Осигуряваме изгодни кредити за разрастване на малки и средни фермери

Осигуряваме изгодни кредити за разрастване на малки и средни фермери | StandartNews.com

Интересът на земеделския бранш към алтернативни форми на финансиране се увеличава

Светла Боянова е изпълнителен директор на „Агрион Финанс" - специализирано дружество за кредитиране и лизинг за агросектора. Тя е родена в гр. Сливен. Притежава магистърска степен по Счетоводство и контрол и по Маркетинг от Стопанската академия в Свищов. Кариерният й път е изцяло свързан със сектор земеделие като от 2006 г. насам заема различни ръководни постове.

- Г-жо Боянова, „Агрион Финанс" навлезе на кредитния пазар през месец март. Кое Ви мотивира да стартирате отпускането на кредити?

Като част от лидера в управлението на поземлени активи – „Агрион", имаме възможност да видим проблемите, с които се сблъскват нашите партньори от земеделския сектор. Фермерите трябва да чакат два-три месеца за отпускане на необходимите им средства през голяма финансираща институция. Предлагат им се тромави и бавни процедури, които изискват много голям по обем и брой документи. Изискванията за обезпечението също са трудно изпълними особено за динамичен бизнес като земеделието. Така малките и средни земеделци се оказват със затруднен достъп до финансов ресурс. Логично това ни мотивира да създадем „Агрион Финанс". Компанията получи регистрация в БНБ като отговори на всички законови изисквания и от март 2016 г. вече отпуска финансови продукти на земеделския бранш. Убедени сме, че именно земеделието е един от секторите с най-висок потенциал за ръст и има пазарна ниша за кредитиране на този бизнес при разумни условия.

- Какви са предимствата на вашите продукти в сравнение с традиционното банково кредитиране?

„Агрион Финанс" отпуска три финансови продукта – кредит за оборотни разходи, инвестиционен кредит и лизинг. Обезпечението по тях е земеделска земя. Ние сме готови да отпуснем до 80% от пазарната й цена за кредитите, а при лизингът - до 100 %. Различаваме се от традиционното кредитиране по опростената процедура по кандидатстване и усвояване на средствата. Изискваме и много по-малко обем и брой документи, а процесът е по-бърз. Целта е да пестим време и разходи на клиентите. Нямаме нужда от подробни бизнес отчети и анализи, както и допълнителни съдлъжници, гаранти и поръчители. На практика фермерът не дължи нищо преди да е получил средствата по банковата си сметка. А цялостната процедура по одобрение отнема само няколко дни.

- Трябва ли да си регистриран като земеделски производител, за да кандидатстваш за кредит от вас?

Не, не е задължително. Както казах нашите продукти са насочени основно към фермерите и арендаторите, но нямаме изискване за регистрация като земеделски производител. Основното, което оценяваме е заложеното обезпечение – земеделската земя и конкретния план за изразходване на средствата. Кредити могат да получат дори собственици на земя, които искат да развиват бизнес извън земеделието.

- Къде могат да кандидатстват за кредит от „Агрион Финанс" фермерите?

Финансовите ни услуги се предлагат във всички 25 офиса на „Агрион" в цялата страна. Нещо повече –тъй като земеделието се отличава със своята сезонност на работа, предлагаме вместо клиентът да идва до офиса, ние да отидем при него, да работим заедно, буквално на „полето", дори да извадим всички необходими документи от негово име, ако той желае.

- За какво се използват най-често средствата?

Оборотното финансиране покрива нуждата от свежи пари за ежемесечни разходи – за торове и препарати, за работни заплати и други. Инвестиционният кредит на „Агрион Финанс" е подходящ както за купуването на земя, така и за покупката на нова техника, за изграждане на складови бази – като цяло за модернизация на стопанствата. С инвестиционно кредитиране фермерите си осигуряват средства за въвеждане на иновации и подобряване на конкурентоспособността или покриват процентът самоучастие по европейски проекти. Готови сме да финансираме сделки за цели стопанства. Виждаме, че на пазара вече се предлагат такива бизнеси. Лизингът обаче си остава основен инструмент за осигуряване на още земя.

- Споменахте лизингът. Какво точно представлява той?

Лизингът за покупка на земеделска земя е един от най-популярните кредитни продукти, използвани от фермерите. Това означава фермерът да изтегли кредит, с който да закупи земя, която след изплащането му си остава за него. Дотогава конкретните парцели са собственост на кредитното дружество като обезпечение. Предимството е, че клиентите имат възможност да си купят земята, която обработват като плащат малка част от нейната стойност сега, според цената й в момента. Останалата част се изплаща в рамките на няколко години според избрания от тях срок. Ние от „Агрион Финанс" се стремим да предложим лизинг в още по-достъпна форма, съобразен според нуждите на всеки отделен земеделец като предлагаме на 100% финансиране за заложената земя. Това дава решение на проблема с дългосрочно планиране на бизнеса и възможността за дългосрочни инвестиции, затова логично фермерите търсят имено лизинга като финансов инструмент.

- Каква е политиката ви за превенция на рисковите кредити?

Точно тук експертизата на „Агрион" е от ключово значение. Най-важна е коректната оценка на обезпечението, в което сме специалисти. Ние познаваме особеностите на пазара и можем да оценим бързо и реално заложената земя. Освен това фермерът получава индивидуален погасителен план, съобразен с неговия бизнес и платежоспособност. Не искаме да затрудняваме клиентите си, а да им помогнем да развиват по-лесно своя бизнес.

- Каква е прогнозата ви за ръст на кредитния пазар конкретно за фермерите?

Българското земеделие получи своя двигател на развитие чрез огромния обем субсидии, които получават фермерите. Това заедно с няколко поредни добри години за зърнената продукция, оформи групирането на по-големи земеделци и арендатори. На пазара навлязоха и фондовете за земя. Днес обаче ситуацията е различна. Виждаме промяна в политиката на субсидиране, все повече насочване на средства към по-малките и средни стопанства, интерес от навлизане на нови играчи особено в сферата на биоземеделието и производството на екологично чисти плодове и зеленчуци. Затова както може да се види и от официалната статистика кредитите за земеделие се увеличават. Данните на БНБ показват, че към юни 2016 г. банките са отпуснали кредити на сектор „Селско стопанство" в размер на 1,69 млрд. лв., което е ръст от над 12 % на годишна база през второто тримесечие. Засилването на кредитния апетит показва, че фермерите са готови да поемат нови рискове и имат планове за разрастване. Това в по-общ план говори за събуждане на инвестиционните намерения и предприемачеството в посока малки и средни предприятия, което е добър знак за цялостното икономическо развитие. Очаквам тази положителна тенденция да се запази и да се отрази в пренасочване към алтернативни и по-гъвкави финансиращи институции като нашата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай