Музей на златото в Крумовград разказва за най-древния златен рудник в Европа

Районът на Източните Родопи е изпълнен с красиви гледки и много история

Музей на златото в Крумовград разказва за най-древния златен рудник в Европа | StandartNews.com

Районът на Източните Родопи е изпълнен с красиви гледки и много история. Към вече познатите археологически обекти в средата на лятото беше добавена и още една забележителност с адрес гр. Крумовград.

Музей на златото отвори врати в деня на успението на Св. Иван Рилски, покровител на българските миньори. Първият по рода си музей показва не просто как са живели хората преди хиляди години, а проследява развитието на човешката цивилизация като събира в себе си нашето минало, настояще и бъдеще.

Най-модерната музейна експозиция разказва за древното рударство, което разработването на първия рудник в България за последните 40 години –„Ада тепе“ открива както за археологическата общност, така и за жителите и гостите на Крумовград.

Златото има своето изключително важно място в човешкия бит. Направените археологически проучвания показват, че преди около 7000 години дейностите на добив в масива на „Ада тепе“ са положили основите на една професия днес – миньорството.

Златодобивът започва на самия връх и постепенно се разпростира върху цялата площ на билото. Използвана е техника, при която с помощта на огън рудосъдържащите скали са се нагрявали, високата температура и след това рязкото охлаждане с вода са подпомагали за напукването на скалата и извличането на рудата.

До започването на добива върхът не е бил населен, но с началото на добивните дейности преди 3500 години се изгражда сезонно селище с най-малко 20 колиби. В миналото и сега, рудодобивът се счита за специализирана работа, която следва да се извършва от компетентни хора.

Благодарение на ангажираността на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД за осигуряване финансирането на спасителните археологически проучвания на хълма, където днес се намира един от най-модерните рудници в света, компанията съдейства за съхраняването на важна за културно-историческото наследство на региона информация. С новия музей в Крумовград се дава възможност на посетителите да се докоснат до корените на рударството и добива на минерални суровини от далечното ни минало. Музейната експозиция е отлично средство за популяризиране на историята на региона.

Реализираната в партньорство между „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД, община Крумовград и Националния археологически институт с музей при БАН музейна експозиция носи позитиви за археологията и дава принос за създаването на добри условия за развитие на икономиката в Крумовград.

Развитието на рудник „Ада тепе“ дава шанс да се разкрият част от отдавна забравените традиции на рударството в региона и по нов начин да покаже основополагащата за развитието ни като цивилизация роля на минерално-суровинната индустрия, защото прогреса на човечеството започва с овладяването на полезните изкопаеми и влагането им в предмети от бита.

Както в миналото, така и днес рудодобивът осигурява заетост на хората от региона, създавайки по-устойчиво бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай