТ.

В проучването са взели участие лица между 15-годишна и 74-годишна възраст. През периода 1986-2021 г. в програмата на преброяванията е включен въпрос, чрез който се наблюдава последната промяна на местоживеенето на лицата в периода между две преброявания.

С най-висок относителен дял са лицата на възраст 25-34 навършени години - 26,1%. Анализаторите отчитат основна причина за промяна на местоживеене с най-висок процент близо 23% - работа, следвана от образование малко над 19% и на трето място – встъпването в брак или съжителство, малко под 19%.

Илюстрация БНТ

Към 2021 г. близо 50% от мигриралите на 15 и повече навършени години са със завършено средно образование и около 40% - със завършено висше образование. А малко над 1% са лицата без образование.

Сред най-предпочитаните държави за миграция за българите са: Великобритания, Германия, Испания, Гърция, Турция, САЩ, както и много други страни от Европа.

Оказва се, че освен хората, които са готови да напуснат страната завинаги, има и такива, които смятат да отидат да работят в чужбина за временна месторабота и да се завърнат отново в България. Такива потенциални трудови мигранти са малко над 3%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай