Пионери в операциите на неродени бебета

Пионери в операциите на неродени бебета | StandartNews.com

Правят кръвопреливане на плода при тежка анемия

Те са пионери във въвеждането на операциите на вътреутробната фетална хирургия. Проф. Щерев и д-р Петя Чавеева са направили първата операция не неродено бебета в медицински комплекс "Доктор Щерев" през 2014 г. "До момента са 16 извършените успешни вътреутробни операции с живораждания. Имаме проследени над 11 бременности, част от тях са едноплодни, част са двуплодни. Родителите на повече от 25 дечица идват и ни показват снимки след фетална хирургия. Бебетата, които са на една година, ни посещават с родителите", споделя д-р Чавеева.

Феталната хирургия е млад клон на феталната медицина. Тя стартира като миниинвазивна през 1992 г. "Първият направил операции на бебе в утроба е проф. Кипрос Никоилаидис, който работи в Кралския колеж в Лондон. Аз съм негова ученичка. Това, което трябваше да усвоя, за да го пренеса в България, бе определени заболявания на плода да бъдат третирани още в утробата на майката", казва д-р Чавеева. Успешно в медицинския комплекс ние прилагаме три операции. Една от тях се прилага при еднояйчни близнаци - тогава, когато с лазер се разделя плацентата още в утробата на майката при две бебенца, които страдат от т.нар. трансфузионен синдром. "Това е състояние,което ако не бъде овладяно, би могло да доведе до смърт и на двете бебета", категорична е д-р Чавеева. С вътреутробна операция се лекува и диафрагмална херния - това е дефект, при който част от органите на коремната кухина притискат белия дроб и не му позволяват да расте. Преди при тази малформация на бебе е бил предлаган аборт по медицински показания. "Вече съвременната фетална хирургия предлага да им сложим балон в трахеята, за да помогне на белите дробове да се разраснат. И за да има успех в следващата стъпка на колегите педиатри, които са и хирурзи, за да оперират този дефект", твърди д-р Чавеева. Другият тип манипулации са кръвопреливането на плода. То се прави още от 80-те години на миналия век, каза проф. д-р Атанас Щерев. Налага се при фетална анемия, до която довеждат най-често несъвместимост между кръвната група на майката и тази на плода. Инфекции и определени състояния при еднояйчните близнаци могат да доведат до анемия. "Когато бебето страда, но е твърде рано да го извадим, ние го кръвопреливаме. Иглата се поставя през плацентата в пъпната връв. Проф. Щерев е родоначалник в тази област. Този хъс не го оставя и до днес. С лекота двамата сме страхотен екип и правим редица вътреутробни кръвопреливания", категорична е д-р Чавеева.

Младата лекарка се е върнала преди броени дни от Испания, където е била поканена като гост-лектор на международен конгрес по майчино-фетална медицина. Участвала е в обучителни урк-шопове - т.е. кои са правилата за инвазивни изследвания и др. "Това, което за мен беше интересно и ще въведем съвсем скоро, е скрининг за прееклампсия", категорична е д-р Чавеева. "Ние трябва да превентираме преждевременното раждане, детската церебрална парализа, а всичко това е свързано с усложнения от бебето, от страна на майката. Трябва да се борим наравно не само с хромозомните генетични заболявания, а и с гестационния диабет - прееклампсията. Не спираме и постоянно търсим нови неща, които да бъдат оръжието, с което да създадем повече радост", твърди д-р Чавеева.

А признанието не закъснява. Вчера екипът на проф. д-р Атанас Щерев получи приза на списание "Бизнес лейди" за успехи в здравеопазването през 2015 г. за иновации в областта на феталната медицина. Доц Щерев - като пионер на ин витрото у нас, а д-р Чавеева - като пионер във вътреутробната фетална хирургия.

"Ние не продаваме надежда, ние създаваме радост, това е нашето мото", убедена е младата лекарка.

БЛИЦ
Д-р Петя Чавеева: Бременната трябва да има три прегледа по фетална морфология

- Д-р Чавеева, кога една бременна жена трябва да ви посети?
- Искам да изпратя послание към нашите управляващи, може би към Министерство на здравеопазването. Искам да подготвим една програма, с която да предложим едно по-добро здравеопазване за българските бременни жени. Смятам, че има доста неща, които биха могли да бъдат усъвършенствани - компетентността, обучението. Всяка жена да има достъп до високоспециализиран преглед. НЗОК да осигури комфорта да има вътреутробни операции е мисията на моя престой, на моя екип. За момента не се поемат от НЗОК.
- Колко прегледа би трябвало да има една бременна жена при специалист по фетална морфология?
- Хубаво е една бременна жена да има три прегледа при специалист по фетална морфология. Жалко, че те не се поемат от Здравната каса. И това са първите три месеца за скрининг на хромозомни заболявания, феталната морфология и доплеровото изследване в късния третия триместър.
- Съветвате да се подложат на специализирани прегледи всички бременни жени или само такива с проблеми?
- Всички бременни жени трябва да се подложат на специализирани прегледи, защото хромозомните заболявания са такива, които могат да засегнат всяка една жена, която желае да има бебе. Може да си на 15 г., може и да си на 25, може и на 45 г. и пак може да си в риск. Разбира се, той е възрастово зависим - колкото повече са годините на майката, толкова е по-голям рискът за Даун синдром. Но това не означава, че статистически ние трябва да изпуснем младото поколение, защото моят опит показва и статистиката също, че 50 на сто от бебетата с Даун синдром са разпределени от 18 до 35 г. и 50 на сто - от 35 г докъм 40-42-годишна възраст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай