Кристалина: Жените са най-голямата надежда за мир в света

Георгиева с изявление за икономическото включване и участие на жените като ключ към изграждането на мира

Кристалина: Жените са най-голямата надежда за мир в света | StandartNews.com

"Знаем, че жените понасят непропорционално тежестта на разрушенията, причинени от войните. Но знаем и това, че жените са най-голямата надежда за мир в света."

Това каза Кристалина Георгиева в изявление за икономическото включване и участие на жените като ключ към изграждането на мира.

"Много се радвам, че Съветът за сигурност реши на Международния ден на жената да постави акцент върху ролята на жените за мира и сигурността. Искам изрично да спомена Нейно превъзходителство Мариам Алмейри [министър на изменението на климата и околната среда на ОАЕ] за това, че председателстваше това заседание, а също така да изразя благодарността си към Сима Бахус за работата Ви на ръководна позиция в ООН, за наистина отличното Ви изказване и за нашето разширяващо се сътрудничество.

Това, което правим днес, е от значение за стотици милиони жени, живеещи в конфликтни и нестабилни ситуации. Това е подходящ момент да се замислим за силата и мощта на жените пред лицето на войната и разрушенията. Трагично е, че на твърде много места тази сила е подложена на безмилостно изпитание. Съчувствам искрено на всички жени, които се борят с ужаса на войната, защитават децата си, грижат се за ранените, жертват се за страните, общностите и семействата си. Днес това е съдбата на нашите сестри в Украйна. Възхищаваме се на смелостта ви, споделяме болката ви, подкрепяме ви и сме с вас.

По думите на американската активистка от иракски произход Зейнеб Салби: „Мирът, както и животът, започва с жените. Ние сме първите, които създават съюзи и сътрудничество отвъд конфликтите.“

Днес бих искала да подчертая три неща.

На първо място, кризите, независимо дали става дума за конфликти, пандемии или по-традиционни икономически и финансови кризи, заплашват да върнат напредъка в областта на равенството между половете години назад и следователно забавят напредъка в развитието. По време на пандемията в световен мащаб два пъти повече жени, отколкото мъже, загубиха работата си поради естеството на своята трудова заетост, поради загубата на социална закрила и често поради тежестта на грижите за децата, за членовете на семейството и неплатения труд, който полагат. По начало участието на жените на пазара на труда е с 20 % по-ниско от това на мъжете. Наблюдаваме и огромни загуби в обучението — по наши изчисления загубите през живота на поколенията, които ще бъдат засегнати до края на пандемията, ще достигнат 17 трилиона долара поради липсата на образователен ценз.

Още по-драматична е съдбата на момичетата. Знаем, че милиони момичета в развиващите се страни може никога да не се върнат в училище. Това означава, че те са изключени от редица житейски възможности завинаги, за целия си живот. По време на пандемията видяхме и грозното лице на насилието, основано на пола, и разбира се, знаем, че това влече след себе си сериозни социално-икономически последици.

Искам обаче да кажа няколко думи и за положителните страни.  Колкото и драматични да са тези последици, не трябва да забравяме, че преодоляването им може да бъде огромна инжекция за благоденствието на страните. Овластяването на жените, в частност намаляването на неравенството между половете в нестабилни или конфликтни ситуации, може да има мощни икономически ползи. Ако страните от Субсахарска Африка успеят да намалят насилието, основано на пола, доближавайки се до средните нива за света, те биха могли да отчетат дългосрочен ръст на БВП от около 30 %. Благоденствие за всички. 

Това ме води до втория въпрос, който бих искала да засегна. Равенството между половете е от решаващо значение за растежа, устойчивостта и социално-икономическата стабилност. То има огромно значение.  Когато жените и момичетата могат да разгърнат пълния си потенциал, те се справят по-добре, семействата им се справят по-добре, държавите им се справят по-добре. Това е от полза за всички. Нашият анализ показва, че подобряването на равенството между половете може да повиши значително икономическия растеж, да направи семействата, общностите и държавите по-устойчиви, да подобри финансовата стабилност и да намали неравенството в доходите. Знаем, че обществата с по-голямо равенство между половете са по-устойчиви на насилие и конфликти. Равнопоставеното участие на жените в социално-икономическия живот е от съществено значение за предотвратяването на конфликти и подпомагането на прехода от нестабилност. Когато жените участват в мирните преговори, в процесите на изграждане на държавата, шансовете за изграждане на устойчивост, за траен мир, за приобщаващи подходящи общества значително се подобряват и Съветът за сигурност има толкова важна роля в това да насърчава включването на жените в изграждането на мира.

Въпреки това твърде често жените остават недостатъчно представени и изключени от процесите на вземане на решения. За да променим това, всички трябва да бъдем на линия: международните организации, правителствата и частният сектор, за да реализираме шанса да намалим нестабилността чрез преодоляване на различията между половете, като по този начин подобрим перспективите за развитие.

Това ме отвежда до третия въпрос, който бих желала да засегна, а той е: всички ние носим отговорност и това се отнася и за моята институция — Международния валутен фонд. Искам да ви съобщя, че ние неуморно се фокусираме върху подпомагането на нашите членове в разработването и прилагането на икономически и финансови политики за по-голяма устойчивост и растеж. Особено внимание отделяме на социалните разходи. Това е ефикасен начин да се осигури по-добро образование за момчетата и момичетата, по-добро здравеопазване, по-добра социална закрила и в резултат на това — по-силни общества.

Вярваме, че съобразеният с конкретната страна подход е от жизненоважно значение, така че в новата ни стратегия за равнопоставеността на половете, която ще представим на Управителния съвет тази пролет, както и в стратегиите ни за нестабилните страни и страните, засегнати от конфликти, които ще представим на Управителния съвет на МВФ утре, изрично подчертаваме ролята на равенството между половете.

Смятаме, че стратегиите за ангажираност на държавите, които се основават на приноса на обществото и в които се чува гласът на жените, са основен фактор, който ни помага да оказваме подкрепа на нашите членове в преодоляването на причините за нестабилност, като например равенството между половете, изменението на климата, продоволствената несигурност или принудителното разселване.

Много бихме желали да работим с нашите партньори, участници в предоставянето на хуманитарна помощ, развитието и изграждането на мир и сигурност.  Двадесет и пет процента от нашите членове са държави, засегнати от конфликти. Трябва да работим с вас — с всички, за да постигнем успех в тези страни.

Позволете ми да завърша със следната мисъл: самите жени и момичета са мощни двигатели на промяната, които помагат на обществата да преминат от нестабилност към стабилност. Те са основата на едно по-добро бъдеще за всички.

Това се наблюдава в мирните процеси от Северна Ирландия до Колумбия, в места като Либерия, където движението на жените помогна за прекратяването на гражданската война.

Затова посланието ми към всички жени и момичета е: вярвайте в себе си, осмелете се да разгърнете пълния си потенциал. Вие имате силата да създадете по-добро бъдеще за нашите общества, за нашите икономики, за нашия свят. Цялата власт в ръцете на жените означава проспериращ свят за всички. Благодаря Ви!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай