Надежда Йорданова с нов удар по Гешев, какво му готви

Главният обвинител имал много неприсъщи дейности

Надежда Йорданова с нов удар по Гешев, какво му готви | StandartNews.com

Правосъдният министър Надежда Йорданова обяви, че главният прокурор има много неприсъщи дейности, които трябва да бъдат ограничени.

Това стана ясно от думите ѝ в предаването "Още от деня" по БНТ, където тя гостува дни след като обвинител номер 1 Иван Гешев прати писмо до европейските институции със сигнал, че представители на изпълнителната власт, сред които и Йорданова, се месят в дейността на прокуратурата.

"Запозната съм с писмото на главния прокурор и неговите заместници до редица институции. Нашата позиция през годините е изключително последователна. В България има институционален проблем със статута на главния прокурор, включително има осъдително решение от Европейския съд за правата на човека - това е решението Колеви. То казва, че в България липсва ефективен механизъм за разследване и търсене на отговорност от главния прокурор", категорична е Йорданова.

Разделението на властите означава те също да имат различни механизми за възпиране една на друга, смята Йорданова.

"Главният прокурор и прокуратурата като такава имат много неприсъщи дейности извън привличането и поддържането на наказателно обвинение, които трябва да бъдат ограничени. Прокуратурата има доста широко участие в административния процес, освен това има доста голямо припокриване между различни групи контролни органи и т.нар. общ надзор за законност. Преповтарят се действия, размиват се отговорности", обясни правосъдният министър.

Според нея главният прокурор трябва да бъде магистрат, който отговоря на високите професионални нравствени, които поставя Конституцията и да изпълнява своите задължения обективно.

"Независимо от това как се казва главният прокурор, ние ще настояваме за съответните действия и при необходимост - за прекратяване на мандата", категорична е Йорданова.

Тя потвърди и тезата си, че няма нерегламентирано изтичане на данни от регистъра БУЛСТАТ.

"Беше поставено, че определени лични данни като постоянен адрес, телефон и имейли на самоосигуряващите се лица са видими в регистъра БУЛСТАТ. Това не може да бъде определено като нерегламентирано изтичане на данни, защото те са видими за хората въз основа на законова норма, която действа от 2005 година", коментира Йорданова.

По думите ѝ са готови са законодателни промени, които предстои да бъдат внесени в Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай