Нови опашки на Кулата за влизане в Гърция

Въпреки, че бяха подготвени с необходимите документи, туристите бяха изнервени, че им се налага да чакат повече от час, за да преминат границата

Нови опашки на Кулата за влизане в Гърция | StandartNews.com

Няколко километра опашка от автомобили се образува тази сутрин преди граничния пункт "Кулата" за влизане в Гърция. Тежкотоварните автомобили стигнаха близо пет километра. Движението се осъществява поетапно. Патрули на "Пътна полиция" регулираха движението и пропускаха по няколко превозни средства да навлизат наведнъж към пункта, предаде БНТ.

Въпреки, че бяха подготвени с необходимите документи, туристите бяха изнервени, че им се налага да чакат повече от час, за да преминат границата.

Вчера по обед Гърция затвори за туристи граничните пунктове "Ивайловград" и "Капитан Петко Войвода". Преустановено е и преминаването през граничен пункт Илинден-Ексохи. През тях се пропускат само товарни автомобили и сезонни работници, с трудови договори, съобщиха от Гранична полиция. Туристите могат да влизат в южната ни съседка единствено през граничен пункт "Кулата-Промахон".

На "Маказа" също могат да преминават автомобили, които имат попълнен онлайн формуляр, в който е посочен именно този пункт за преминаване от туристите. Тази промяна за пропускане на гръцка територия ще остане в сила поне до края на месец август. За да влязат в Гърция, туристите трябва да попълнят онлайн формуляр поне 48 часа преди дата на влизане в южната ни съседка. След попълването, автоматично ще получат генериран QR код.

Гръцките власти съветват кодът да бъде изпринтен на хартиен носител, тъй като така проверката ще става по-бързо. Липсата на QR код ще се санкционира с 500 евро, а отказалите PCR тест няма да бъдат допускани в страната, съобщиха от гръцкото посолство в София.

А най-големи опашки се очакват през почивните дни, когато много туристи потеглят на път за морето. Като основните причини за забавянето ще бъдат струпването на всички туристи само на един пункт и по-дългата проверка на преминаващите заради сканирането на QR кодовете. Вчера се появи информация, че туристите ще се допускат към Гърция само през "Кулата-Промахон" заради липсата на четци за QR кодове на останалите пунктове. От "Гранична полиция" казаха, че нямат такава информация. А туристи да се пропускат само през "Кулата" е изискване на гръцките власти, които според развитието на епидемиологичната обстановка ще разгледат възможността да се преминава и през другите пунктове. Българските гранични власти работят на пълни обороти. Всички десет гишета на вход и изход приемат преминаващи. Гръцките гранични власти обаче са със значително по-малко брой служители, които да проверяват туристите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай