Не си помисляйте за палатка на плажа

Дом на колела излиза по-скъпо от хотела

Не си помисляйте за палатка на плажа | StandartNews.com

Безумни цени за летовниците по морето посрещнаха и любителите на най-евтината почивка . 50 лв. удари нощувката в собствена палатка. Такива кожи дерат собствениците на официални къмпинги, които са единственото законно място у нас да спиш под звездите след забраната на дивото къмпингуване. Обяснението е повсеместната инфлация и високите сметки, пише „Телеграф“.

Таксите по къмпингите са скочили средно с 30% спрямо миналата година, а част от обяснението е и високото търсене, останало като ефект от пандемията, през която много летовници решиха да избягат от пренаселените хотели.

С умопомрачителни цени посрещат туристите и в най-непретенциозните къмпинги по Южното Черноморие. Без значение дали сте избрали „Каваците“, „Смокиня“, Арапя“ или „Златна рибка“. Старо дървено бунгало за двама с общо WC, познато ни от времето на соца като тип „Романтика“, струва 90 лева на вечер.

Отделно обаче се плаща ежедневно за паркинг. Бунгалата за четирима в най-бюджетния им, съответно и мизерен вариант започват от 130 лева нагоре.

Караваните също не излизат по-евтино. Поне 130 лв. на ден излиза да наемеш скромна каравана. Палатката, дори и да изглежда на пръв поглед най-бюджетния вариант, също си излиза доста солено, особено предвид спартанските условия, които предлага.

Ако пък си имате собствена каравана, трябва да платите в съответния къмпинг такса парцел. Цените варират в зависимост от това дали сте на първа или втора  линия.  Най-солени са цените в къмпинг „Южен бряг“ край Черноморец, по-известен със старото  си име „Градина“.

Парцел на първа линия за поставяне на каравана там струва 6600 лева за цялото лято, а на втора – 5300 лева, а на трета линия – 4800 лв. При това за тези места няма опция да се заплати за по-малко време. Най-скъпи там са и вилите, тип бунгало.

Четириместните на първа линия струват по 390 лева на вечер, а на втора – по 240 лв. Тези, които са с капацитет до 6 места, се отдават на цени от 330 лв. до 490 лв. в зависимост колко близо са до вълните и са в сила до 10 юли. След тази дата цените на бунгалата в къмпинга скачат с цели 30% и ще се отдават съответно от 400 до 650 лв. на ден.

Култовият къмпинг „Златна рибка“ край Созопол е един от най-предпочитаните. Местата за каравани на първа линия там струват по 4500 лева за целия сезон, а на втора – 3000 лв. Ако искате да паркирате четириместна каравана за по-малко време, ще трябва да плащате дневна такса от 70 лв. за първа линия и по 60 лв. за втора.

Удоволствието да разпънеш собствена палатка в къмпинга пък излиза от 45 до 55 лева в зависимост от избраното място.

„Златна рибка“ предлага и опция да се наеме на място оборудвана каравана на цена от 120 до 140 лева на вечер в зависимост от спалните места в нея.

В къмпинг  „Арапя” няма строго фиксирани цени, защото има няколко различни стопани. Почивката там се договаря с пазарлък. В момента наемът на оборудвана каравана на място струва поне стотачка на ден в най-отдалечената от морето зона, а тези до брега струват поне 150 лв.

Място, на което да паркираш собствен кемпер или каравана, върви средно по 80 лв. фиксирана дневна такса плюс 4 лв. отгоре на всеки турист в нея.  За палатки се плаща по 30-40 лв. на ден. В цената са включени ток, вода и паркинг. Приблизително същите са цените и в къмпингите „Каваци“ и „Смокиня“.

Ваканцията с кемпер излиза още по-солено от палатка или каравана.

Ако не разполагате със собствена къщичка на колела, а се налага да я наемете, то таксата на ден за кемпера тръгва от 115 евро и стига до 250 евро в зависимост от големината, марката и оборудването на возилото. Предимството, което дава, обаче е безспорно.

С кемпер може да нощувате на различни екзотични места и всеки ден да променяте дестинацията. Минусът е в цената, защото освен за наем на возилото, ще трябва да плащате и за паркинг място на ден. Тарифите са същите както за каравани и започват от стотачка на денонощие. Ако решите да не платите, глобите са ужасяващи. Във Варна вече наложиха 5000 лева глоба за кемпер край плажа, извън туристическите обекти с категоризация за къмпинг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай