Панайотов:Инфраструктурата за F-16 е дадена на фирми без опит

95% от всички обществени поръчки в Министерството на отбраната са възложени без провеждане на търг

Панайотов:Инфраструктурата за F-16 е дадена на фирми без опит | StandartNews.com

"Състоянието по изграждането на инфраструктурата за F-16: основното, което ми направи впечатление на мен и моя екип – не е проведен международен конкурс с участници, които имат опит с изграждането на такава инфраструктура. Изборът на строителите в Граф Игнатиево и Безмер е правен без никакъв критерии. Не намерихме никакви документи, които да показват на каква база са избрани", съобщи на брифинг служебният военен министър Георги Панайотов.

„Намерихме докладни записки, които съдържат текст: „Ние се срещнахме с еди-коя си фирма и решихме да ви предложим да сключите договор с нея"... Без причини и аргументи. Не можахме да разберем защо стойностите на проектите са точно такива“, твърди министърът, предаде Нова.

Той обясни, че 44 договора са сключени без супервайзер за координация на проектите.

Според план-графика за изпълнение на договорите за „Граф Игнатиево“ трябва да се извършват строителни работи. Това обаче се случвало само по три от контрактите, а останалите били на идеен проект, каза още Панайотов.

По думите му "някой е решил, че разходите по "Граф Игнатиево" ще бъдат поети от НАТО, без да са провеждани преговори". 

"Извършваме действия по намирането на 53 млн. лв. за изграждане на авиобаза "Граф Игнатиево". Кашата ще доведе до забавяне на дейностите с 6 до 8 месеца", заяви още министърът.

Той заяви още, че обезлесяването на декар в „Граф Игнатиево“ е струвало 2500 лв., а в „Чешнегирово“ - 220 лв.

Панайотов съобщи още, че военното ведомство разполага с над 1000 имота с отпаднала необходимост. Няма визия за стопанисването и управлението им. Годишните разходи за тях били 23 млн. лв.

Военният министър даде информация и за други нарушения. Извършено било авансово разплащане за обществени поръчки по всички договори на Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната". 

95% от обществените поръчки са възложени без провеждане на търг. Те са на обща стойност 160 млн. лв. и само 680 000 лв. са заделени за фирми, избрани с конкурс.

Заради установените нередности  са приети нови правила за управление на цикъла за обществените поръчки. Въведено е задължително условие, при директно възлагане, да се прави предварително проучване на възможни изпълнители. Прогнозната стойност пък задължително да се определя длъжностно лице със съответните компетенции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай