Орбан показа на Европа как да спре бежанците

Орбан показа на Европа как да спре бежанците  | StandartNews.com

ДСБ никога повече няма да влезе в парламента

И ние като унгарците трябва да спечелим войната с монополите, казва Георги Марков

- Унгарският премиер е голям приятел на България и Бойко
- Либерална и богата Европа тепърва ще търпи атентати и изнасилвания
- Прокуратурата трябва да бъде извадена от съдебната власт
- За да има силно правителство, трябва да има силно парламентарно мнозинство

- Г-н Марков, унгарският премиер Виктор Орбан идва на посещение у нас. Напоследък той излезе с остри послания за бежанците и за затварянето на границите на ЕС. Има ли право?

- Всичко, което Виктор Орбан каза миналия септември - че в Европа има не бежанска вълна, а преселение на народите и директен внос на тероризъм, се оказа вярно. През пролетта той попита собствения си народ, изпращайки 8 млн. анкетни карти до унгарските семейства. Получи над 1 млн. отговора с над 95% съдържание: "Ние не искаме да живеем с тези хора". И след като над 90 хиляди души безпрецедентно преминаха унгарската граница, след като беше буквално освинена една от най-хубавите държави в Европа и унгарските граждани трябваше да станат метачи и чистачи на т.нар. бежанци, след като в Унгария бяха изоставени над 48 хиляди деца, незнайно от коя страна и с какви родители, след като на гара Келети започна масово превземане на унгарския национален превозвач - влаковете, Орбан взе изключително бързо решение, минало през унгарския парламент с две трети мнозинство. Затвори последователно границите със Сърбия и Хърватия. Заедно с останалите страни от Вишеградската четворка - Полша, Чехия и Словакия, създадоха общи сили за сигурност и покрай 3-метровата ограда започнаха да дефилират полицаи и военни с отличителния знак "V". Беше създаден специален закон, предвиждащ строг затвор за тези, които се опитват да преминат границата. Направиха и полеви съдилища, които веднага да вкарват в затвора нарушителите. Пиле не може да прехвръкне през унгарската граница. Всичко, което Орбан казваше, правят днес другите страни. Най-яркият пример е австрийският социалистически канцлер Вернер Файман, който буквално нарече Орбан "фашист". Днес същият г-н Файман гради огради. Гледах по телевизията, че много германци вече ходят с фланелки "Данке, Орбан". А във Виена около него се струпаха тълпи, за да му вземат автографи.

- Какво е отношението на унгарския премиер към нашата страна?

- Орбан е голям приятел на България и многократно е идвал у нас. През първия си мандат 1998-2002 г. ни е посещавал в качеството си на зам.-председател на ЕНП. През 2001 г. унгарският премиер дойде да подкрепи СДС, точно преди царят да обяви учредяването на НДСВ. Тогава даде рамо на Костов, после дойде на конгрес на СДС да подкрепи Надка /Надежда Нейнски - б.р./. С Бойко Борисов се познават още от времето, когато той беше кмет на София. Посети България през 2010 г. по време на първия мандат на ГЕРБ. Борисов и Орбан са лудо влюбени в спорта и в частност във футбола. Днес можем да кажем със сигурност, че Орбан е най-успешният източноевропейски политик. За трети път е премиер на Унгария и два пъти подред прави световни рекорди по подкрепа - 68%.

- У нас мнозина хора с десни възгледи симпатизират на Орбан, но още повече са левите му почитатели. Как си обяснявате този феномен?

- Истината е, че Орбан е много харесван в България. Той направи нещо, което трябва и у нас да се осъществи - спечели войната с монополите. Спечели я и по времето на втория си мандат, свали цената на тока, газа, водата и сметта с космическите 25% за унгарските домакинства и с 11% за бизнеса. Всяко семейство получи бележка какво е плащало при комунистите, които съсипаха страната, и какво плаща при ФИДЕС. Успя да спаси близо 300 000 унгарци от заробващите кредити на банките в швейцарски франкове, задължавайки банките да предоговорят условията. Той се позова, че основният източник на правото е справедливостта, а договорите бяха несправедливи. Изгони безцеремонно МВФ от Унгария, изплащайки предсрочно дълговете си. За 5 години вдигна икономиката на крака до такава степен, че от 1 януари влезе в сила т.нар. семейна политика - всяко унгарско семейство, което се сдобие с трето дете, получава еднократно космическите 33 хиляди евро безвъзмездна помощ от държавата. Получава право и на още 33 хил. евро заем с лихва до 3% за срок от 25 години. Резултатът е 800 000 нови граждани за пет години управление. Орбан е човекът, който в Трансилвания обяви края на либералната демокрация, и излезе прав. Унгария е нелиберална демокрация, в която християнството е издигнато в култ, а на парламента виси само унгарското знаме, а не и това на ЕС. В същото време той е голям привърженик на обединена Европа. Орбан казва: "Ние трябва да сме в ЕС, за да сме на масата, а не в менюто".

- Каква е целта на посещението на Орбан, след като наскоро той ни посъветва за затворим границите с Гърция и Македония?

- Борисов много добре се справя с действията за опазване на нашата граница. На срещата очевидно Орбан ще говори от името на Вишеградската четворка, която се очерта като фактор в Европа. Това са четири държави със 70 млн. население. Без тази четворка ЕС не би могъл да съществува. Четирите правителства са стъпили здраво на краката си и са с акъла си, докато пребогата и либерална Европа търпи крушения и тепърва там ще стават атентати, изнасилвания, палежи на лагери, бой на футболни фенове и разцвет на крайнодесните партии поради невероятната глупост на западните политици, която проявиха към т.нар. бежанци.

- Как България да постъпи в разгара на бежанската криза?

- България има премиер, който плюс това е генерал, който е патриот и за него правото на защита е върховно право. Мисля, че затварянето на нашата граница ще бъде част от бъдещото общоевропейско решение.

- Има ли шансове за успех новият десен проект на Радан Кънев?

- Затова сме демокрация, всеки да може да прави какъвто иска проект. Аз имам приятели в ДСБ, но винаги съм считал, че тяхната партия е убиец на СДС. Иван Костов разцепи яко СДС, и след това трите остатъчни СДС-та бяха бити поединично до степен, в която станаха нули. Влизането на ДСБ в Реформаторския блок имаше една-единствена цел - по някакъв начин да влязат в парламента. Борисов показа голямо великодушие, включвайки ги в правителството, защото при първия му мандат те си гласуваха с БСП. Изобщо ДСБ си е с БСП и сега отива на мястото, което й принадлежи. Те никога повече няма да влязат в парламента, защото нямат абсолютно никакъв потенциал - нито лидери, нито структури.

- Почти всички партии у нас са в системна криза с изключение на ГЕРБ, а това не е полезно за демокрацията.

- Напротив, мисля, че е много полезно. Чудя се как е възможно у нас умни политолози и журналисти да говорят за авторитарен режим след местните избори. Какъв е тоя авторитарен режим, при който само в управата на Столичната община участват 15 партии? Големият проблем е, че се разби двуполюсният модел. За да има силно правителство, трябва да има силно парламентарно мнозинство. Затова умни страни като Германия и Унгария са въвели смесената пропорционално-мажоритарна система. Мажоритарната помага не само да се избират личности, но и помага на по-големите партии. При чисто пропорционална система някъде - в Гърция и Испания, дават бонус на победилите партии, за да имат стабилни мнозинства в парламента. Вижда се, че другите български партии са в криза, затова моето голямо желание, различно от желанието на Борисов, е да има избори "2 в 1" за президент и парламент през есента и ГЕРБ да победи с абсолютно мнозинство. Срамота е в парламента да има 40 партии и до това доведе тази проклета пропорционална система.

- Започнатата с фанфари съдебна система се изроди до скандали с подслушани разговори и пикантни смс-и. Изпуснахме ли от поглед стратегическите цели?

- Има един много съществен въпрос - грешка беше, че прокуратурата беше сложена в съдебната власт при приемането на Конституцията. Не беше редно прокурори да избират съдии, и обратно. Чистият вариант беше прокуратурата да бъде извадена и да премине не към някоя от другите власти, а да бъде обособена като самостоятелен орган по подобие на Конституционния съд. Затова наистина е необходимо Велико народно събрание. Крачка напред беше разделянето на Висшия съдебен съвет на прокурорска и съдийска колегии, както и изборът им с квалифицирано мнозинство от две трети. Според мен беше грешка, че не се намериха достатъчно гласове в парламента, така че мандатът на ВСС да бъде прекратен предсрочно сега, вместо да се чака до 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай