Огнен ад край Казанлък! Пламъци пълзят към погребите на "Арсенал"

Поради задимяване и ограничена видимост пътят Казaнлък – Мъглиж е затворен в двете посоки

Огнен ад край Казанлък! Пламъци пълзят към погребите на "Арсенал" | StandartNews.com

Огнеборци и военнослужещи все още се борят с пожара, който избухна край полигона "Тюлбето”, пише kazanlak.com.

Пламъците обхванаха борови и смесени гори. Вятърът, който духа в посока Мъглиж, възпрепятства гасенето за момента и създава предпоставка за насочването на пламъците към вилите на изток.

Пожарът от полигона се разпростира и в южната част на "Старите лозя", в източния край на Казанлък, където преди няколко седмици изгоряха хиляди декари.

Екипи на Пожарната, Горското и доброволци гасят и в района към разклона за Черганово. Пожарът се разпростира на югоизток, към пътното платно и Мъглиж.

По непотвърдени данни на място са шест пожарни екипа от Казанлък и Стара Загора.

Поради задимяване и ограничена видимост пътят Казaнлък – Мъглиж е затворен в двете посоки. Шофьорите да се насочват към обходния маршрут: Ягода – Ръжена – Кънчево – Розово – Казанлък и обратно.

Заради вятъра пламъците се движат към погребите на завод „Арсенал“.

Вертолетът Ми-17, който се включи в гасенето, продължава да помага на огнеборците, горските служители и доброволците. Той загребва вода от пресявните на село Розово, като изпразва резервоара за минути и се връща обратно.

"Няма пострадали при пожара на учебния полигон „Тюлбето“ край Казанлък", каза за БТА командирът на 61-а Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, който е на мястото на инцидента. Той обясни, че от няколко седмици учебните стрелби на полигона са преустановени заради горещото време."Унищожаването на боеприпасите, открити в частни имоти, е съгласно процедури, според които те не могат да се съхраняват и превозват на дълги разстояния, а се унищожават. При унищожаването, въпреки осигуряването на площадките, предполагаме, че се е случило нещо заради вятъра и вероятно това е причината за пожара, но проверката ще установи", допълни Дешков. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай