Нелегалните гонки да се наказват със закон

Нелегалните гонки да се наказват със закон | StandartNews.com

Един клас деца загинаха при катастрофи от началото на годината

Бързи глоби и отнемане на колите на нарушителите, предлага Любка Маринова

Любка Маринова е експерт в Асоциацията за защита на пострадалите при катастрофи. Тя коментира пред "Стандарт" какви мерки биха намалили трагедиите на пътя.

- Госпожо Маринова, от кого зависи да се спре тази касапница по пътищата?

- По-скоро от всички. Като се започне от полицията и се стигне до нас, самите хора, в това число и неправителствените организации. От началото на годината досега са загинали 20 деца, което прави горе-долу един клас. Катастрофата в Лесидрен показва, че в малките населени места контролът е силно занижен. Защото там няма полицай, който да вдъхва поне някакъв респект у тези, които се движат безотговорно и безнаказано. Хората се страхуват да свидетелстват, защото изпитват страх от самите момчета, които шофират с такава скорост. Като гледах кадрите от мястото на катастрофата, видях, че там няма банкети за пешеходците. Тези деца за съжаление са се движели по самото пътно платно.

- Факт е обаче, че се говори за безопасност на пътя едва когато стане поредният тежък пътен инцидент. А превенцията къде се губи?

- За съжаление наказанията, които са част от превенцията, не се случват така бързо, за да могат хората да ги усетят. Примерно полицията наказва даден водач за това, че той е превишил скоростта, но докато електронният фиш или акт стигне до етап на плащане, глобата се забавя някъде във времето и ако започнат едни обжалвания, съвсем пък се размива. Така че трябва да действаме по-бързо. Да има отнемане не само на свидетелството, трябва да се отнема автомобилът, защото той е предмет на престъпление.

- В повечето случаи напоследък тежките катастрофи са причинени от млади шофьори до 30 години. Какво показва тази тенденция?

- Младите шофьори причиняват над 20% от тежките катастрофи. Това показва, че или обучението е недостатъчно, или наказанията са недостатъчно строги.

- Какво може да се направи в малките населени места, където хората се познават и са наясно много добре кои местни бабаити карат пияни или си устройват гонки, но дори не им правят забележки?

- Преди имаше практика, която е хубаво и сега да се въведе - полицай от съседна община да извършва проверки периодично в населени места, които не са под тяхната юрисдикция. Когато пък бъдат повикани, полицаите трябва да се отзовават на часа. Да се напишат предупредителни протоколи, но изпълнението им да се следи от кмета, или да се въведат доброволни отряди, които преди ги имаше, в Англия се казват "Neighborhood watch". Трябва да има по-бърза реакция.

- Кое е по-важно - размерът на наказанието да е по-висок или да се прилага ефективно?

- По-бързо да се прилага. Може би трябва да се помисли глобите да се плащат веднага. В Австрия там, където има тунели, има и камери за средна скорост. Още в тунела те предупреждават, че си превишил скоростта. След като въпреки това продължаваш да я превишаваш, отвън те чакат двама полицаи, които, ако нямаш пари в брой, изваждат един ПОС терминал и си плащаш.

- Отдавна се предлага младите водачи да се движат известно време с придружител. Разумно ли е това?

- В това няма нищо неприятно и неудобно. Даже е по-добре, защото в крайна сметка човек придобива опит. Трябва да се приеме в нашето законодателство.

- Смятате ли, че в закона трябва да има текст, който да касае точно незаконните гонки?

- От една страна, трябва да има строги наказания за тези, които провеждат незаконни състезания. От друга, както в други страни, трябва да има писти, където младите хора могат да се учат да карат и да изразходват адреналина си.

- Трябва ли контролът на пътя да се осъществява само от служители на КАТ?

- Пътните полицаи са обучени само за това и те много по-добре знаят изискванията на закона и какви точно са нарушенията. Тук има един друг проблем. Повече от половин година липсваше контролът на КАТ по пътя, защото в цялата страна има само 12 автомобила, оборудвани с камери и микрофон. Това също доведе до увеличение на катастрофите, защото шофьорите се чувстват безнаказани. Сега има нова заповед, която дава възможност пътните полицаи да спират при явно нарушение пред тях, без колата да е оборудвана с камера и микрофон.

- Премахването на мобилните камери доведе ли до чувство на безнаказаност у шофьорите?

- Да, това до голяма степен увеличи катастрофите. Повече от половин година ги нямаше тези камери, това доведе до недисциплинираност у водачите. Сега, когато вече действат, виждам, че хората започнаха да се движат по-внимателно, особено като видят, че има поставен знак за камера.

- Забелязала съм, че нашите шофьори са много по-дисциплинирани в чужбина, отколкото у нас.

- Гърция е една от страните, която наказва три пъти водача - един път спира колата от движение, като взема номерата, втори път следва глоба, отнемат се точки, взема се и книжката за определен период от време. Там няма полицаи, които да следят, но има видеонаблюдение и в един момент, когато направиш нарушение, веднага пристигат и не ти дават възможност да се оправдаваш.

- Когато човек пострада при катастрофа, каква помощ може да получи от асоциацията?

- Може да получи безплатна юридическа консултация, да се срещне с психолог. Може да използват нашите специалисти по телефона и на място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай