Малки еколози почистиха Панчарево

Малки еколози почистиха Панчарево | StandartNews.com

83 ОУ има над 40 растителни вида в двора, включително къри и ехинацея

Едва ли има друго българско училище, в чийто двор да расте... къри. Или мурсалски чай и ехинацея. В двора на 83 ОУ "Елин Пелин" в Панчарево обаче има над 40 растителни вида. Отделно от това има и билков кът, където децата отглеждат рядко срещани растения. "При парното има купища изсушени билки, цяла зима пием мурсалски чай", разказва Емо, който е "човекът за всичко" в училището.

Затова и 83 ОУ е мястото, където е най-подходящо да се проведе Ден на Земята. Той е и празникът на училището и тази година се прави за пети пореден път. "Предишният директор беше биолог и изключително много се грижи за двора, за билковия кът, алпинеума", разказва настоящият директор на училището Камелия Кръстева.

В Деня на Земята децата обогатиха растенията на двора с още няколко дръвчета, които доскоро са липсвали. Засадили например ясен - днешните първокласници ще могат да следят как

дръвчето пораства, докато те изкарат седми клас

В училището осми няма - след седми клас всички деца се представят отлично на националното външно оценяване и отиват във водещи гимназии - НПМГ, "Джон Атанасов", гимназията по строителство и архитектура или в профилирани училища по езици. "На миналото оценяване, когато имаше толкова ниски оценки и слаби резултати, нашите седмокласници нямаха дори тройка. От няколко години не сме имали осми клас", разказва директорката.

Преди да се проведе Денят на Земята, всички деца се подготвят много сериозно. Някои правят костюми от отпадъчни материали - едно от децата се появи на празника в скафандър от кашони. Почистват заедно не само двора, а и района около Панчаревското езеро и оставят табелки за гостите на Панчарево да изхвърлят отпадъците само на определените места. Най-активен тук е училищният екоклуб "Панчарево диша". Той се е захванал с мащабна дейност, която обединява както екологичното, така и гражданското образование, разказва Кръстева. Децата провели анкета сред всички жители на район Панчарево дали е удачно да се организира разделно събиране на отпадъците на територията на Панчарево. "Резултатите показват, че почти 100% от хората имат подобно желание, стига да бъде организирано сметоизвозването на ниво община. Резултатите ще представят пред кмета на Панчарево и Кокаляне. Превърнали са екологията в своя кауза и са изключително активни", твърди Кръстева. Част от децата не само участват в конкурс за рисунка и литературна творба на природен клуб "Витоша",

но и обрали наградите там

Общо шестима са наградените, като в категория "абстрактно изкуство" малките художници на училището се класирали на първо, второ и трето място. Едно от децата спечелило приз с макет, третокласничка пък е отличена за литературна творба. За самото тържество всички класове избрали дейности, които имат връзка с Деня на Земята - малките стихове и песни, по-големите- рисунка върху камък, екотелевизия. Няколко от по-големите ученици са направили и презентация за забележителностите около Панчарево и за това как трябва да се държим по време на екскурзия сред природата. На финала малките таланти получиха награди, като някои от тях се сдобиха с лейки, за да поливат новозасадените растения в училищния двор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай