Петък,

Липсва верификация на лекарства в 40% от аптеките

От: Редактори, сн. БГНЕС -
Липсва верификация на лекарства в 40% от аптеките
A
A
A

Малък български търговец е замесен в първия случай на фалшифициране на лекарства за онкоболни три месеца след старта на системата за верификация. Четири опаковки от едно лекарство са изнесени от България за Холандия. Случаят е уловен от европейската система за проверка на лекарствата. Това съобщи пред БНР Деян Денев от Българската организация за верификация на лекарствата.

Денев поясни, че само опаковките са били фалшифицирани, но има вероятност ампулите в тях да са били с изтекъл срок на годност.

„Всички търговци в Европа са предупредени да следят това лекарство, тези партиди. До момента не са открити други фалшифицирани опаковки… Ако във веригата на разпространение на лекарства има фалшифицирани опаковки или фалшифицирани лекарства, системата ги засича и те не стигат до пациента. В този случай системата ги е засякла“, допълни Деян Денев.

Той припомни, че системата работи от 9 февруари тази година: „До момента са сканирани милиарди опаковки в цяла Европа и това е първият случай, в който се установява фалшифицирана опаковка“.

„Аптеките и търговците, преди да освободят даден лекарствен продукт, трябва да го проверят, да го сканират, защото, ако не се сканират опаковките, дори и да има фалшификации във веригата на разпространение на лекарствата, те няма как да бъдат установени“, подчерта Денев.

Деян Денев обяви, че 40% от аптеките в България все още не са свързани със системата за верификация на лекарствата.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички