Министърка разсърди, но и зарадва пенсионерите с тези новини

Започва и цялостен анализ на пенсионната система, обяви Иванка Шалапатова

Министърка разсърди, но и зарадва пенсионерите с тези новини | StandartNews.com

Социалният министър Иванка Шалапатова потвърди за пореден път, че няма коледни добавки за пенсионерите. Политиката ни е вместо два пъти годишно да даваме добавки пенсионерите да получават ежемесечно по 50 лева повече, каза Шалапатова пред бТВ.

Нашата политика е да има трайно повишаване на доходите хората от пенсия и същевременно да увеличаваме тяхната покупателна способност. Целта ни е в две посоки – трайно увеличаване на пенсиите и от друга страна да активираме пенсионерите. Вчера беше приет план за активност на хората над 65-годишна възраст. Целта е те да бъдат трудово активни. Можем да им бъдем полезни с безплатни обучения. Идеята е също така те да бъдат активни в социалния и обществения живот. Те могат да бъдат много полезни, посочи министърката.

Ще започнем и цялостен анализ на пенсионната система, тъй като има много критики към нея. Идеята ни е размерът на пенсията да съответства на осигурителния принос и хората да се осигуряват на реалните са доходи, добави тя.

Социалният министър съобщи, че вдовишките добавки нарастват с 26%. Тези хора много често реално нямат други доходи и идеята ни беше да им помогнем адекватно, отбеляза Шалапатова.

Когато имаме държавен ресурс, е голяма отговорност как да се изразходва той. Целта ни е да не се дават пари "на калпак", а на хората, които най-голяма нужда. Трябва да има цялостна промяна в социалната система, защото в нея има неефективност, каза още министърът на труда и социалната политика.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Русинов
преди 4 месеца

Защо за едно и също произведение ( осигурителен стаж *(по) индивидуален коефициент) пенсионерите на различна възраст получават различна пенсия. Аз зная защо но справедливо ли е това. Аз съм на 81 години и като разделя пенсията си на горното произведение числото е 13.1. На пенсиониралите се току що,не знам колко е това число.

Откажи
Пенсионер
преди 4 месеца

Иванка много лъже.

Откажи
Владислав
преди 4 месеца

Единствения правилен начин,и изход от проблемите на пенсионната система е пенсията да е съответна на осигурителния доход. Когато бръкнеш в джоба си ,ще намериш там толкова, колкото си оставил . За тези неща се мисли преди това ,а не след това! Кажете това на висок глас,а на който не му допада ,препоръчвам да го чете всеки ден!! Помощите на тези с ниски пенсии да са от бюджета,а не от приноса на другите! Да се прекрати практиката с така наречените ,,ДОБАВЕНИ ПЕНСИИ" които са близо 600 000 , защото именно те изчерпват спестяванията на тези ,които са ,,Мислили отпреди това"!!! Тези няколко прости истини са известни на всички,занимаващи се с пенсионната система,но не искат да ги приложат защото им трябват гласове на изборите !!!!!

Откажи
Внимание
преди 4 месеца

Има пенсионери с 40 г трудов стаж с 200 лв щатна заплата и други с 20 г трудов стаж с 400 лв щатна заплата, следва да вземат еднаква пенсия, защото приноса им е еднакъв, но не е така, заради измисления коефициент.

Откажи