Момчетата, които връщат вярата в красивия спорт

Акробатиката е сбъдната мечта на тийнейджърите от Горна Оряховица

Момчетата, които връщат вярата в красивия спорт | StandartNews.com
  • Акробатиката е сбъдната мечта на тийнейджърите от Горна Оряховица
  • Данаил и Мартин Николови бяха изстреляни директно за финала на "България търси талант"

Две момчета от Горна Оряховица си издействаха директен билет за финала на "България търси талант". Младите акробати Данаил и Мартин Николови трогнаха журито с красивото си изпълнение до такава степен, че Катерина Евро се възползва от правото си да натисне "златен бутон", който ги изстрелва директно до финала. "Пазех го за някой като вас. Толкова сте добри, че ви очакваме направо на финала", категорична бе Катето Евро."Вие сте от много, много достойните, искаме да ви видим на финала", коментира и Славена Вътова. "Искаме да виждаме повече хора като вас на тази сцена", заяви и Ицо Хазарта. Любен Дилов-син нямаше възможност да сподели своето мнение, тъй като Златният бутон вече бе натиснат."Искахме да участваме, за да покажем красотата на нашия спорт", каза по време на предаването Данаил.

 

Той е на 17 години, а брат му Мартин - на 13.Данаил за първи път прекрачил прага на залата, когато бил на седем. Завела го майка му Павлина, която навремето е тренирала спортна акробатика при същата треньорка Йорданка Кочева. "Акробатиката беше моята детска мечта и исках да им я покажа", разказва тя. Мартин отишъл в залата, когато бил още по-малък, само на пет години. Твърди, че онова, което го е задържало там, е красотата в спорта. Данаил пък си спомня: "Тогава играехме на улицата и ставаха спречквания с други деца. Мама прецени, че е по-добре да играем в зала".Така или иначе, пред двамата тийнейджъри се отключила магията на един много красив и сложен спорт, който не е по силите на всеки.  "Случвало се е в залата да влязат много деца с качества и да се откажат - било защото спортът не им е интересен, било по друга причина.

В първите години ние гледаме децата най-вече за гъвкавост, отскокливост. Но някои си тръгват. С Мартин и Данаил виждам, че най-добрите им постижения са когато научат ново упражнение, когато си направят целия набор от упражнения", разказва треньорката. До 2019 година двамата са носили основно призове от национални първенства.

Носят и първо място от състезание в Германия. В Израел участват в Европейското първенство и стават четвърти, но пък са във възрастова група, в която не се раздават медали.Данаил твърди, че засега най-голямата им цел е предстоящото Световно първенство в Женева. И, разбира се, представянето в "България търси талант". "Не търсим различни предизвикателства - искаме да играем не само в залата, но и на други сцени, за да направим хората съпричастни към нашия спорт. Затова и отидохме в "България търси талант". Отидохме да покажем какво можем, а като видях "златния бутон" - нямах думи, споделя Данаил. На него му е приятно, че тук учи нещо ново, "а и спортът е здраве".Данаил учи в Професионалната гимназия по електротехника, а Мартин - в СУ "Георги Измирлиев". И двамата признават, че отделят всяка минута за спорта и не бързат да правят дългосрочни планове. Засега се радват, че имат възможност да тренират по четири часа на ден онова, което обичат. Майка им твърди, че в началото са се задържали в спортната школа, защото са намерили и много нови приятели. "В малкото свободно време, което им остава, обичат да бъдат с тях. А когато и ние - родителите, имаме повече свободно време, го ползваме за семейни разходки, за да бъдем заедно", разказва Павлина Николова.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай