Мистерия с Велислава Дърева. Журналист я атакува бясно

Твърди, че разпростгранява измислени статии

Мистерия с Велислава Дърева. Журналист я атакува бясно | StandartNews.com

Имам един въпрос към скъпите ми медии, особено националните, БНТ, БНР и БТА, които получават пари от данъкоплатеца. Каква точно ви е работата ако не преследвате фалшиви новини и не ги опровергавате, пише Юлиан Попов.

Бившият министър на околната среда и водите Юлиан Попов, който е писател и журналист изрази възмущението си относно лекотата, с която се разпространяват фалшивите новини в България. При това в разпространението участват реални български журналисти. Той е сред създателите на частния Нов български университет и негов пръв изпълнителен директор. Юлиан Попов създава първия български блог за актуални политически публикации.

Ето какво пише той: 

„Попадала ли ви е статията на Велислава Дърева "Няма битка за Украйна. Има война срещу Русия."? Няма как да не ви е попадала. Тя е навсякъде! Десетки "медии" са я публикували, а сума хора във Фейсбук я споделят постоянно. Като казвам "сума", има предвид десетки хиляди. Наистина десетки хиляди. Или стотици. Дали това са хора или роботи, няма как да знам, вероятно и двете, но в неясно съотношение.

Дърева много коректно предава думите и концепциите на Пол Кристи и добавя малко данни за външния дълг на САЩ - все пак и тя трябва да има малко аналитичен принос към случая. „Как изглеждат 17 трилиона? Ето така: 17 000 000 000 000 (1 трилион е равен на хиляда милиарда). Задълженията на САЩ растат с $3,5 млрд. на ден. Всеки американец лично дължи по $148 хил. на държавите-кредиторки.“

Обяснва Дърева на по-разбираем език иначе експертния анализ на Пол Кристи. В крайна сметка Колумбийският университет е в световния елит и онова, което излиза оттам е добре да бъде обяснено на по-обикновените хора с по-прости думи. Дърева е насреща, да изпълни мисията да преведе на милионите ФБ читатели геополитическите прозрения на световния елит, както и вътрешната информация, изтекла от Агенцията за национална сигурност на САЩ от „висш служител“.

Тази история е прочетена от стотици хиляди българи.

Търсете с Гугъл малко по-настоятелно и ще видите хилядите профили, десетките хиляди споделяния десетките медии, които са публикували статията и които продължават да я въртят.

Само дето в Колумбийският университет Института за глобални перспективи няма. Такъв институт въобще няма. Съответно Пол Кристи не му е директор. Пол Кристи въобще не съществува.

Поне не в Колумбийския университет или където и да било из средите на политическите науки. А European Economic Journal в Бремен? Няма такова списание, нито в Бремен, нито извън Бремен. Няма. Напълно фалшиви, измислени, фейк хибридни приказки. Лъжи. Режисирана пропаганда, за много повече от 4 000 според мен. Цялата история е напълно измислена. Единственото, което не може да не се признае на истинските автори на цялата манипулация е аналогията с животинските мошеничества на Бременските музиканти.

Знам, много от споделящите „Няма битка за Украйна. Има война срещу Русия!“ ще кажат „какво като Пол Кристи е измислен, да не би това, което казва да не е вярно“. С такива хора е трудно да се спори. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай