Неизрядни собственици ще плащат по-високи глоби

МРРБ инициира обсъждане на промени в закона за етажната собственост

Неизрядни собственици ще плащат по-високи глоби | StandartNews.com

Регионалното министерство инициира обществен дебат за приемането на нови правила за управление на етажната собственост, които да доведат до по-качествена поддръжка на сградния фонд и до въвеждане на механизми на контрол и на домоуправителите. Предложения за изменение на Закона за управление на етажната собственост могат да бъдат правени до 15 април.

Много са мотивите, които налагат промени в Закона за управление на етажната собственост, каза пред БНР Гергана Благиева – директор на Дирекция „Жилищна политика“ към МРРБ.

„Законът е сравнително нов – от 2009 г. Може би затова, че е нов закон и че липсват традиции в управлението на общите части в етажната собственост, практиката показва, че се съдържат доста небалансирани права и задължения в сегашната редакция на закона, въпреки многобройните промени, които са правени, а също така липсват механизми за контрол на неизрядните собственици, липсва контрол за качествената поддръжка на сградите. Всичко това води до критични взаимоотношения в сградите в режим на етажна собственост, особено ако сградата е с по-голям брой самостоятелни обекти“, обясни Благиева.

Експертът подчерта, че изрядните собственици са мнозинство, но има случаи, в които малцинството „тероризира“ мнозинството, което води до липса на поддръжка на общите части, както и интервенции по сградите, които в някои случаи застрашава и сигурността на живущите. Тя посочи, че е отворена електронна поща, на която получават сигнали и предложения за промени в закона. По думите ѝ гражданите са много активни и вече има над 30 предложения.

Гергана Благиева смята, че в рамките на 4 до 6 месеца готовите текстове могат да бъдат предложени за гласуване.

Председателят на Сдружение на собственици в жилищна сграда Оник Пилибосян е категоричен, че домоуправителите задължително трябва да бъдат лицензирани. По думите му в момента голяма част от сградите нямат узаконени домсъвети. В момента, в който се създадат тези ръководства на сградите, те трябва да бъдат регистрирани в районните или селищните местни власти.

„Домоуправителите задължително трябва да минават на инструктаж, на курсове за квалификация в съответните местни институции. Там да видят какви казуси предстоят пред тях и как да се решават тези въпроси“, коментира Пилибосян.

Гергана Благиева също смята, че в етажната собственост трябва да се знае кои са собствениците, кои са обитателите. Задължително трябва да има регистрация в общината, смята тя. Според нея в момента не са разписани ясно задълженията на собствениците в етажната собственост, което е свързано с налагането на санкции, когато тези задължения не се изпълняват:

„Към момента санкциите, които се налагат на неизрядни собственици, са в много малки размери за разлика от санкциите, които се налагат на домоуправителите, които са на доброволен принцип“.

Благиева е категорична, че санкциите трябва да бъдат завишени, защото те действат като превенция.

Николай Маринков – главен секретар на Българската асансьорна асоциация, също подчерта, че няма никакъв контрол и наказания за хората, които допускат тяхната собственост да бъде опасна и занемарена.

„Каквито и закони, регламенти и наредби да пишем, каквото и да си говорим, докато българските институции не започнат да контролират, да санкционират под всякаква форма виновните за занемаряването на сградите и съоръженията, нищо няма да постигнем“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай