Петков: Искам в мое лице гражданите да виждат винаги отворена врата

Петков: Искам в мое лице гражданите да виждат винаги отворена врата | StandartNews.com

И районните кметове да могат да се борят за европроекти, предлага Теодор Петков

Инж. Теодор Петков е роден през 1975 г. в София. Има магистратура по "Индустриален мениджмънт". Специализирал е "Политически мениджмънт" в Съвета на Европа в Страсбург. Владее руски и английски език. От февруари 2009 г. е заместник-кмет на район "Витоша" с ресор "Строителство". Запознат е с всекидневните проблеми на хората от "Витоша" от много близо, тъй като живее в кв. Драгалевци. В свободното си време обича да спортува - играе футбол и тенис на корт.

- Г-н Петков, освен жител на Драгалевци вие сте и зам.-кмет на район "Витоша" от 2009 г. Бихте ли ни казали какво научихте през тези 6 години в районната администрация и кои са най-неотложните проблеми за разрешаване?

- Преди всичко научих колко тежка задача е да бъдеш администратор. Работата с гражданите изисква специално отношение към тях, да бъдеш човечен, да умееш да общуваш с хората и да изслушваш техните проблеми. Тези умения се придобиват с годините. Именно за това е много важно един администратор да върви нагоре по стълбата и да спазва йерархията. Още през 2006 г. аз имах предложение да бъда назначен за кмет на район "Слатина". Тогава бях на 31 години и не се чувствах подготвен за този пост, затова категорично отказах. Сега, след толкова години, вече имам нужния опит и самочувствие, че мога да се справя с тази задача.

- Няколко пъти в хода на кампанията си вие споменахте, че планирате да работите активно с граждани и граждански организации. В какво точно ще се състои тази работа?

- Сътрудничеството с гражданите би трябвало да е задължително за всеки един кмет, зам.-кмет и за всяка една община. Работата на кмета е преди всичко работа с гражданите. Той трябва да е запознат с техните проблеми и нужди. Ако бъда избран, планирам да осъществявам регулярни срещи с жителите, а също и да посещавам всеки квартал ежемесечно, за да разговарям лично с хората. Относно работата с гражданските организации - тя ще бъде ежедневна и ще бъдат обсъждани най-различни теми и въпроси. Искам в мое лице гражданите да виждат една винаги отворена врата.

- Районният кмет вече заема този пост след вот от страна на хората, а не е назначаван служебно. Смятате ли, че това носи повече отговорност пред жителите?

- Категорично. Няма как след като за теб са гласували хората и си избран по тяхно желание, това да не те направи много по-отговорен към техните нужди. Когато си назначен от общинския съвет, е съвсем различно - тогава отговорността е към тези, които са те назначили. Разликата е много голяма. Това е съвсем друг тип отговорност, това е доверие, което трябва да се защитава и надгражда.

- Следващата крачка за подобряване на районната администрация и нейното по-добро функциониране децентрализацията ли е?

- Да. Това е успешният модел за управление на всеки един район. Ако хората искат да живеят по начина, по който живеят хората в нормалните европейски държави, а смятам, че това е нашата обща цел, то това е единственият модел, по който трябва да се тръгне.

- И все пак за децентрализация се говори отдавна, но все още не е реалност в България. Вярвате ли, че времето това да се случи вече е дошло и защо според вас тази така необходима промяна се забави толкова дълго?

- Забави се, защото всички обещават това да се случи, преди да дойдат на власт, а след това забравят за това свое обещание, тъй като всички искат да децентрализират и да управляват процесите в дадения град. Невъзможно е да има ефективно управление, ако парите не бъдат дадени на съответната районна администрация. Да, разбира се, това трябва да се извършва с контрол от районните съвети, които са извадка на политическото представителство на всяка партия в даден район. Така не само ще се контролира работата на кмета, но и заедно ще се определят посоките на развитие на този район.

- Факт е, че пред район "Витоша" има много сериозни проблеми. Ще дам за пример липсата на канализация в един от на-скъпите квартали на София - Драгалевци, за изграждането на която са нужни средства много над възможностите на общината. Какво трябва да се случи, за да могат кметовете на отделните райони да кандидатстват по европроекти?

- Много хора не знаят, но районните администрации не могат да бъдат бенифициенти по присъединителните програми. Бенифициент е само Столична община. Това според мен е една голяма несправедливост, защото ако един кмет е борбен и амбициозен, той ще намери начин да защити такъв проект. Крайно време е да бъдат извършени законодателни промени и на районите кметове да се даде възможност за кандидатстване по такива проекти. Давам за пример община "Витоша", където населението официално е около 70 000 души, т.е. реално е с големината на един град какъвто е Пазарджик, но въпреки това кметът по район няма правомощия да кандидатства по такива програми.

- Район "Витоша" е сред най-важните заради своето местоположение. Какви са вариантите според вас да бъде стимулиран малкият бизнес тук?

- Категорично, районът е най-посещаваният в столицата, защото целият поток туристи, които желаят да посетят планината, трябва да премине от тук. Аз съм привърженик на това, че трябва да се даде шанс планината да се развива да се направят новите ски писти и новите влекове което ще даде огромен тласък на икономиката в района и това ще подобри материалното състояние на жителите му. Това е нещото, което много рязко би могло да повиши стандарта на живот в района. Разбира се, подобрението не бива да става за сметка на едно поголовно изсичане на дърветата и за сметка на природата. Трябва да се намери един нормален баланс, който при желание на всички страни би могло да се постигне много лесно.

- Работата на районния кмет е обвързана изключително с централната община. Готов ли сте за съвместно сътрудничество, независимо от партийната принадлежност на кмета на община София?

- Ние избираме кмет според неговите качества и опит, не е важно към коя политическа партия принадлежи. Изборът на кмет е мажоритарен избор. Така приемам и избора на г-жа Йорданка Фандъкова, като с нея и нейния екип аз съм работил изключително ефективно до този момент, така че смятам, че когато е избран кмет от друга политическа сила, той ще бъде много по-добър коректив на решенията и на Столична община и ще има много по-добър контрол над всичко, което се случва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай