Не може народът да плаща заради партийни игри

Не може народът да плаща заради партийни игри | StandartNews.com

Инфраструктурата и кадрите са най-големите проблеми за индустриалните зони

Енергетиката е ключът за оттеглянето на АБВ, казва Менда Стоянова

Какви са проблемите, с които се сблъскват инвеститорите у нас, и как да направим по-привлекателни индустриалните зони в страната.

Тези и други въпроси ще бъдат поставени на дискусията "Да! На българските региони", която ще се проведе на 13 май в Пловдив. "Стандарт" потърси за коментар по темата председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. В момент на политически трус в правителството тя коментира и причините, заради които АБВ си тръгнаха.

Пловдив изпреварва София по индустриално развитие
Може още догодина да се приемат деца за дуално обучение под тепетата
Бизнесът ми казва: Нещата тръгнаха, не се поддавайте на провокации
Не сме разчитали на хората на Първанов в парламента за законопроекти

- Г-жо Стоянова, какви са очакванията от дискусията "Да! На българските региони", която ще се проведе на 13 май в Пловдив?

- Аз съм много доволна, че ще направим това съвместно мероприятие с вестник "Стандарт". Използваме случая, че еврокомисарят Кристалина Георгиева ще бъде в България, за да направим една среща с бизнеса на Пловдив. Искаме на нея да презентираме какво се случва в Пловдив, защото вече официално е признато, че Пловдив изпреварва София по индустриално развитие. Нашата "Тракия икономическа зона" все повече и повече се пълни с реални производства, с истински инвеститори. Това е инвестицията - да дойдеш в България, да направиш завод, да правиш производство, да назначаваш хора, да даваш работа. Това е начинът, по който ще се възроди икономиката на България. Но наша задача е да го представяме непрекъснато, защото така се дава сила и енергия на тези, които са там и работят, но и увереност на други, които се колебаят да дойдат. Един такъв разговор ще покаже какви са проблемите, които трябва да се решават, за да продължи развитието с още по-големи темпове. Надявам се, че тези цели ще бъдат постигнати на дискусията "Да! На българските региони".

- Сигнал ли е подобна дискусия за това, че държавата мисли за бизнеса?

- Категорично. Когато от устата на държавата, от устата на кмета, се посочват проблемите пред бизнеса, означава, че правителството ги вижда и ще положи усилия да ги реши.

- Какви са проблемите пред бизнеса в "Тракия икономическа зона"?

- Проблемите са много. Те могат да се обобщят в две големи групи. Едната засяга инфраструктурата на индустриалните зони. За да идват тук инвеститори, ние трябва да им предложим не само земя, но и път до тази земя, вода, канал, пречиствателна станция. Това е работа на държавата и общината. Терените са общински, но малките общини като Марица нямат възможности за подобни големи инвестиции и ако я няма помощта на държавата, няма как да се изградят тези инфраструктурни проекти в индустриалните зони. Добра новина е, че преди няколко месеца Министерство на регионалното развитие поиска от общините да кажат какви са им потребностите и се надявам това да намери решение през инвестиции от МРРБ. Другата група проблеми обаче е свързана с работната сила и тя ще става все по-важна. Безработицата пада на национално ниво, а в Пловдив тя е доста по-ниска от средното ниво за страната. Но проблемът е, че не достигат специализирани технически кадри. Ние казваме как искаме индустриално развитие и промишленост, но за това трябват и подготвени кадри. Ние изпуснахме цяло едно поколение, което не бе обучено в техникуми или висши училища. Но това все още може да бъде наваксано. Въпросът е, че освен от специалисти, бизнесът се нуждае и от работна ръка с по-ниска квалификация. Тя може да бъде обучена в рамките на извънкласни форми или пък от настоящите средни професионални училища. Необходимо е те да се обучат по специалности, които са нужни на бизнеса и на производствата. Начинът е чрез дуалното обучение, което означава те да имат практическо обучение срещу съответното заплащане. Обсъждането на тези проблеми с кадрите и обучението ще предизвика най-голям интерес в бизнеса. В Пловдив, и като цяло в региона на "Тракия икономическа зона", ние имаме план за действие и ако съумеем да се справим с времето, бихме могли още в идващата учебна година в професионалните училища да се приемат деца за дуално обучение.

- За да дойде един инвеститор у нас обаче, той иска политическа стабилност. Има ли такава в държавата с оглед на последните събития, оттеглянето на АБВ и пренареждането в коалицията?

- ГЕРБ ще държи стабилност до край. ГЕРБ се върна във властта и само за година и половина има видими резултати в икономическото развитие на страната. Това са не само фискални и финансови резултати, като намаление на дефицитите и все повече приходи в сметките на държавата, но започна връщане на инвестициите. Този процес не бива да се прекъсва по никакъв начин и не може теснопартийни или икономически интереси на партии или групи от хора да поставят под заплаха развитието на страната. Аз се срещам постоянно с бизнеса и от вторник насам хората ми казват: "Г-жо Стоянова, само не подавайте оставка. Не се поддавайте на провокации. Нещата тръгнаха, нещата вървят. Не бива да ги спираме". Аз ви гарантирам, че това е мисленето на цялото ръководство на ГЕРБ и на премиера Бойко Борисов. Ще положим всички усилия да не отиваме на предсрочни избори в името на икономическото развитие и стабилност на държавата.

- А тръгнали ли сме натам?

- Някои се опитват да ни бутат към предсрочни избори. Тези някои са АБВ, защото в момента именно те се опитват да клатят държавата и управлението.

- Какви са причините им?

- Нека първо да видим защо точно в този момент се прави това - седмица преди конгреса на АБВ и няколко дни след един друг конгрес (БСП - б.р.). Една от причините за оттеглянето на АБВ е тясно политическа. След смяната в ръководството на БСП ръководството на АБВ в лицето на Георги Първанов вижда възможност за консолидация вляво. Но трябва да се освободят първо, за да могат да направят едно такова партийно строителство.

- С цел предстоящите президентски избори?

- Мисля, че целта им е по-дългосрочна от президентските избори. Те са само първа стъпка, която би могла да даде тласък в тази консолидация. В това лявото да се консолидира, няма нищо лошо. Въпросът е обаче каква е цената и кой трябва да я плати. Не може народът и развитието на държавата да плащат икономическа цена заради политически цели. Не изключвам сред мотивите на АБВ да има обаче и икономически. Това, което те изтъкнаха като проблеми, е много дребно. Впечатление ми прави обаче, че централното място, което отделят, е на енергетиката. За мен това е ключовата причина за постъпката им сега. Познавайки г-н Първанов, който беше създателят на големия енергиен шлем, и г-н Румен Овчаров, който сериозно подпомогна избирането на новото ръководство, ми се струва, че енергетиката е икономическият елемент. Причината е, че политиката, която се води в енергетиката, е различна от тази, която тя поискаха. Ние успяхме да стабилизираме енергетиката - за първи пъти БЕХ отчете печалба, за първи път в НЕК има тройно намаляване на загубите. И най-важното - имаме перспектива за енергийна независимост. Но ГЕРБ няма да се откаже от стабилността.

- ГЕРБ може ли да се справи без парламентарната подкрепа на АБВ?

- Ние сме управлявали и с малцинство през първия мандат на Борисов. Най-после парламентаристът трябва да се научи, че мнозинствата трябва да са по конкретни политики и конкретни законодателни решения, които са полезни за България. Не бива само на инат и налагане на определени позиции от програмите на политическите сили да се формира едно или друго гласуване.

- АБВ посочиха, че имат непреодолими различия с водената от правителството политика. По отношение на финансовите въпроси вие сблъсквали ли сте се с тях?

- Да. Едно от нещата, които те изтъкват като причина за тяхното действие, е дългът. По данъчните закони и по закона за данъчния бюджет в частта на преходните и заключителни разпоредби, които засягат различни видове социални плащания, АБВ винаги са гласували "против" и винаги са били с БСП. Ние никога не сме разчитали на техните 11 гласа в тези законопроекти. Така че - нищо ново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай