Питат ни лесно ли стигаме до лекар

Питат ни лесно ли стигаме до лекар | StandartNews.com

Нов фонд ще подпомага страните в ЕС с по-лоши здравни услуги

Ще се борят за по-евтини медикаменти в бедните държави

Европейският парламент (ЕП) показа готовността си да се намеси в здравните политики на страните членки и да работи за преодоляване на неравенствата в тези системи. За тази цел на 27 януари група евродепутати учредиха специална група по инициатива на д-р Андрей Ковачев от ГЕРБ. На практика това е поредната стъпка от развитието на Европейското партньорство за достъп до качествено здравеопазване - Patient Access Partnership. Тази платформа стана реалност през декември 2014 г., когато представители на пациентите, медицинската общност, болниците и фармацевтичната индустрия се обединиха, за да променят здравеопазването в ЕС.

С проучване за това дали хората имат достъп до адекватна медицинска помощ във всички страни на ЕС ще започне работа новата група за здравеопазване в ЕП. За да се проверят възможностите за лечение в общността, първо ще се направи въпросник за 28-те страни. На базата на това проучване ще се създаде постоянен инструмент за измерване на достъпа на пациентите до лечение. Първите резултати ще се представят в края на юни в Латвия.
Успоредно с това

ще се направи ревизия

и на прилaгането на трансграничната директива за здравно обслужване, тоест за лечение в чужбина. Това ще стане по време на сесии Европейския здравен форум в Гащайн, работни групи на депутати в ЕП и др.

Тези две инициативи са първите стъпки на Европейското партньорство за достъп до качествено здравеопазване. В по-дългосрочен аспект обаче амбициите са големи. Идеята е да се въведат финансови механизми за подпомагане на по-бедните държави, така че пациентите да имат добър достъп до здравеопазване, казва д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО. От много време активно се обсъжда дали можем да променим ценовата система в ЕС за лекарствата. Например - даването на по-ниски цени за по-бедните държави като България. Това обаче ще се обвърже с желанието на страните да развиват здравеопазването си и да инвестират в сектора. "Колкото по-голям процент от БВП заделят, толкова по-евтини лекарства ще получават. Най-вероятно в този случай България ще се колаборира заедно с Румъния, Унгария и т.н.", казва д-р Хасърджиев. Обсъжда се идеята и за оказването на пряка финансова подкрепа на страните. Вече има прецедент в Европа за създаването на Фонда за иновациите в лекарствата

в който има 1 млрд. евро от ЕК

и още толкова от фармацевтичната индустрия, казва д-р Хасърджиев. Подобен модел може да се приложи и за новия фонд или дори да се ползват средства от този за уеднаквяване на достъпа до здравеопазването в отделните държави. Със сигурност ще се помисли и за единна регулация за цените на медицинските изделия.

И в България ще се използва моделът на Европейската платформа за здравеопазване. Идеята е съсловни и пациентски организации, индустрия, политици, здравни заведения и министерството да се обединят в местна инициатива "Партньорство за здраве". Там всички те ще търсят решения на проблемите.

 

Евродепутатът Андрей Ковачев: Брюксел се грижи за животните, а хората?

Пациентите плащат цена за липсата на Обща европейска здравна политика. Трудно е да обясним на гражданите как така европейските институции се ангажират повече със здравето на селскостопанските животни, например, отколкото на хората. Не е нормално хора да умират днес само за това, че в съответната страна няма достъп до качествено лечение, отговарящо на 21 век. Затова се заехме с по-добро приложение на Европейския договор за достъп до качествени здравни грижи. Това може да стане с използването на политики, създадени на европейско ниво. За всяка държава обаче те са различни. Предстои да бъдат измерени неравенствата при отделните страни членки на ЕС. Основна цел на групата евродепутати е да служи като мост между процеса на взимане на решения на европейско ниво и засегнатите от проблема страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай