Охридската архиепископия е българска!

Поредната доза истина, поднесена именно от историците.

Охридската архиепископия е българска! | StandartNews.com

Ние знаем кои сме и не ни приляга да разговаряме за тези въпроси (за историята и езика – Н. О.)” казал последно президентът на РС Македония Стево Пендаровски пред „Независен вестник” и продължил: „Може да разговаряме за друго - за Коридор № 8, за образователни проекти и т.н., но не бива да разговаряме за историята, тъй като сме политици, а не историци.” Защото българските политици правели по-често от българските историци исторически изявления.

Добре, господин Президент, ето Ви поредната доза истина, поднесена именно от историците.

Сред редицата исторически въпроси с Република Северна Македония е и този за принадлежността на Охридската архиепископия. Това е важно, защото пълната титла на днешните глави на северномакедонската църква е „Македонска православна църква-Охридска архиепископия”. Това наименование църквата на югозападните ни съседи си „присвоява” на 12 ноември 2009 г..

Т. нар. Македонска православна църква (МПЦ) има същото порочно зачатие, като македонския език.

Тя е създадена след 1944 г. и прави всичко възможно да не бъде свързвана с Българската православна църква.

На този фон е доста учудващо, че преди няколко години към Светия Синод в София е отправено предложение Българската православна църква да стане църква-майка на Македонската православна църква-Охридска архиепископия. Всичко е прекрасно, но скоро се оказва, че в писмото на МПЦ има условие Българската православна църква да признае македонската църковна независимост.

Освен това към нашия Свети синод е отправена покана за участие през 2018 г. в Охрид на 1000-годишнината от учредяването на Охридската архиепископия.

След известни колебания на 14 май 2018 г. Светият Синод на Българската православна църква отказва поканата и организира собствено честване с тържествена литургия на 10 юни. За това си действие той получава много критики у нас. Без съмнение обаче такова действие е правилно, защото честването на такова събитие може да става само и единствено в днешната българска столица София, където в наше време е седалището на Българската патриаршия.

Защото Охридската архиепископия от ХІ в. е правоприемник на Българската патриаршия от времето на великите царе Симеон и Петър. Това става абсолютно ясно от грамотите, с която победителят в десетилетните българо-византийски войни в края на Х и началото на ХІ в. император Василий ІІ я учредява. Тогава той и придава в духовно подчинение огромна част от земите на бившето Българско царство.

Съдържанието на тези документи е поредният „нож в сърцето на македонизма”. „Много и големи са добрините – пише василевсът в грамотата от 1018/1019 г., - с които човеколюбивият Бог е дарявал през различни времена на нашето царство и които надминават всякакъв брой; а най-голямата от всички е, че ромейската държава се разшири и че държавата на българите мина под един ярем [с нея].”

Ето защо той нарежда да се учреди нова архиепископия, която да замени Българската патриаршия.

А през 1020 г. василевсът постановява „сегашният пресвети архиепископ да притежава и управлява всичките български епископства както и всички други градове, които бяха под властта на царете Петър и Самуил”. „Защото не без кръв, не без труд и пот, а с многогодишна упоритост и с божия помощ тая държава (българската – Н. О.) ни се подари в подчинение от Бога”. Определена е и пълната титла, която трябва да носят архиереите в Охрид – „архиепископи на цяла България”.

Не случайно Василий ІІ ясно споменава цар Петър, син на Симеон Велики, заедно със Самуил. Тъй като е бил наясно каква е държавата, която е покорил, и защо носи прозвището Българоубиец! Ето защо той не желае да нарушава наредбите „на царстващите преди нас” и държи „сегашният пресвети архиепископ на България да има толкова голяма епархия, каквато и колкото голяма е била при цар Петър”.

 Българин е бил и първият охридски архиепископ Йоан Дебърски (1019-1037). След него обаче за архиереи са ръкополагани изключително византийски духовници. Като „архиепископия на цяла България” Охридската епархия просъществува 749 години. През 1767 г. тя е закрита със султанска заповед и нейният диоцез е присъединен към Цариградската Вселенска патриаршия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай